«Το Τέρας και Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη είναι στο ΘΕΜΑ

«Το Τέρας και Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη είναι στο ΘΕΜΑ

Το μπέστ σέλερ του διακεκριμένου δημοσιογράφου που «χτυπήθηκε» από την κατάθλιψη, και πως κατάφερε να τη νικήσει. Μια ιστορία στην οποία όλοι μπορούμε να βρούμε σημάδια που μας αφορούν...

«Το Τέρας και Εγώ» του Σταμάτη Μαλέλη είναι στο ΘΕΜΑ
Εξομολογητικός και συγκινητικός ο Σταμάτης Μαλέλης περιγράφει τη δική του μάχη με την κατάθλιψη με φόντο τα τηλεοπτικά δελτία και τα πολιτικά παρασκήνια

«Το Τέρας και Εγώ»-μια συγκλονιστική αυτοβιογραφική μαρτυρία από τον Σταμάτη Μαλέλη

Στο συναρπαστικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Το Τέρας κι εγώ» ο Σταμάτης Μαλέλης εξηγεί πως είναι να τα έχεις όλα-ευφυΐα, επιτυχία, αναγνώριση- και να είναι σαν να μην έχεις τίποτα. Κι αυτό γιατί το «τέρας»- όπως αποκαλεί ο ίδιος την κατάθλιψη- συντρίβει στο πέρασμα του τα πάντα.
Απόλυτα ειλικρινής και εξομολογητικός ο γνωστός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης περιγράφει τη δική του μάχη με την κατάθλιψη με φόντο σπουδαία πολιτικά γεγονότα, παρασκήνια από τα τηλεοπτικά δελτία, μυστικά από τη σχέση του με ισχυρούς παράγοντες και πολιτικούς αρχηγούς. Ίσως μάλιστα ο δικός του τρόπος να αντιλαμβάνεται στο βάθος τι ήθελαν οι ηγετικές φυσιογνωμίες του τόπου- όπως κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου- να είναι και αυτός που εξηγεί την ευαισθησία του που τελικά οδήγησε στην κατάθλιψη.  Η «ιερή νόσος» όπως αποκαλούσαν στην αρχαιότητα τη μελαγχολία είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με τον ίδιο τον άνθρωπο και «χτυπά» ανθρώπους υψηλής αντίληψης. Και στην περίπτωση του Μαλέλη «το τέρας» ερχόταν απροσδόκητα τη στιγμή των πιο σπουδαίων πολιτικών γεγονότων και των περιστατικών που έχουν γράψει χρυσά γράμματα στην πρόσφατη τηλεοπτική ιστορία:
“Άρχισα πάλι να μπαίνω στα δύσβατα μονοπάτια του αδύναμου ψυχισμού μου» περιγράφει σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου από την περίοδο που βρισκόταν στον Alpha “Το τέρας άρχισε να με επισκέπτεται όλο και πιο συχνά. Ο ρόλος μου στο ΣΚΑΙ, που είχε μετονομαστεί σε Alpha, είχε αρχίσει να μειώνεται. Για εμάς τους καταθλιπτικούς, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Εκεί που νιώθεις ήρεμος, ένα απλό γεγονός μπορεί να σε ταράξει και να σε ρίξει σε μελαγχολία. Είσαι πάντα πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Κλείσιμο

Τα βράδια μου έγιναν ανήσυχα . Με είχε κυριεύσει η ανασφάλεια που άνοιγε ξανά την πορτούλα στο τέρας.  Ο Φίλιπ Ροθ είχε την τιμητική του. Η Νόσος του Πορτνόυ, «Πορτνόυ νόσος. Διαταραχή κατά την οποία εντόνως αισθητές ηθικές και αλτρουιστικές παρορμήσεις ευρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με υπερβολικές σεξουαλικές επιθυμίες διεστραμμένης φύσεως».  Γι’αυτό και ως υπότιτλο του βιβλίου του που λέγεται «Κατάθλιψη: το λυκόφως και το λυκαυγές» ο Μαλέλης επέλεξε τον Νίτσε-έναν φιλόσοφο που λέει ότι πρέπει να είσαι καταφατικός και δυνατός απέναντι στο τέρας. Το παν είναι να πιστέψεις ότι θα το νικήσεις- σε αντίθεση με τα πολιτικά και τηλεοπτικά «τέρατα» του τόπου που περιγράφονται ανάγλυφα στο βιβλίο.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης