«13 μπαλώματα» της Πηνελόπης Κουρτζή: Γιατί το μπάλωμα είναι χάρισμα...

«13 μπαλώματα» της Πηνελόπης Κουρτζή: Γιατί το μπάλωμα είναι χάρισμα...

Η ταλαντούχα συγγραφέας μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο

«13 μπαλώματα» της Πηνελόπης Κουρτζή: Γιατί το μπάλωμα είναι χάρισμα...
Αν έχετε καιρό να διαβάσετε ένα βιβλίο που θα καταφέρει να τρυπώσει στο μυαλό σας και η πρωταγωνίστριά του να εισβάλλει στον κόσμο σας, τα «Δεκατρία μπαλώματα» της Πηνελόπης Κουρτζή από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» δεν θα σας απογοητεύσουν. Γιατί ακριβώς αυτό είναι που κάνει η συγγραφέας. «Χτίζει» μία ιστορία από αυτές που κάνουν τον αναγνώστη να γυρίζει τις σελίδες τη μία μετά την άλλη, για να δει πώς θα εξελιχθεί η ιστορία της Νόρας, μίας γυναίκας που έμαθε να μπαλώνει για να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή. Η συγγραφέας χθες παρουσίασε στo Public το νέο της βιβλίο για το οποίο μίλησαν η Κατερίνα Γκαγκάκη, ο Στρατής Λιαρέλλης, ο διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Πέτρου, και ο καθηγητής Φαρμακευτικής Γρηγόρης Σιβολαπένκο, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Ελένη Σταμίδου, ερμηνεύτρια και συνθέτρια. Η κ. Κουρτζή μίλησε στο protothema.gr για το βιβλίο της αλλά και περί «μπαλωμάτων» και νέων σχεδίων...

Η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή



Κλείσιμο

Στο πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Κούμκουατ» μας μεταφέρατε στην Άρτα και την Κέρκυρα; Τι σας οδήγησε αυτή τη φορά να επιλέξετε τη Μυτιλήνη ως τόπο της ιστορίας σας;
Η Μυτιλήνη είναι ουσιαστικά η δεύτερη πατρίδα μου, καθώς είναι η καταγωγή του συζύγου μου από εκεί και περνάμε αρκετό καιρό στο νησί. ´Ετσι είχα πρόσβαση σε πολλές εικόνες του τόπου αυτού, σε ανέκδοτες ιστορίες αλλά και σε ανθρώπους πρόθυμους να μοιραστούν μαζί μου τις γνώσεις και τις μνήμες τους. Ταυτόχρονα από την πρώτη στιγμή με είχε γοητεύσει η Μυτιλήνη και αποτελεί για μένα μεγάλη πηγή έμπνευσης και  καταφύγιο για να γράφω.


Τι σημαίνει για σας η Νόρα; Ποια ήταν η έμπνευση για να συνθέσετε την πολύ γοητευτική προσωπικότητά της;
Η Νόρα είναι μία ηρωίδα καταρχάς εμπνευσμένη από πραγματικό πρόσωπο όπως και η ίδια η ιστορία της. Για μένα η Νόρα αποτέλεσε σταθμό στην προσωπικότητα μου διότι προσπαθώντας να την καταλάβω και να την δημιουργήσω ταυτόχρονα ανακάλυψα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου αλλά και τις εσωτερικές μου αναζητήσεις. Η έμπνευση για να πάρει ζωή η Νόρα και οι αλληγορίες των μπαλωμάτων της, ήταν η δική μου περιπλάνηση στο τι σημαίνει "πλήρης ημερών" και αν αυτό είναι μόνο ποιοτικό και όχι ποσοτικό.Έτσι μέσα από την πορεία της ζωής της προσπαθώντας να βρει την ταυτότητα της, ανακάλυπτα και εγώ τις πραγματικές αξίες της ζωής όπως την αντιλαμβάνομαι προσωπικά. Και αυτό με ενέπνεε ακόμα παραπάνω.

Η Πηνελόπη Κουρτζή με τη Νίνα Ψυχογιού και τη Λένα Μαντά



Πόσο εύκολο ήταν να γράψετε τη «δύσκολη» ιστορία της πρωταγωνίστριάς σας; Πόσο από τον εαυτό σας χωρέσατε στις σελίδες των «13 μπαλωμάτων»;
Όπως ανέφερα και πριν η Νόρα περιέχει πολλά κομμάτια του εαυτού μου παρόλο που οι ζωές μας και οι δομές της οικογένειας μας είναι καθόλα διαφορετικές.Είναι  συναισθηματικά ένα προϊόν των δικών μου σκέψεων και αναγκών όπως όμως και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου. Στάθηκε σίγουρα  δύσκολο για μένα να περιπλανηθώ σε αυτή την ιστορία, από τη μία γιατί είχα να κάνω  με ιστορικά στοιχεία που απαιτούν ενδελεχή  και πολύμηνη έρευνα και από την άλλη γιατί καταπιάστηκα με ένα θέμα, αυτό της νοθογένειας που έχει πολυποίκιλες διαστάσεις στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που το βιώνει, αλλά και σε αυτούς που τον συναναστρέφονται.

Είναι η συγγραφή ένα «μπάλωμα»;
Κάποιες φορές είναι. Αλληγορικά πάντα, εμείς οι συγγραφείς τα ελαττωματικά και τα άδυτα της ψυχής μας τείνουμε να τα εξερευνούμε συχνά μέσω της συγγραφής. Και επίσης το μπάλωμα τελικά είναι μια μεταβατική κατάσταση όπου από κάτι ήδη παλιό όπως είναι οι δομημένες σκέψεις και γνώσεις στο μυαλό μας, δημιουργείται κάτι νέο που είναι μια ολόκληρη ιστορία αποτελούμενη από αυτές τις σκέψεις και τα βιώματα.

Η συγγραφέας με την Κατερίνα Γκαγκάκη


Τι σκεφτήκατε μόλις γράψατε την τελευταία σελίδα;
Οτι δεν ήθελα να τελειώσει. Τόσο έντονα που νομίζω πως κάποιους από αυτούς τους ήρωες θα τους ξανασυναντήσω γρήγορα σε κάποιο από τα βιβλία που θα ήθελα να γράψω στο μέλλον!


Πιστεύετε ότι έχετε βρει τη συνταγή για τα στοιχεία που κάνουν ένα μυθιστόρημα να αγαπιέται;
Νομίζω πως είμαι πολύ καινούργια στο χώρο της συγγραφής για να πω κάτι τέτοιο! Και σίγουρα ακόμα μαθητεύω διαβάζοντας όσο πιο πολύ μπορώ διάφορους συγγραφείς! Νιώθω όμως τυχερή που αγαπήθηκε το πρώτο μου βιβλίο τόσο γιατί αυτό θα με βοηθήσει να φτάσω σε αυτή την συνταγή που λέτε με τον εξής τρόπο: όσοι περισσότεροι διάβαζαν το βιβλίο μου τόσες περισσότερες παρατηρήσεις και υποδείξεις δεχόμουν στην επικοινωνία μου με τους αναγνώστες. Έτσι έχω ένα πλούσιο "feedback" όπως πλέον έχει κατοχυρωθεί να το λέμε για να προχωράω! 

Η Πηνελόπη Κουρτζή με τον εκδότη κ. Θάνο Ψυχογιό και τη σύζυγό του Νίνα Ψυχογιού


Εκτός από συγγραφέας έχετε πορεία και στο κόσμο των επιχειρήσεων. Πώς συνδυάζεται ο «σκληρός» χώρος της καριέρας με τον ευαίσθητο κόσμο της συγγραφής;
Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές αυτό δημιουργεί μια εξουθενωτική καθημερινότητα. Από την άλλη βέβαια, δραστηριοποιούμαι στην εταιρία μου που είναι συγγραφική, δημιουργώντας σενάρια και  επικοινωνιακές ιδέες για διάφορους σκοπούς και φορείς, οπότε επειδή είναι συναφές το αγαπώ πολύ και τα συνδυάζω όσο μπορώ! Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας είναι οι καμπάνιες κοινωνικής ευθύνης που για εμένα και τη συνέταιρο μου αποτελούν σκοπό ζωής! Αυτό μας αποζημιώνει κάπως και μας κάνει να ονειρευόμαστε και να διατηρούμε την ευαισθησία μας!

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία; Ποιοι συγγραφείς έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς;
Δύσκολο να πω γιατί είναι τόσοι πολλοί  που αγαπώ να διαβάζω και που γνωρίζω για πρώτη φορά μέσα  από τα βιβλία που επιλέγω! Δεν θα κρύψω πως έχω μία αδυναμία στην Φιλομήλα Λαπατά και την γραφή της που είναι μεγάλο σχολείο κατά τη γνώμη μου. Αγαπώ πολύ τους κλασικούς συγγραφείς και πάντα απολαμβάνω ένα ωραίο αστυνομικό μυθιστόρημα! 

Έχετε στο μυαλό σας ή και στο συρτάρι σας το επόμενο βιβλίο σας;
Ναι! Έχω ήδη ξεκινήσει την έρευνα για το επόμενο βιβλίο εδώ και ένα χρόνο και τους τελευταίους δυο μήνες άρχισε να παίρνει μορφή και το ίδιο το βιβλίο και καθημερινά πορεύομαι με τους χαρακτήρες του πλέον!

Η υπόθεση του βιβλίου
Η Νόρα, βαφτισμένη Ελεονώρα, νόθα κόρη του Μιχαήλου Χιωτέλλη, μαθαίνει την τέχνη του μπαλώματος στο σπίτι του πατέρα της, στη Μυτιλήνη, γύρω στα μέσα του 1800. Η ίδια, όμως, δεν μπαλώνει τα ρούχα της∙ μπαλώνει τα θλιβερά της ζωής της, ξεκινώντας από το όνομά της. Μόνο, όμως, το όνομα, γιατί ως νόθα επίθετο δεν έχει. Το ταλέντο της αυτό τη βοηθάει να επιζήσει από τα δεινά που πλήττουν το νησί και φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή της, να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που την πληγώνουν, με πρώτο τον αδελφό της, να δοθεί στον έρωτα χωρίς να υπολογίσει τους ηθικούς κανόνες και τελικά να αποκτήσει αυτό που πάντα επιθυμούσε: μια ταυτότητα. Κάθε μπάλωμα, όμως, έχει ένα αντίτιμο. Και η Νόρα τα πληρώνει όλα∙ και τα δεκατρία μπαλώματα. Γιατί τόσα χρειάστηκε να κάνει.

Με την Κατερίνα Γκαγκάκη και τον Στρατή Λιαρέλλη


Με τη Λένα Μαντά


Η Πηνελόπη Κουρτζή με τη διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός Πόπη Γαλάτουλα


Η Κατερίνα Γκαγκάκη





Με τον ηθοποιό Γιάννη Κουκουράκη



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης