«Πρόσφυγες»: Ένα επίκαιρο γκράφικ νόβελ

«Πρόσφυγες»: Ένα επίκαιρο γκράφικ νόβελ

Το επικό ταξίδι ελπίδας και επιβίωσης του δωδεκάχρονου Ίµπο από την κεντρική Αφρική στην Ευρώπη

«Πρόσφυγες»: Ένα επίκαιρο γκράφικ νόβελ
Πρώτα έφυγε για την Ευρώπη η Σίσι. Μετά ο Κουάµι. Κι οι δυο τους, δίχως να πουν κουβέντα…Τώρα είναι η σειρά του µικρότερου αδελφού, του Ίµπο. Ο Ίµπο θα βρει τον αδελφό του στην κοντινότερη µεγαλούπολη, θα διασχίσουν την έρηµο, θα πέσουν ξανά και ξανά θύµατα εκµετάλλευσης από τους επιτήδειους αλλά τελικά θα φτάσουν στους επικίνδυνους δρόµους της Τρίπολης, στη Λιβύη. Από εκεί µένει µόνο η απέραντη, σκοτεινή θάλασσα ως την Ευρώπη. Στριµωγµένος σε µια πλαστική βάρκα µαζί µε άλλους δεκατρείς, επιχειρεί το µεγάλο ταξίδι ζωής και θανάτου.

Μέσα από τη διαδοχή εικόνων και λόγου, παρακολουθούµε το επικό ταξίδι ελπίδας και επιβίωσης του δωδεκάχρονου Ίµπο από την κεντρική Αφρική στην Ευρώπη, που ο ίδιος πιστεύει πως είναι η γη της επαγγελίας. Ένα αριστουργηµατικό και επίκαιρο γκράφικ νόβελ από αναγνωρισµένους και βραβευµένους δηµιουργούς, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει αλλά και να πληροφορήσει για το οξύ ζήτηµα του προσφυγικού από την πλευρά των προσφύγων και την επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή. Ένα δυνατό και επίκαιρο βιβλίο απαραίτητο σε όποιον αναρωτιέται για τα πώς, πού, πότε, τι και γιατί των προσφύγων γύρω µας.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς και τον εικονογράφο
Ο Όουεν Κόλφερ γεννήθηκε στο Γουέξφορντ της νοτιοανατολικής ακτής της Ιρλανδίας το 1965. Αρχικά ενδιαφέρθηκε για τη συγγραφή όταν µαγεύτηκε από τις ιστορίες των Βίκινγκ που έµαθε στο σχολείο. Μετά τον γάµο του, αυτός και η γυναίκα του πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια δουλεύοντας στη Σαουδική Αραβία, στην Τυνησία και στην Ιταλία. Το πρώτο του βιβλίο, Benny and Omar, βασίζεται στις εµπειρίες του στην Τυνησία. Από τότε έχει µεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο Αρτέµης Φάουλ και ο Όουεν άφησε τη διδασκαλία για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη συγγραφή. Ο Όουεν, ο οποίος ζει στην Ιρλανδία µε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, λέει: «Θα συνεχίσω να γράφω µέχρι οι άνθρωποι να σταµατήσουν να διαβάζουν ή να ξεµείνω από ιδέες. Ευτυχώς, τίποτα από τα δύο δε θα γίνει σύντοµα». 

Ο Άντριου Ντόνκιν έχει πουλήσει περισσότερα από οχτώ εκατοµµύρια παιδικά βιβλία, graphic novel και βιβλία ενηλίκων. Η δουλειά του στα κόµικ συµπεριλαµβάνει το Batman: Legends of the Dark Night για την DC COMICS και το Doctor Who. Με τον Όουεν Κόλφερ έχει κάνει πέντε διασκευές βιβλίων του Όουεν σε ευπώλητα graphic novel. Ο Άντριου ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για το θέµα των µεταναστών και του ασύλου όταν έγραφε τη βιογραφία του Sir Alfred Mehran, ενός ανθρώπου χωρίς ιθαγένεια, που έζησε στους χώρους του αεροδροµίου του Παρισιού για 18 χρόνια. Το βιβλίο που προέκυψε, το The Terminal Man, χαρακτηρίστηκε από τους Sunday Times ως «ένα εξαιρετικό και βαθιά προκλητικό βιβλίο». Ο Άντριου ζει κοντά στον Τάµεση στο Λονδίνο µε την οικογένειά του.


Κλείσιμο
Ο Τζοβάννι Ριγκάνο είναι ιταλός κοµίστας και δηµιουργός πολλών graphic novel. Έχει διασκευάσει πέντε βιβλία του Όουεν Κόλφερ σε graphic novel καθώς και το The incredibles της Disney Pixar, τρία βιβλία των Πειρατών της Καραϊβικής και τη δική του σειρά Daffodil. Ζει στο Κόµο. 

«Πρόσφυγες» Συγγραφέας: Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν
Εικονογράφηση: Τζοβάννι Ριγκάνο
Μετάφραση: Σπύρος Γιαννακόπουλος

ΣΕΙΡΑ: ΚΟΜΙΚΣ
ISBN: 978-960-16-7380-6
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 144
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 
11,10 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης