«Αμόκ» αιτήσεων για ετεροχρονισμένη απόδοση ΦΠΑ

«Αμόκ» αιτήσεων για ετεροχρονισμένη απόδοση ΦΠΑ

Πριν καν συμπληρώσει 24 ώρες λειτουργίας, το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δέχτηκε πάνω από 100 αιτήσεις επιχειρήσεων που... παραφύλαγαν μέρα με την ημέρα

«Αμόκ» αιτήσεων για ετεροχρονισμένη απόδοση ΦΠΑ
Σε «θρίλερ» έχει μετατραπεί πλέον η είσπραξη και πληρωμή του ΦΠΑ. Η αγορά θυμίζει «καζάνι που βράζει» και χιλιάδες επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη και την έλλειψη ρευστότητας προσπαθούν «να πιαστούν από τα μαλλιά τους» και δοκιμάζουν κάθε τρόπο για να αποφύγουν να πληρώσουν ΦΠΑ ή για να εισπράξουν ταχύτερα την επιστροφή του.

Πριν καν συμπληρώσει 24 ώρες λειτουργίας - και παρόλο που άνοιξε απροειδοποίητα χωρίς να ανακοινωθεί επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών - το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων για υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δέχτηκε πάνω από 100 αιτήσεις επιχειρήσεων που... παραφύλαγαν μέρα με την ημέρα, για να μπορούν από αυτόν τον μήνα να μη πληρώσουν ΦΠΑ εάν δεν τον έχουν  πρώτα εισπράξει από τους πελάτες τους.

Και μόνο το γεγονός αυτό δείχνει, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το μέτρο θα βρει απήχηση στους μικρομεσαίους, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες που θα το μαθαίνουν και θα το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου που λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

«Κίνδυνος-θάνατος» οι μεταχρονολογημένες

Κλείσιμο
Η «δίψα» της αγοράς για παράταση χρόνου στην πληρωμή του ΦΠΑ που δεν τον έχουν καν εισπράξει οι επιχειρήσεις, αποδίδεται στην αδυναμία των προμηθευτών να βρουν χρήματα για να αποδώσουν το ΦΠΑ στο δημόσιο, ενώ δεν έχουν καν εξοφληθεί ακόμη από τους πελάτες τους. Οι συναλλαγές σπανίως εξοφλούνται στην ώρα τους, οι προμηθευτές  πιέζουν τους πελάτες τους επειδή πιέζονται και οι ίδιοι από ιδιώτες και δημόσιο, ενώ πολλοί μένουν «με τον μουτζούρη στο χέρι», πέφτοντας θύματα ενός ντόμινο χρεών.

Με το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ (πληρωμή μετά την εξόφληση) οι επιχειρηματίες ευελπιστούν να πάρουν ανάσα προκειμένου να τακτοποιήσουν άλλες ανοιχτές υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές, προσωπικό, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο πολλοί στην αγορά φοβούνται ότι με το νέο σύστημα, οι μεταχρονολογημένες επιταγές θα αποδειχθούν «βόμβα» που θα τινάξει στον αέρα τα συναλλακτικά ήθη και χιλιάδες επιχειρήσεις. Όποιος ενταχθεί στο νέο σύστημα, μπορεί να σφραγίζει την επιταγή που έχει στα χέρια του και νωρίτερα από τον συμφωνημένο χρόνο είσπραξης, οποιαδήποτε στιγμή τυχόν αισθανθεί ότι πιέζεται οικονομικά και θελήσει να αποφύγει να πληρώσει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις επιταγές, αλλά δεν έχει εισπράξει ακόμη – με ολέθριες συνέπειες όμως για την επιχείρηση που εξέδωσε την επιταγή που σφραγίζεται.

«Μαρτύριο» οι επιστροφές ΦΠΑ

Και ενώ η αγορά έχει «στεγνώσει» από χρήμα, το δημόσιο στερεί έως και 3 χρόνια τις επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ που δικαιούνται να τους επιστρέψει. Ο χρόνος αναμονής για επιστροφές ΦΠΑ από την ΦΑΕ Αθηνών φτάνει στις 889 ημέρες! Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 4.767 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.020 αφορούν επιχειρήσεις που περιμένουν ήδη πάνω από 90 ημέρες για να εισπράξουν 454 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως, η μία στις δέκα αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ απορρίπτεται! Μόνο την περασμένη εβδομάδα εξοφλήθηκαν 17.000 αιτήσεις, αλλά απορρίφθηκαν 1469 αιτήσεις, επειδή οι  επιχειρήσεις που τις έκαναν, δεν προσήλθαν να περάσουν από έλεγχο της εφορίας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η ΦΑΕ Πειραιά, που είχε την μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις ΔΟΥ της χώρας στην επίσπευση του χρόνου αποπληρωμής των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ, απέρριψε 162 αιτήσεις (δηλαδή 1 στις 10 από όσες απερρίφθησαν πανελλαδικά). Η εξήγηση που δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι επειδή η Τρόικα πιέζει να πάψει το Δημόσιο να κρατά ομήρους τις επιχειρήσεις και να επιστρέφει άμεσα τον ΦΠΑ, πολλοί έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Στον πανικό τους να βρουν χρήματα, «ποντάρουν» ότι θα πληρωθούν τον ΦΠΑ που ζητούν με διαδικασίες εξπρές ή και χωρίς έλεγχο. Όταν όμως καλούνται να δείξουν ότι είναι συνεπείς και δικαιούνται την επιστροφή, απέφυγαν να εμφανιστούν στην εφορία.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης