ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Διαβάστε αναλυτικά τα έσοδα και τις δαπάνες

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο
Υψηλότερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο που τελικώς έφτασε στα 835 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 811 εκατ. ευρώ που εμφάνιζαν τα προσωρινά στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Το πλεόνασμα αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αλλά χαμηλότερο σε σχέση με τα 955 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Αυτό όμως οφείλεται στις αυξημένες πληρωμές (πάνω από το στόχο) για δημόσιες επενδύσεις και επιστροφές φόρων.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν υστέρηση εσόδων, ενώ αντίθετα ξεπέρασε τους στόχους η περιστολή δαπανών, παρότι «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς τα ασφαλιστικά Ταμεία απομυζούν συνεχώς κονδύλια, με τον ΟΑΕΕ να έχει εισπράξει από τον πρώτο μόλις μήνα του έτους το 1/8 (12,5%) της ετήσιας επιχορήγησης που δικαιούται για φέτος.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα ήταν 249 εκατ. ευρώ «εκτός στόχου», αλλά αυτό καλύφθηκε με μεγαλύτερη μείωση δαπανών κατά 666 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:
Έσοδα: Τα έσοδα για τον τακτικό προϋπολογισμό ανήλθαν σε 4,418 δισ. ευρώ. Ήταν δηλαδή χαμηλότερα κατά 249 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Καλύτερα από τους στόχους πήγαν τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ( +42 εκατ. ευρώ), φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών ( +72 εκατ. ευρώ), λοιποί άμεσοι φόροι ( +135 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας των εισπράξεων από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης), ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (+92 εκατ. ευρώ) και λοιπά μη φορολογικά έσοδα (+125 εκατ. ευρώ). Υστέρηση έναντι των στόχων τον Ιανουάριο παρουσίασαν τα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών ( -132 εκατ. ευρώ), φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (-192 εκατ. ευρώ) και άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ( -158 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες: Στον τακτικό προϋπολογισμό οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους . Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου  των πρωτογενών δαπανών κατά 980 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΠΔΕ: Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 308 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (100 εκατ. ευρώ) και κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, θα επιτευχθούν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης