Βαρύ κλίμα για Αθήνα στο Eurogroup: Ζητούν συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Βαρύ κλίμα για Αθήνα στο Eurogroup: Ζητούν συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Ντάισελμπλουμ: «Η τρόικα έκανε σκληρή δουλειά, τώρα η Ελλάδα να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της» - «Δύσκολο να τα καταφέρουμε ως την Κυριακή», λέει η ελληνική αποστολή - Κόκκινες γραμμές το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Βαρύ κλίμα για Αθήνα στο Eurogroup: Ζητούν συμφωνία μέχρι την Κυριακή
«Υπό έλεγχο» θεωρούν πως κρατούν ακόμη στην κυβέρνηση, την κατάσταση στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, παρά το βαρύ κλίμα που συνάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup για την «μη συμφωνία» της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η θετική δήλωση πρόοδου που ήταν και ο βασικός στόχος εξασφαλίστηκε αλλά ενώ μεν το ΔΝΤ «χαλάρωσε» τις πιέσεις στην κυβέρνηση για τα τραπεζικά, οι ευρωπαίοι εταίροι από την άλλη πιέζουν ασφυκτικά πλέον να «κλειδώσουν» ως την Κυριακή μεγάλες ανατροπές σε εργασιακά και θέματα της αγοράς.

«Η Τρόικα εργάστηκε σκληρά για αυτή την αξιολόγηση που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο. Τώρα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δείξει αν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιρρίπτοντας στην Αθήνα ευθύνη για την καθυστέρηση.  Ο ίδιος τόνισε ότι «οι απεσταλμένοι της Τρόικα δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Αθήνα», ζήτησε να τελειώνει η διαπραγμάτευσης ως την Κυριακή αλλά εξέφρασε συγκρατημένη μόνο αισιοδοξία.

 «Δεν είναι απλό, μπορούμε να τα καταφέρουμε ως την Κυριακή αλλά δεν είναι εύκολο» έλεγαν από πλευράς τους στελέχη της ελληνικής αποστολής που μετείχε στο Eurogroup, ενοοώντας ότι η τελική συμφωνία εξαρτάται και από τις διαθέσεις των δανειστών

«Με τη βούλα» όμως του κυρίου Ντάισελμπλουμ, το θέμα των τραπεζών πέρασε ξανά σε ευρωπαϊκά χέρια. O πρόεδρος του Εurogroup αναγνώρισε ότι η εποπτεία και η ευθύνη των χειρισμών ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε ότι το Eurogroup κατέγραψε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΤτΕ και τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ παρέπεμψε και στα μελλοντικά stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πλέον το πιθανότερο σενάριο είναι η απόφαση για τη δόση των 10,1 δισ. ευρώ να ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη τον Μάρτιο ή, το αργότερο, στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.
Κλείσιμο


Τι ζητούν οι δανειστές

Τόσο ο κ.Ντάισελμπλουμ όσο και ο Επίτροπος Ρεν αναγνώρισαν -μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας- ότι έχει σημειωθεί θετική πρόοδος, αλλά παραμένουν ανεπίλυτα ζητήματα στο μέτωπο των δημοσιονομικών, των τραπεζών και των διαρθρωτικών αλλαγών, τονίζοντας πως τα θέματα αυτά εκκρεμούν εδώ και δύο μήνες.

Το «τελειώνετε» που άκουσε από τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ο κύριος Στουρνάρας έχει δύο αναγνώσεις:

- νέο ορόσημο για τη συμφωνία τίθεται πλέον η Κυριακή, όπως προεξοφλούσε και έθετε σαν στόχο μετά το Eurogroup η Αθήνα. Η «εντολή» αυτή ισχύει όμως και για τους απεσταλμένους των δανειστών, που πρέπει να σταματήσουν το «κατενάτσιο».

Στην σχεδόν… ιδανική περίπτωση που θα τελείωνε τότε η όλη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να μιλήσει ξανά για τις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να πει «ναι» σε μερικά ακόμη από τα διαρθρωτικά μέτρα του ΟΟΣΑ, καθώς ήδη έχει δεχθεί το 87% και μπορεί να δεχθεί στο 90% ή …. και το 99%, αρκεί να εξαιρέσει το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πρακτικά όμως, εκτός από τις τράπεζες και τις απολύσεις, ίσως δεν διασωθεί τίποτε άλλο από τις «κόκκινες γραμμές» που έθετε η κυβέρνηση. Στους σχεδιασμούς της ήταν ίσως και να θυσιάσει κάποια από τα θέματα αυτά, για να μπορέσει να «χρυσώσει το χάπι» αποφεύγοντας άλλα ή και παρουσιάζοντας ελαφρύνσεις στα φορολογικά μέτρα και στα πρόστιμα.

- αν δεν επιτευχθεί πλήρης συμφωνία ως την Κυριακή ή την Δευτέρα, οι επικεφαλής των δανειστών θα αναχωρήσουν και οι συνομιλίες θα συνεχίζονται εξ αποστάσεως δια τηλεφώνου και email. Η κουβέντα στα τεχνικά θέματα έχει όμως εξαντληθεί και λόγο τώρα έχουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα πολιτικά κόμματα, που θα πρέπει να έρθουν σε πολιτική συννενόηση με την Τρόικα, για μέτρα και δόσεις που θα ληφθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου από την χώρα μας, πριν και μετά τις εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη, πιθανώς να προκαλούσε και κύματα ανακούφισης σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Η «σαλαμοποίηση» των μέτρων του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν αποκλείει πάντως και τον κίνδυνο δύσκολα μέτρα να «σκάνε» προεκλογικά για την κυβέρνηση. Η πολιτική διαρπαγμάτευση με τους δανειστές θα έχει και αυτόν τον χαρακτήρα: ό,τι μένει για μετά τις εκλογές, τόσο το καλύτερο.

Θεωρητικά τουλάχιστον αυτά, γιατί στην πράξη τα περιθώρια για τέτοιες μεθοδεύσεις είναι περιορισμένες. Πριν τον Μάιο που θα πρέπει να έλθει και η πιο μεγάλη δόση των δόσεων, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν απαιτήσει να νομοθετηθεί ο οδικός χάρτης συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, έστω και αν η εκπλήρωσή τους μετατεθεί χρονικά για τα τέλη του έτους.

Αυτό ίσως δώσει τροφή στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς η εκπλήρωση των προαπαιτουμένων θα εξετάζεται βήμα προς βήμα μέσω τηλεδιάσκεψης από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σε κάθε βήμα προς την επόμενη δόση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης