Πατρίκ Κομνηνός: Τώρα είναι η ώρα για όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Πατρίκ Κομνηνός: Τώρα είναι η ώρα για όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ

Στο περιθώριο του Final 4 του Basketball Champions League o CEO της διοργάνωσης Πατρίκ Κομνηνός μίλησε για τη φετινή σεζόν, αλλά και όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το μπάσκετ

kOMINOS
Ο Πατρίκ Κομνηνός, σε μία, με ανοιχτά χαρτιά, συνάντηση με τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Βελιγράδι, μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Βελιγραδίου λέγοντας με ηγετικότατα ότι «Μας ενδιαφέρει να μην κάνουν τα εύκολα πράγματα, αλλά τα σωστά» και έστειλε το μήνυμα για την ενότητα του ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Η ώρα είναι τώρα»

Για την εξαιρετικά ισορροπημένη σεζόν:
«Η σεζόν 8 έχει ονομαστεί από όλους ως σεζόν που τείνει προς το άπειρο, καθώς ατενίζουμε το μέλλον και θέλουμε να κάνουμε τη διοργάνωση να μεγαλώσει προς το άπειρο παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 8 ετών. Είμαστε χαρούμενοι στο Βελιγράδι, σε αυτό το ιστορικό γήπεδο.

Αυτή η σεόν ήταν η πιο ανταγωνιστική στο BCL μέχρι σήμερα και τα σχόλια που λαμβάνουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις ομάδες, τους παίκτες, τους προπονητές, τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες συμφωνούν ότι είναι μια πολύ ανταγωνιστική σεζόν: Τρεις ισπανικές ομάδες που βρίσκονται στο Το Top5 της ACB και το Περιστέρι που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο και η προηγούμενη φάση ήταν πολύ θεαματική».

Για την επιλογή του Βελιγραδίου ως έδρα για το Final Four:
«Όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία επιλογής της πόλης και του γηπέδου που θα φιλοξενήσει το Φάιναλ Φορ, για εμάς ήταν μια από τις προτεραιότητες να έρθουμε σε ένα ουδέτερο γήπεδο και να φέρουμε τη δική μας παράσταση. Όταν εξετάσαμε αρχικά τις επιλογές, το Βελιγράδι δεν ήταν ο κύριος υποψήφιος. Θέλαμε, όμως, να είμαστε καινοτόμοι και κάναμε ένα άλμα πίστης στην καινοτομία με το γυάλινο πάτωμα και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το καλύτερο μέρος για να το εγκαταστήσουμε. Το να μπορείς να παίξεις σε αυτό το καινοτόμο γήπεδο ήταν μία από τις προτεραιότητες μας. Λάβαμε επίσης υπόψη μας γεωπολιτικούς παράγοντες και ποντάραμε στο Βελιγράδι ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει το γυάλινο πάτωμα και να το αναδείξει σε ένα θεαματικό περιβάλλον. Είμαστε ευχαριστημένοι με την επιλογή, υπήρξαν δύο θεαματικοί ημιτελικοί με ρεκόρ στο σκοράρισμα και παιχνίδια που κρίθηκαν στις τελευταίες φάσεις».

Για το μέλλον που έρχεται:
Κλείσιμο
«Είμαστε σε μια διαδικασία στην οποία κάθε χρόνο θέλουμε να βελτιωνόμαστε και να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες στις ομάδες που συμμετέχουν. Είναι ένας μαραθώνιος, όχι σπριντ και είμαστε στα πρώτα βήματα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, να κερδίσουμε αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα ταξίδι στο οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε με πολύ υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, να προσελκύουμε μεγάλες ομάδες και να τις βοηθάμε να εξελιχθούν... Μας λένε επίσης οι ομάδες μας ότι είναι ευχαριστημένες με την προβολή των social media που λαμβάνουν από το δικό μας αντίστοιχο γκρουπ εργασίας”.

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ευρώπη:
«Καθόμαστε στο τραπέζι με την Ευρωλίγκα, υπάρχουν κοινά συμφέροντα όπως η ανάπτυξη του μπάσκετ των συλλόγων και όλοι γνωρίζουμε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να αυξηθεί το εμπορικό ενδιαφέρον που απαιτεί το μπάσκετ.

Το ενδιαφέρον για το διασυλλογικό επίπεδο αυξάνεται, αλλά η αγορά δεν είναι ευθυγραμμισμένη, πρέπει να κάνουμε το προϊόν πιο αξιοπρόσεκτο

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις και θέματα στο τραπέζι και ένα από αυτά είναι η βελτίωση του οικοσυστήματος του μπάσκετ των συλλόγων, αλλά είναι μέρος μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης. Είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο ανάπτυξης εντός και εκτός γηπέδου στο BCL, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να καθοριστούν ακόμη. Είναι θετικό ότι μπορούμε τουλάχιστον να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε».

Για τον αντίκτυπο των ισπανικών ομάδων στο BCL:
«Σε όλες τις διαδικασίες όταν μιλάμε με τους συλλόγους είμαστε πολύ ξεκάθαροι: για εμάς η εστίαση των ομάδων πρέπει να είναι στην ανάπτυξη των εθνικών πρωταθλημάτων, χρειαζόμαστε να είναι δυνατές, να αναπτύξουν τις ομάδες τους, τους συλλόγους τους, να αναπτύξουν παίκτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα ταΐσουν τις εθνικές ομάδες.

Πιστεύουμε ότι οι ομάδες που στοιχηματίζουν στο BCL υιοθετούν αυτές τις αρχές. Η Μάλαγα είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, η Τενερίφη επίσης… Πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν από 8 χρόνια η Τενερίφη ήταν η μόνη ισπανική ομάδα που εγγράφηκε και έχει παίξει σε πέντε Final Four, Διηπειρωτικό Κύπελλο, ενώ και στο ισπανίκό πρωτάθλημα είναι διαρκώς ψηλά... Ξεκινήσαμε με μια ομάδα και σε αυτή την τελευταία σεζόν είχαμε 9 ομάδες από την Ισπανία που έκαναν αίτηση.

Η Μάλαγα συμμερίζεται τις αξίες μας και δεσμεύεται για την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ACB League, που είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε όλη την Ευρώπη, και του BCL. Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να έχουμε τρεις ομάδες από τις πέντε καλύτερες στην ACB».

Για την υπόθεση των εισιτηρίων:
«Το γήπεδο προφανώς δεν ήταν γεμάτο, είναι αλήθεια, αλλά κατά τη λήψη αποφάσεων υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το να μπορείς να ποντάρεις στην καινοτομία ήταν ένα από αυτά. Κι έχω ξαναπεί ότι φέτος ο στόχος μας ήταν να βρεθεί ένα γήπεδο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει την καινοτομία μας. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα sold out είναι να φιλοξενηθεί το Φάιναλ Φορ σε μία από τις έδρες των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό Η υλοποίηση της κανοτομίας του γηπέδου είναι μία πολύ περίπλοκηδιαδικασια σε επίπεδο logistics και χώρων και γι' αυτό επιλέξαμε το ουδέτερο γήπεδο του Βελιγραδίου. Οι ανάγκες που είχαμε ήταν πολύ συγκεκριμένες.

Γνωρίζουμε τη σημασία που έχει η παρουσία των φιλάθλων. Στο Φάιναλ Φορ της Αθήνας είχαμε 20.000 οπαδούς και στην Αμβέρσα 17.000, σε ουδέτερο γήπεδο, αλλά έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό το βλέμμα που έχουμε προς το μέλλον, να σπάσουμε τα εμπόδια, να δείξουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν κάνουμε ό,τι είναι εύκολο, κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Και είμαστε ευγνώμονες στην πόλη του Βελιγραδίου και την Αρένα του Βελιγραδίου, καθώς πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γήπεδα στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο να γεμίσεις ένα γήπεδο σε έναν ουδέτερο χώρο και δεν υπάρχουν πολλά event που μπορούν να το καταφέρουν. Ξέραμε ότι δεν ήταν ένα εύκολο ταξίδι από την Ισπανία και την Ελλάδα. Είμαστε αφοσιωμένοι όμως, σε αυτήν την απόφαση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε. Έχουμε στον τελικό δύο από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, που παίζουν σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο, σε έναν μεγάλο τελικό κι ελπίζουμε ότι το γήπεδο θα έχει αντίστοιχο κοινό στις εξέδρες».

Για πιθανές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής:
“Είναι ένα θέμα που συζητάμε και αναλύουμε σε διαφορετικά επίπεδα συνεχώς. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές την επόμενη χρονιά. Αυτό είναι σίγουρο, Υπάρχουν ομάδες που θα ήθελαν ένα σχήμα με περισσότερους αγώνες, ενώ κάποιες άλλες χαίρονται που μπορούν να αντισταθμίσουν τα ματς των εγχώριων διοργανώσεων τους με τα ευρωπαϊκά. Για παράδειγμα, οι Ισπανοί έχουν δεσμευτεί σε αυτή την ισορροπία που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εδραιώνονται στην ACB.

Αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι να θέσουμε σε κίνδυνο το επίπεδο διαφάνειας της διοργάνωσης που προσφέρουμε και όλοι συμφωνούν για το υψηλό επίπεδο που υπάρχει στο γήπεδο και έξω από αυτό. Αναζητούμε το σωστό επίπεδο ισορροπίας”.

Για τα 10ετή συμβόλαια που λήγουν στην Ευρωλίγκα το 2026 και αν αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ενότητα και τις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε:
«Για εμάς, το πιο σημαντικό πράγμα από το πρώτο λεπτό ήταν να αναπτυχθούμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του μπασκετικού τοπίου. Το 2016, όταν ξεκινήσαμε, ήμασταν ξεκάθαροι ότι έπρεπε η διοργάνωση να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: πρόσβαση βάσει αθλητικών κριτηρίων με τις ομάδες να κερδίζουν τη συμμετοχή τους στο γήπεδο, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και το τρίτο ήταν να διαμορφώσουμε ένα γενικό οικοσύστημα για το μπάσκετ των συλλόγων ξεκινώντας από την Ευρώπη. Κι αυτό αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της FIBA.

Έχουμε περάσει 2,5 χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που για όλες τις πλευρές κινητοποιούνται από τα ίδια κίνητρα, τη διαμόρφωση δηλαδή ενός τοπίου που θα ευνοεί την ανάπτυξη του μπάσκετ. Κάθε ένα από τα μέρη έχει τις δικές του προτεραιότητες. Κι αυτό είναι λογικό. Κάθε ομάδα θέλει να ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Επίσης υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις, όπως η λήξη των 10ετών συμβολαίων. Κάθε κλαμπ έχει ανάγκη από βεβαιότητα, κατανόηση και μία εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιάζει το μπάσκετ στο μέλλον. Κι όχι μόνο από εμάς, αλλά από όλους που ανήκουν στην μπασκετική κοινότητα. Προσωπικά πιστεύω ότι η ώρα είναι τώρα. Όχι επειδή επηρεαζόμαστε από τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά επειδή υπάρχει μία κοινή λογική που το απαιτεί. Και πλέον όλοι οι ‘μέτοχοι” μπαίνουν στη συζήτηση ξέροντας ακριβώς τι θέλουν»

Για το ASB GlassFloor και την επανάσταση που έφερε:
«Οι προπονητές και οι παίκτες είναι ευχαριστημένοι, η πρόκληση είναι η επιμέλεια του στησίματος του γηπέδου. Η εμπειρία ήταν πολύ θετική για όλους από τότε που μπήκαν στο γήπεδο για πρώτη φορά. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους εξηγώντας πολλές λεπτομέρειες και πιστεύουμε ότι είναι κάτι που θα βλέπουμε πιο συχνά. Ίσως σε πέντε χρόνια να λέμε ότι ήμασταν εκεί στην αρχή, όταν αυτό ξεκίνησε. Η FIBA ​​έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Τώρα η πρόκληση είναι να το εισαγάγουμε ως μία επιλογή στην αγορά. Αλλά η επιθυμία μας να σπάσουμε τα εμπόδια, να αναζητήσουμε τα όρια, να γίνουμε θερμοκοιτίδα καινοτομίας έχει γίνει ξεκάθαρη, είναι στο DNA μας να αποδεχτούμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

Για τις μελλοντικές προκλήσεις:
«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να είμαστε ελκυστικοί σε εμπορικό επίπεδο, είναι να έχουμε ένα σαφές και κατανοητό σύστημα. Και αυτό είναι κάτι που λείπει από το μπάσκετ των συλλόγων στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε απλοί και ξεκάθαροι για να κάνουμε αυτό το οικοσύστημα πιο ελκυστικό. Αρκεί να έχουμε κατά νου ότι το μπάσκετ, το δεύτερο άθλημα στην Ευρώπη, μόλις και μετά βίας έχει δημιουργήσει 100 εκατομμύρια τζίρο. Όλες οι διοργανώσεις μαζί. Χρειαζόμαστε οργανική ανάπτυξη για το ίδιο το μπάσκετ, όχι για έναν συναισθηματικό ιδιοκτήτη, για μια ποδοσφαιρική ομάδα ή για την πολιτική. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των συλλόγων σε όλα τα επίπεδα και γι' αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε αυτό το σωστό οικοσύστημα. Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή. Η ωριμότητα μας επέτρεψε να το καταλάβουμε αυτό και πρέπει να το δουν όλες οι πλευρές και όλοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς για το καλό του μπάσκετ. Το μπάσκετ δεν είναι κάτι που παίζουν μόνο 13 ομάδες στην Ευρώπη».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τις φετινές γιορτές - Αύξηση 20% στην κίνηση σε σχέση με πέρσι

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες - Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Η πρώην σύζυγος του πραγματικού «Λύκου της Wall Street» αποκαλύπτει: Η αληθινή ιστορία ήταν ακόμη πιο υπερβολική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης