Το ΔΝΤ επιμένει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ επιμένει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Στήνει σκηνικό κόντρας με την ευρωζώνη, η οποία προσανατολίζεται σε επιμήκυνση των δανείων

Μπάσκετ: Ασταμάτητος και πρώτος ο Ολυμπιακός
Το ΔΝΤ επιμένει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
Σκηνικό «κόντρας» με την ευρωζώνη στήνει το ΔΝΤ με αφορμή το ελληνικό χρέος, καθώς, σε ειδική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα (“Fiscal Monitor”), αναφέρει ότι προϋπόθεση είναι ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ με τον τρόπο αυτό καθιστά σαφές ότι επιμένει στη θέση του για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την ευρωζώνη, η οποία προσανατολίζεται σε επιμήκυνση των δανείων, χωρίς όμως μείωση της ονομαστικής αξίας τους, υιοθετώντας τη θέση της Γερμανίας, η οποία είναι αντίθετη σε κούρεμα.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του αναφέρει ότι οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα (OSI) για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο 124% μέχρι το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περαιτέρω προσαρμογή μέχρι το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση και θα ισούνται  με 3,5 % του ΑΕΠ.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ δείχνει ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του και επομένως θα υπάρξουν έντονες αντιθέσεις με την ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι το ελληνικό θέμα είναι ένα από τα πρώτα που θα “ξανανοίξουν” αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Και τούτο, γιατί όλα τα ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν “παγώσει” εν όψει των γερμανικών εκλογών. Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ


Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ

Έμμεση απάντηση στην έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα το ΔΝΤ, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας, από την πλευρά του, τη συμφωνία με την τρόικα, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με όσα αναφέρονται από το Ταμείο. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι, παρόλο που οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται, σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017 - με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα -, δεν θα καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης