Κυνηγημένος, σκυφτός και από την πίσω πόρτα ο Τόμσεν στο ΥΠΟΙΚ

Κυνηγημένος, σκυφτός και από την πίσω πόρτα ο Τόμσεν στο ΥΠΟΙΚ

Αποδοκιμασίες για την Τρόικα έξω από το υπουργείο από συγκεντρωμένες πολίτες και τις απολυμένες καθαρίστριες

Κυνηγημένος, σκυφτός και από την πίσω πόρτα ο Τόμσεν στο ΥΠΟΙΚ
Από τον έλεγχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, το οποίο οι ελεγκτές θα αποδεχτούν ως οριστικό πριν τεθεί προς διανομή, ξεκίνησε τη Δευτέρα ο τελικός γύρος αξιολόγησης από την Τρόικα.

Στην κυβέρνηση πάντως, εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί για το τελικό ύψος του πλεονάσματος που θα συμφωνηθεί, θα ανακοινωθεί  και τελικώς θα διανεμηθεί.

Η συνάντηση της ομάδας Τόμσεν με τον κύριο Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7. Από το πρωί της Δυτέρας, ωστόσο, τα τεχνικά κλιμάκια «οργώναν» το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Την Τρόικα υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες οι καθαρίστριες έξω από το ΥΠΟΙΚ. Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ μπήκε μάλιστα στο υπουργείο σκυφτός, από την πίσω πόρτα.

Στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας οι ελεγκτές συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Κλείσιμο



Στη συνάντηση με τον κύριο Στουρνάρα οι ελεγκτές αναμενόταν να παραδεχτούν πως, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες, έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους και ότι τελικά η χώρα επέτυχε ένα χρόνο νωρίτερο το στόχο της να μηδενίσει τα ελλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ενδέχετο να αμφισβητήσουν το ύψος του και την επίδραση που θα έχει για το 2014. Αμφισβητώντας τη διατηρησιμότητά του και κατά πόσον μπορεί να επαναληφθεί και εφέτος πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ, η Τρόικα ενδέχεται να ζητήσει να παραμείνει ένα μέρος του σαν «μαξιλαράκι» ασφαλείας για το 2014.



Σε τέτοια περίπτωση, ακόμα και αν στις 23 Απριλίου η Eurostat ανακοινώσει πως του ύψους του πλεονάσματος το 2013 ξεπέρασε και το 1,5 δισ. ευρώ, για τη διανομή του θα μετρήσει η γνώμη της Τρόικα, αφού «βαραίνει» ιδιαίτερα η βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Κατά κάποιο τρόπο, η Τρόικα πιέζει να μην «βάλει χέρι» προεκλογικά η κυβέρνηση στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 με βάση τους κανόνες της Eurostat -αλλά χωρίς να υπολογίζεται το πακέτο στήριξης των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι κάποιο μέρος του πλεονάσματος να γυρίσει στην κοινωνία, για να καταλάβουν όλοι την σημασία και την αξία που έχει», δηλαδή ότι πρέπει να δημιουργούνται πλεονάσματα αντί νέα ελλείμματα.

Πιέζουν για μέτρα

Η συνάντηση των κυρίων Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τον Γιάννη Στουρνάρα θα δείξει αν έρχεται το τέλος «της εποχής των παγετώνων» στις σχέσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση.

«Μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου θα πρέπει να έχουν μια πρώτη εικόνα για το ύψος του πλεονάσματος που δέχεται η Τρόικα», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε πριν 5 μήνες πρέπει να ολοκληρωθεί με διαδικασίες-εξπρές μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) αλλά και άλλων 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) που εκκρεμούν από το ΔΝΤ.



Παρότι όμως η κυβέρνηση ξεκινά τη νέα διαπραγμάτευση με διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στα χέρια του, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν ξεχωριστή ατζέντα: η κυβέρνηση ξεκινά από τη βάση ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν πρέπει να θεωρούνται «Βίβλος» και ότι η κυβέρνηση έχει και δικά της «εργαλεία», επιμένοντας πως αρκεί να υιοθετηθεί το 80% της λίστας  που παρέδωσαν οι ξένοι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση. Αντιθέτως η τρόικα επιμένει ακόμα να εφαρμοστεί «ως έχει» το 100% των προτάσεων.

Το θέμα θα απασχολήσει και στη σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την ομάδα Τόμσεν στις 7 το απόγευμα. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά όμως, γιατί η Τρόικα δεν δείχνει έτοιμη να δεχτεί τα «εργαλεία» και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν έχει πει  ακόμα το «ναι» και για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια

Τι πάει για μετά τις εκλογές



Η «μάχη» στο διαρθρωτικό πεδίο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα διαδραματιστεί και στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να αφήσει για μετά τις εκλογές εξηγώντας στους δανειστές ότι δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή. Μεταξύ αυτών κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και προκαλούν εντάσεις στην κυβέρνηση  (πχ αλλαγές στο γάλα, φάρμακα) θέλουν να τις περάσουν σταδιακά, ενώ το «μενού» περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις, εμπορικές Μισθώσεις, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κινητικότητας, και υποχρεωτικών απολύσεων.

Για τα πιο «καυτά» ζητήματα πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:

- Δεν θα απελευθερωθεί πλήρως η διάθεση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ώστε να πωλούνται από τα φαρμακεία.

- Θα υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου για το φρέσκο γάλα, αλλά με κάποιους περιορισμούς που αν τους δεχτεί η Τρόικα, θα είναι υπέρ των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών.

Στη λίστα των διαρθρωτικών μέτρων που αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» τη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται:
* Κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων και απολύσεις 4.000 (Στόχος μνημονίου Δεκεμβρίου που έχει λάβει παράταση με τον Μάρτιο οι απολύσεις να ανεβαίνουν στις 5.000)

* Πρόοδος στο θέμα διαχείρισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από το νέο Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και άμεση διαμόρφωση του πλαισίου συνολικής διαχείρισης δανείων από το 2015 όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών

* Απόφαση για την μέθοδο τιτλοποίησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, παρεμβάσεις επιτάχυνσης έργου ΤΑΙΠΕΔ, παρεμβάσεις ταχύτερης διαδικασίας ολοκλήρωσης αποκρατικοποιήσεων

* Ολοκλήρωση τεστ αντoχής τραπεζών και προώθηση της πώλησης Eurobank και των υπολοίπων τραπεζικών θεμάτων.

* Αναλυτικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμα εφαρμογής των μέτρων τόνωσης του ανταγωνισμού μέσα από τη λίστα ΟΟΣΑ με μεταρρυθμίσεις στο 100% των κλάδων (σημ η Ελλάδα λέει για το 80% υπό την πίεση κλάδων και πολιτικών κύκλων).

* Αλλαγή του καθεστώτος Ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα αρνείται και έχει προτείνει ενδιάμεση λύση.

* Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να υπάρξει δημοσιονομκή επίπτωση, Η κυβέρνηση εκτιμά πολύ πιο χαμηλό το κόστος των παρεμβάσεων.

* Κατάργηση πολλών από τους φόρους υπερ τρίτων. Η ελληνική εισήγηση είναι στα χέρια της τρόικας και πληροφορίες κάνουν λόγο για ήπιο σενάριο το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές έστω και με δέσμευση νέου «κύματος» αργότερα

* Παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

* Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2017. Έχει κατατεθεί σχέδιο στην τρόικα αλλά δεν υπάρχει ακόμη αποδοχή σύμφωνα με πληροφορίες των στόχων ειδικά από το 2015 και μετά, που βασίζονται στην ελληνική εκτίμηση για πολύ υψηλό πλεόνασμα.

* Συγκεκριμένοι στόχοι φορολογικών ελέγχων και παρεμβάσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

* Οργανικός νόμος με 3ετή δεσμευτικά όρια δαπανών και άλλες διατάξεις. Έχει σταλεί το σχέδιο στην ΕΕ και τελεί υπό έγκριση.


Έρχονται νομοσχέδια-μαμούθ

Ακόμα και αν λάβει την έγκριση του Γιούρογκρουπ όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ταχέως στους εφαρμοστικούς νόμους για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, μέχρι και τον Απρίλιο το αργότερο.

Έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί στην ανάγκη να ετοιμάσει ξανά νομοσχέδια-«μαμούθ», τα οποία συναντούν δυσκολίες στην προετοιμασία και ψήφισή του στη Βουλή. Αρχή θα γίνει με το μίνι φορολογικό που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη –αν και σε τέτοια περίπτωση ενδέχεται να καθυστερήσει και πάλι λόγω διαβουλεύσεων με την τρόικα-  στο οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν και κάποια διαρθρωτικά που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και στον έλεγχο κρατικών δαπανών.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης