Δύσκολη διαπραγμάτευση με Τρόικα: Ολα τα θέματα από την αρχή

Δύσκολη διαπραγμάτευση με Τρόικα: Ολα τα θέματα από την αρχή

Στουρνάρας: «Είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα» - Απολύσεις, μισθολογικά και φορολογικά τα «αγκάθια» - Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος

Δύσκολη διαπραγμάτευση με Τρόικα: Ολα τα θέματα από την αρχή
Συναγερμός στην κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης αποψινής σύσκεψης του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, από την οποία θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία  με τους δανειστές μέχρι την Κυριακή.
 
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την Κυριακή και τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι πάμπολλα, σαν να ξεκινούσε σήμερα η διαπραγμάτευση. Για αυτό από το μεσημέρι ξεκινά νέος κύκλος μαραθώνιος συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου.
 
«Είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα». Με αυτή τη φράση απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε ερώτηση δημοσιογράφων για την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι συζητείται το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας με στόχο να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό». 

Σε ερώτηση για το θέμα του γάλακτος και των φαρμάκων είπε ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες μετά τις διαπραγματεύσεις το τι, τελικά, θα γίνει. 
Κλείσιμο

Μπορεί, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, να έδειξε ότι στόχος είναι να κλείσουν όλα μέχρι την Κυριακή, ωστόσο η ελληνική πλευρά νοιώθει ασφυκτική πίεση χρόνου. «Η Τρόικα επέστρεψε με αναθεωρημένα κείμενα για να συμφωνήσουμε, αλλά αν δεν κλείσουμε το συντομότερο, δύσκολα θα προλάβουν η Βουλή αλλά και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία για να εκταμιευθεί η δόση» έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.  

Και από πλευράς του ΔΝΤ, επίσης, «απειλούν» να δώσουν μόνο τη 1 δόση από τις 3 που αναλογούν έως τέλος του μηνός, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ως προς αυτό ότι «δεν δημιουργεί πρόβλημα» για τη χώρα μας.

Από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, διαφαίνεται ότι το βάρος πέφτει στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης. Στο τραπέζι προς συζήτηση θα βρίσκονται:
 
- Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: στην κυβέρνηση λένε πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να φέρουν ειδικό νόμο για απολύσεις εξπρές. Θεωρούν ότι η Τρόικα αρχίζει να δέχεται τις ελληνικές θέσεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει με νόμο κάτι στο ισχύον καθεστώς.


- Απολύσεις στο Δημόσιο: στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πέτυχαν να μην τεθεί ξανά αριθμητικός στόχος νέων απολύσεων, από φέτος και μετά.

- Τράπεζες: το θέμα των στρες-τεστ ξεπεράστηκε προς το παρόν, όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει την άλλη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος του πάντως είναι να παραμείνει ανέπαφο, ει δυνατόν, το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέχρι τουλάχιστον τα στρες-τεστ της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα συζητείται μεν με την Τρόικα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν να στηρίζουν το ΤΧΣ στις επιλογές της για την ΑΜΚ της Eurobank, με την επισήμανση ότι «το ΤΧΣ είναι μέτοχος στην τράπεζα και έχει τους δικούς του κανονισμούς που δεν μπορεί να τους αγνοήσει».

- Φορολογικά: δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη σύγκλιση για το θέμα της μείωσης των προστίμων, του νέου υπολογισμού του φόρου υπεραξίας ακινήτων κ.ά. Έτσι το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να μπορεί να κατατεθεί ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

- Διαρθρωτικές αλλαγές: η Τρόικα κάνει «τραμπάλα» πάνω στα μέτρα του ΟΟΣΑ, πιέζοντας για να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερα η κυβέρνηση, σαν αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η «κόκκινη γραμμή» για το φρέσκο γάλα ημέρας φαίνεται να ξεθωριάζει κάπως όμως, αφού πλέον στην κυβέρνηση έχουν βρει και έτοιμη εναλλακτική λύση, δηλαδή την θεσμοθέτηση του ελληνικού σήματος για το γάλα των Ελλήνων κτηνοτρόφων που θα διατίθεται στην αγορά.
 
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λίγο μετά την πιστοποίησή του από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. «Μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat, δηλαδή μετά το Πάσχα και πριν από τις ευρωεκλογές, θα γίνει η διανομή του πλεονάσματος», διαβεβαίωνε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν πιέσεις ώστε να περιοριστεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε κατηγορίες πολιτών και να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σαν «μαξιλάρι» για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.
 
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η Τρόικα αποδέχεται πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για φέτος, άρα «τα δημοσιονομικά δεν είναι ζήτημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης