Έξτρα απολύσεις για το 2015 ζητά η Τρόικα

Έξτρα απολύσεις για το 2015 ζητά η Τρόικα

Μαραθώνιος διεργασιών σε εξέλιξη από το πρωί - Ο Βρούτσης πήγε στο γραφείο του Στουρνάρα, στη συνέχεια μετέβη για 10 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεννοήσεις και, μετά, επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών για αλλαγές της τελευταίας στιγμής! - Λίστα «τι παίρνουμε-τι δίνουμε» σε κάθε υπουργείο

Έξτρα απολύσεις για το 2015 ζητά η Τρόικα
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται νυχθημερόν οι υπουργοί της κυβέρνησης. «Η μέρα θα είναι μακρά, αλλά μακρά θα είναι και η νύχτα» έλεγε το μεσημέρι της Παρασκευής ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το μαραθώνιο διεργασιών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Τρόικα δεν έχει βγάλει από το τραπέζι τις έξτρα απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, αλλά από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι το μέτρο δεν μπορεί να περάσει, «γιατί μπορεί να προκαλέσει αναταραχή σε 600.000 υπαλλήλους, αν φερ' ειπείν η Τρόικα ζητήσει να μπει στόχος για μόλις π.χ. 1.000 ή 2.000 απολύσεις».

Αλλά και για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν μπορεί η Τρόικα να ζητά ομαδικές απολύσεις με νόμο, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης.

"Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να δούμε σε τι μπορούν να υποχωρήσουν εκείνοι και σε τι θα υποχωρήσουμε εμείς" έλεγε η ίδια πηγή, σύμφωνα με την οποία μάλιστα, από το τραπέζι δεν έχει φύγει ούτε και το θέμα για τις τριετίες. 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την Κυριακή και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι πάμπολλα. Ήδη από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα πέρασε για 5 λεπτά ο υπουργός Απασχόλησης κύριος Γιάννης Βρούτσης, στη συνέχεια μετέβη για 10 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεννοήσεις και, μετά, επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσει τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που θα προτείνει η κυβέρνηση στα εργασιακά θέματα, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Κλείσιμο

Ανάλογες διεργασίες συντελούνται και στα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ.

Από χθες η Τρόικα παρουσίασε το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας, στο οποίο η κυβέρνηση το απόγευμα θα πρέπει να κάνει τις δικές της αντιπροτάσεις. Από την αποψινή σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και άλλων υπουργών με την Τρόικα, μετά τις 7 το απόγευμα, θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Κυριακή.

Από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, διαφαίνεται ότι το βάρος πέφτει στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης. Στο τραπέζι προς συζήτηση θα βρίσκονται:
 
- Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: στην κυβέρνηση λένε πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να φέρουν ειδικό νόμο για απολύσεις εξπρές. Θεωρούν ότι η Τρόικα αρχίζει να δέχεται τις ελληνικές θέσεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει με νόμο κάτι στο ισχύον καθεστώς.

- Απολύσεις στο Δημόσιο: στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πέτυχαν να μην τεθεί ξανά αριθμητικός στόχος νέων απολύσεων, από φέτος και μετά.

- Τράπεζες: το θέμα των στρες-τεστ ξεπεράστηκε προς το παρόν, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος του πάντως είναι να παραμείνει ανέπαφο, ει δυνατόν, το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέχρι τουλάχιστον τα στρες-τεστ της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα συζητείται μεν με την Τρόικα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν να στηρίζουν το ΤΧΣ στις επιλογές της για την ΑΜΚ της Eurobank, με την επισήμανση ότι «το ΤΧΣ είναι μέτοχος στην τράπεζα και έχει τους δικούς του κανονισμούς που δεν μπορεί να τους αγνοήσει».

- Φορολογικά: δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη σύγκλιση για το θέμα της μείωσης των προστίμων, του νέου υπολογισμού του φόρου υπεραξίας ακινήτων κ.ά. Έτσι το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να μπορεί να κατατεθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

- Διαρθρωτικές αλλαγές: η Τρόικα κάνει «τραμπάλα» πάνω στα μέτρα του ΟΟΣΑ, πιέζοντας για να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερα η κυβέρνηση, σαν αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. 


Χαρακόπουλος: Επιμένει στην αντίθεσή του για το γάλα 10 ημερών
Πολιτικές παρενέργειες προκαλούν οι πιέσεις της τρόικας. Ενδεικτικό είναι ότι στο θέμα του γάλακτος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επιμένει στην αντίθεσή του. 

Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού σημείωναν για τις χθεσινές εξελίξεις: «Μετά την πρόταση για κατάργηση του όρου "φρέσκο γάλα" που αποδείξαμε ότι χρησιμοποιείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη φαιδρή πρόταση για "φρέσκο εμφιαλωμένο γάλα δύο ημερών" που αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Σήμερα βλέπουμε σε ΜΜΕ να επανέρχεται ως δήθεν υποχώρηση η περυσινή πρόταση για φρέσκο γάλα 10 ημερών. Στην ουσία πρόκειται για την ίδια πρόταση με άλλο ένδυμα. Τα αποτελέσματα ωστόσο θα είναι τα ίδια: Καταστροφικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία και αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα επιφέρουν δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Και όλα αυτά με αμφίβολο όφελος για τον καταναλωτή στην τελική τιμή. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και αυτή η πρόταση να έχει την τύχη των προηγούμενων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης