Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Η ιστορία του Στίβεν και της Τζέιν Χόκινγκ γίνεται οσκαρικό όχημα για τους πρωταγωνιστές της, τον Εντι Ρέντμεϊν και τη Φελίσιτι Τζόουνς

Οι ταινίες της εβδομάδας
Η θεωρία των πάντων / The Theory of Everything
Του Τζέιμς Μαρς.
Με τους: Εντι Ρέντμεϊν, Φελίσιτι Τζόουνς
Βιογραφική, 2014, Μ. Βρετανία, 123’.

 Επιτέλους, μια ταινία που δεν πέφτει πλήρως στη λούπα των συνήθων ανιαρών, αγιοποιητικών, διόλου ρεαλιστικών κινηματογραφικών βιογραφιών. Στην αφήγηση της ιστορίας του Στίβεν Χόκινγκ και της σχέσης του με τη γυναίκα του Τζέιν, ο Τζέιμς Μαρς δεν παραλείπει να τονίσει τη δυναμική ανάμεσα σε σώμα και μυαλό, αλλά δεν εστιάζει μόνο εκεί. Ούτε επιλέγει να απαριθμήσει απλώς τα γεγονότα στη ζωή του Χόκινγκ. Η ταινία του είναι μεστή, γιατί αναδεικνύει τους δεσμούς και τις συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, δίχως να γέρνει τη ζυγαριά προς τον Χόκινγκ. Ο Ρέντμεϊν έχει πιο αβανταδόρικο ρόλο από την Τζόουνς (τον οποίο εκτελεί άψογα), γι’ αυτό ίσως να κερδίσει και το Οσκαρ. Είναι όμως η δεύτερη που σταδιακά σηκώνει στους ώμους της τη σύντομη αυτή ιστορία του (συναισθηματικού) χρόνου δύο τόσο ιδιαίτερων ανθρώπων.





Κλείσιμο
Η φυλή / The Tribe
Του Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκι. Με τους: Γκρίγκορι Φεσένκο, Γιάνα Νοβίκοβα
Δραματική, 2014, Ουκρανία/Ολλανδία, 130’.

 Δεν έχετε ξαναδεί ταινία σαν τη «Φυλή»: γυρισμένη εξ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα, αφηγείται δίχως υπότιτλους την ιστορία μιας ομάδας μαθητών σε οικοτροφείο για κωφούς μέσα από το βλέμμα ενός νεοφερμένου. Το ότι δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν σημαίνει πως της προσδίδει αυτόματα αξία: βίαιο και σκληρό, αντικατοπτρίζει μεν τα προβλήματα στην καρδιά -και το περιθώριο- της ουκρανικής κοινωνίας, αλλά εγείρει ερωτήματα για τον αντίκτυπο που θα είχε αν ήταν ομιλούσα.




Ο άνθρωπος από τη Μασσαλία / La French (aka Τhe Connection)
Του Σεντρίκ Χιμένες.
Με τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Ζιλ Λελούς, Σελίν Σαλέτ
Περιπέτεια, 2014, Γαλλία, 135’.

 Δεν το λες και «Ενταση», αλλά το αστυνομικό δράμα του Χιμένες για την εξάρθρωση πριν από 50 χρόνια του βαρβαρότερου μαφιόζικου κυκλώματος της Μασσαλίας είναι στιβαρό και στοχευμένο.





Για πάντα
Της Μαργαρίτας Μαντά. Με τους: Κώστα Φιλίππογλου, Αννα Μάσχα
Δραματική, 2014, Ελλάδα, 87’.

Εχει μια αφοπλιστική ευγένεια η ταινία της Μαργαρίτας Μαντά για την ιστορία ενός άντρα που ερωτεύεται από απόσταση μια γυναίκα και αποφασίζει να την ακολουθήσει. Και κάπως έτσι διασταυρώνει δυο ποτάμια για να μπορέσει το καθένα να πει επιτέλους την ιστορία του. Ησυχα, αλλά παντοτινά.





Ο κύριος Μόρντεκαϊ / Mortdecai
Του Ντέιβιντ Κεπ.
Με τους: Τζόνι Ντεπ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Κωμωδία, 2015, ΗΠΑ, 106’.

 Στα γαλλικά το πρώτο συνθετικό του ονόματος Mort­decai σημαίνει θάνατος - διόλου συμπτωματικό καθώς η καριέρα του Τζόνι Ντεπ φαίνεται να έχει αποβιώσει οριστικά. Διόλου α­στεία επίσης η κωμωδία στην οποία υποδύεται έναν «εκκεντρικό» έμπορο τέχνης που βοηθά τη βρετανική κυβέρνηση να εντοπίσει έναν πολύτιμο πίνακα.





Η γυναίκα με τα μαύρα 2: Αγγελος θανάτου / The Woman in Black: Angel of Death
Του Τομ Χάρπερ.
Με τους: Ελεν ΜακΚρόρι, Τζέρεμι Ιρβαϊν
Τρόμου, 2014, Μ. Βρετανία/Καναδάς. 98’,

Σίκουελ για τη μαυροφορούσα γυναίκα που σπέρνει τον πανικό.





Barbie - Η σούπερ πριγκίπισσα / Barbie in Princess Power
Του Ζικ Νόρτον. Με τις φωνές των: Σία Κοσκινά, Στεφανία Φιλιάδη
Κινούμενα σχέδια, 2015, ΗΠΑ, 70’.

Η Μπάρμπι αποκτά σούπερ δυνάμεις όταν τη φιλά μια μαγική πεταλούδα και πολεμά το έγκλημα μέχρι που η ζηλιάρα ξαδέρφη της παγιδεύει την πεταλούδα κι ανταγωνίζεται την Barbie.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης