Λεωνίδας Καβάκος: Στις 20 Αυγούστου το παιδί-θαύµα επιστρέφει στην Ύδρα µετά από 33 χρόνια

Λεωνίδας Καβάκος: Στις 20 Αυγούστου το παιδί-θαύµα επιστρέφει στην Ύδρα µετά από 33 χρόνια

Η πανσέληνος στην Ύδρα φωτίζει τον κορυφαίο Έλληνα βιρτουόζο του βιολιού και τη φιλανθρωπική συναυλία του

Λεωνίδας Καβάκος: Στις 20 Αυγούστου το παιδί-θαύµα επιστρέφει στην Ύδρα µετά από 33 χρόνια
Δεν είναι πολύς καιρός που ο Λεωνίδας Καβάκος ανακηρύχθηκε κορυφαίος µουσικός του κόσµου, καθώς το απονεμήθηκε το βραβείο Léonie Sonning Music Prize 2017. Πρόκειται για µια διάκριση που ονειρεύονται τα µεγαλύτερα ονόµατα και δύσκολα κατακτούν. Μάλιστα, ο Καβάκος είναι ο πέµπτος βιολιστής στην ιστορία που κερδίζει αυτό το βραβείο -οι 4 προηγούµενοι ήταν ιερά τέρατα της κλασικής µουσικής όπως ο Γεχούντι Μενουχίν (1972), ο Ισαάκ Στερν (1982), ο Γκίντον Κρέµερ (1989) και η Αν-Σοφί Μούτερ (2001).

Δύο χρόνια πριν οι αναγνώστες του «Gramophone», του πιο απαιτητικού ίσως περιοδικού για την κλασική µουσική, τον είχαν ανακηρύξει επίσης Καλλιτέχνη της Χρονιάς, ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο Γκράµι. Φτάνοντας εποµένως στο απόγειο µιας καριέρας γεµάτης διακρίσεις και βραβεία από την εφηβική κιόλας ηλικία του, ο κορυφαίος µουσικός επιστρέφει κατά κάποιον τρόπο εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Συγκεκριµένα στην Ύδρα, για µια πανηγυρική φιλανθρωπική συναυλία που θα δοθεί στις 20 Αυγούστου, στις 09:00 το βράδυ. 

Κλείσιμο


Ο Καβάκος θα εµφανιστεί στην 7η φιλανθρωπική εκδήλωση κλασικής µουσικής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες του νοσοκοµείου της Υδρας. Και είναι ευχάριστη σύµπτωση που στο ίδιο νησί ο Καβάκος είχε τύχει να δώσει το πρώτο του ατοµικό ρεσιτάλ στην οικία Dale Keller. Λίγο καιρό αργότερα από εκείνη το αξέχαστο κονσέρτο, ο Καβάκος εμφανίστηκε στην Αθήνα στο «Athenaeum Intercontinental», σε µια κατάµεστη αίθουσα, αποσπώντας κριτικές όπως η ακόλουθη από τους διάσηµους τότε µουσικοκριτικούς του Τύπου: «Στην πρώτη του δηµόσια εµφάνιση ο 16χρονος βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος βγήκε πάνοπλος να κατακτήσει τον κόσµο -καλλιτεχνικά και δεξιοτεχνικά ώριµος, ένα φαινόµενο, αδίστακτος µπρος στα πάντα- όχι από το κεφάλι του Δία, αλλά από τη θαυµάσια διαπαιδαγώγηση, αρχικά του πατέρα του, βιολιστή της ΚΟΑ Κώστα Καβάκου, και αργότερα του ήδη αποδεδειγµένου άριστου δασκάλου Στέλιου Καφαντάρη. Δεν προηγήθηκε καµιά εκµετάλλευση του παιδιού-θαύµατος που πράγµατι υπήρξε, αφού την ηλικία του παιδιού µόλις την έχει υπερβεί, την καλλιτεχνική ωριµότητα όµως ενός παιδιού-θαύµατος πάρα πολύ». 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υδρας µε την ιδρύτρια και πρόεδρό του Μιράντα Σοφιανού είχαν τότε την τιµή να προσκαλέσουν τον πρωτοεµφανιζόµενο -έφηβο ακόµα- Λεωνίδα Καβάκο και να οργανώσουν τις δύο πρώτες εµφανίσεις του κορυφαίου σήµερα µουσικού. Με δάσκαλο τον Στέλιο Καφαντάρη που αναφέρεται και στην κριτική και για τον οποίο ο ίδιος ο Καβάκος λέει στις συνεντεύξεις ότι επρόκειτο για σπάνιο δάσκαλο, και υπήρξε και φίλος της οικογένειας Σοφιανού, ο Καβάκος εξέπληξε την Υδρα.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κυρία Σοφιανού εκ µέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Υδρας: «Ακούσαµε τον Λεωνίδα Καβάκο µε τον δάσκαλό του. Ηρθε ένα κυριακάτικο απόγευµα για να δώσει ένα δείγµα της µουσικής ιδιοφυΐας του. Μας έπαιξε Μπαχ και δύο Caprice του Παγκανίνι. Αυτό ήταν! Αναλάβαµε την οργάνωση της πρώτης συναυλίας. Στο ολόφωτο τότε αρχοντικό του Dale Keller που µας προσέφερε τον θαυµάσιο χώρο, µε την Υδρα να ξεδιπλώνεται µπροστά µας και το αυγουστιάτικο φεγγάρι σε όλο του το µεγαλείο, είχαµε την τύχη να ζήσουµε µια µοναδική µουσική και πρωτόγνωρη βραδιά. Και αυτό ήταν µόνο η αρχή. Ο Λεωνίδας Καβάκος τώρα βρίσκεται µουσικά στην κορυφή του κόσµου. Οι µεγαλύτεροι µουσικοί και µαέστροι υποκλίνονται µπροστά στο ήθος και τις µουσικές ερµηνείες του Ελληνα βιολονίστα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υδρας θεωρεί τιµή του που 33 χρόνια µετά ο Λεωνίδας Καβάκος θα παίξει πάλι στην Υδρα, αυτή τη φορά στη µνήµη του Κώστα Σοφιανού, σε µια βραδιά που οργανώνει η οικογένειά του». 



Για την ακρίβεια, η φιλανθρωπική εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά µετά τον θάνατο του Κώστα Σοφιανού, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2009, για να τιµηθεί η µνήµη του και η µουσική παράδοση που χαρακτήριζε την οικογένεια. Η συγκίνηση είναι ήδη έντονη και η βραδιά αναµένεται να είναι αξέχαστη φέρνοντας την Υδρα στο προσκήνιο µε την παρουσία ενός µουσικού που έχει βάλει την Ελλάδα µέσω της µαεστρίας του στον παγκόσµιο χάρτη. Αυτή τη φορά ο Λεωνίδας Καβάκος έχει επιλέξει αποσπάσµατα ιδανικά για την περίπτωση, όπως δύο σονάτες του Μπετόβεν και του Ρίχαρντ Στράους (την περίφηµη Sonata op. 24 του Μπετόβεν σε τέσσερα µέρη και τη Sonata op. 18 σε τρία µέρη). Και όλοι έχουν πολλούς λόγους να συγκινηθούν που τόσα χρόνια µετά από τότε που ο Καβάκος έφτανε στην Υδρα καλεσµένος του Πολιτιστικού Συλλόγου επιστρέφει στα ίδια µέρη ως ένας από τους καλύτερους µουσικούς του πλανήτη. 



Η συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου έχει ενταχθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ» και τα έσοδά της κάθε χρόνο διατίθενται για τις ανάγκες του νοσοκομείου της ΄Υδρας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Πρόεδρου του Νοσοκομείου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ, ο οποίος έχει ορίσει οργανωτική επιτροπή, Πρόεδρος της οποίας είναι η δικηγόρος κα Τζένη Σοφιανού. 

Όσοι και όσες επιθυμούν να παραβρεθούν στην μοναδική αυτή μουσική βραδιά, μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από το ξενοδοχείο «ΛΗΤΩ» στην Ύδρα, (τηλ. 22980 53385-6).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης