Στο τέλος το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει… Μισό Βασίλειο
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Στο τέλος το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει… Μισό Βασίλειο

Η Βρετανία αποφάσισε να πληρώσει 45-55 δισ. στερλίνες για να πραγματοποιήσει το Brexit

Την απόφαση έχει ψηφίσει ομόφωνα το υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση της Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Το αξιοπερίεργο είναι ότι την απόφαση ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που πριν λίγους μήνες υποστήριζε ανοήτως ότι τα έξοδα για το Brexit θα τα πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Βρετανία!

Βέβαια ορισμένοι ασήμαντοι συντηρητικοί διαφώνησαν με την απόφαση όπως και ο ακροδεξιός Νάιτζελ Φάρατζ. Αλλά πρόκειται μόνο για εκείνους που αφρόνως και με δημαγωγία έσυραν τους Βρετανούς στο δημοψήφισμα και στο Brexit. Είναι φανερό ότι ψάχνουν άλλοθι στο σκληρό Brexit για τη βλακεία τους να οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Αλλά αυτά τα 50 δισ. κατά μέσο όρο αφορούν μόνο το Brexit. Δεν είναι τα μοναδικά που θα πληρώσει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πληρώνει επίσης και μια ετήσια εισφορά για να παραμείνει στην Κοινή Αγορά και να είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισφορά που πληρώνουν επίσης η Ελβετία και η Νορβηγία προκειμένου ν΄ απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της Κοινής Αγοράς! 

Ας σημειώσουμε, τέλος, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωνε μόνο 7 δισ. στερλίνες τα χρόνο -τα μισά από όσα τους αναλογούσαν- για να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καθορίζει με την ψήφο της τις αποφάσεις και να έχει και δικαίωμα βέτο για όποια απόφαση δεν της άρεσε. 
Αυτά όμως είναι μόνον όσα θα πληρώσει για να φύγει. ΟΙ συνέπειες στην οικονομία της Βρετανίας και στη ζωή των Βρετανών θα είναι ακόμη χειρότερες. 

Η στερλίνα έχει χάσει ήδη το 20% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από το δημοψήφισμα του Brexit και μετά. 
Κλείσιμο

Το Δημόσιο χρέος της Βρετανίας το 2020-2021 θα είναι κατά 115 δισ. ευρώ υψηλότερο από όσο θα ήταν χωρίς το Brexit υπολόγισε το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που πέρασε ανέβηκε στο 3% από λιγότερο από 1,6% τον προηγούμενο χρόνο. 

Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Βρετανών θα υποχωρήσει κατά 2,6%, υπολόγισε το Ινστιτούτο Brooking. Γενικά η ζωή των Βρετανών όχι μόνο δεν θα διευκολυνθεί με το Brexit, αλλά θα γίνει πιο δύσκολη. 

Όπως είναι γνωστό, οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να σώσουν τη βιομηχανία τους τις προηγούμενες δεκαετίες και άφησαν τη χώρα τους ν’ αποβιομηχανοποιηθεί. Τους είχε μείνει μόνο το Λονδίνο ως κέντρο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ιδού οι συνέπειες του Brexit και σ΄ αυτόν τον τομέα: 

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί που είχαν έδρα το Λονδίνο έχουν αρχίσει να ξεκουβαλάνε: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πάει στο Παρίσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει στο Άμστερνταμ. Η Γενική Γραμματεία Συμβουλίου που παρέχει γραμματειακή και άλλη υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πού θα πάει. 

Οι πολυεθνικές τράπεζες που έχουν έδρα το Λονδίνο για την Ευρώπη, θα χρειαστεί να μεταφέρουν την έδρα τους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Παρίσι, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο ετοιμάζονται να υποδεχτούν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Ηδη ορισμένα στελέχη τους άρχισαν να αποχωρούν οικειοθελώς από τη βρετανική πρωτεύουσα. 

Συνολικά, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να μεταφέρουν πάνω από 15.000 υπαλλήλους από το Λονδίνο σε πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η JP Morgan θα μεταφέρει στο Δουβλίνο ή στη Φρανκφούρτη πάνω από 4.000 υπαλλήλους. 

Η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Citigroup και η βρετανική HSBC θα μεταφέρουν η καθεμία πάνω από 1.000 υπαλλήλους στο Δουβλίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη. 

Η UBS θα μεταφέρει 1.500 υπαλλήλους.

Η Standard Chartered, η Nomura Holdings, η Sumitomo Mitsui Financial Group και η Daiwa Securities θα μεταφέρουν συνολικά πάνω από 2.850 υπαλλήλους στη Φρανκφούρτη. 

Οι βρετανικοί Lloyd΄s πάνε Βερολίνο

Η Credit Suisse, η Bank of America και η Deutsche Bank δεν ανακοίνωσαν ακόμη τις προθέσεις τους. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα προειδοποίησε πάντως ότι δεν θα ανεχθεί «κενά κελύφη Τραπεζών», αλλά απαιτεί πραγματική μεταφορά της έδρας. 

Οι  βρετανικές αεροπορικές εταιρείες χάνουν το δικαίωμα πτήσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι΄ αυτό η Easy Jet ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στη Βιέννη. 

Επίσης η Microsoft ανακοίνωσε ότι κλείνει τη θυγατρική της Skype στο Λονδίνο. Η Blackstone, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων μετακομίζει από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, όπως και 4-5 μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων ακόμη. Η Mitsubishi και η Mizuho αναβαθμίζουν τις δραστηριότητές τους στο Άμστερνταμ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη γραφειοκρατία της να μην εγκρίνει συμβάσεις με βρετανικές επιχειρήσεις. Το υπηρεσιακό σημείωμα στους υπαλλήλους της Commission αναφέρει ότι όσες βρετανικές επιχειρήσεις θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει αποκτήσουν έδρα στην Ευρώπη. 

Κι όλα αυτά δεν αφορούν το σκληρό Brexit, αλλά την προοπτική να παραμείνει η Βρετανία στην Κοινή Αγορά της Ευρώπης και μετά το Brexit. Ωστόσο, οι εξελίξεις μοιάζουν σαν να αποφάσισε η Βρετανία να μοιράσει τα πλεονεκτήματά της στον διεθνή χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό τομέα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μάλλον πρέπει να της οφείλουν ευγνωμοσύνη όσοι επωφελούνται….

Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στις διάφορες χώρες και περιοχές του κόσμου γι΄ αυτή τη χρονιά θα είναι : 

Κίνα 6,8%
Ινδία 6,7%
Ρωσία 1,9%
ΗΠΑ 2,2%
Ευρωζώνη 2,4% 
Βρετανία 1,5% και τα επόμενα χρόνια θα πέσει στο 1,1-1,2% . Δηλαδή μικρότερη ανάπτυξη κι από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που φέτος θα είναι γύρω στο 1,5% αλλά του χρόνου θα φτάσει στο 2,5%! 

Αν μάλιστα μετά το Brexit η Σκωτία ζητήσει και πάρει την ανεξαρτησία της όπως έχει ήδη ανακοινώσει, για να μπει στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, τότε το «Ηνωμένο Βασίλειο» θα μείνει Μισό Βασίλειο. Και να σκεφτεί κανείς ότι την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης τη διατύπωσε πρώτος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ…

Αν η «Μεγάλη Βρετανία» παθαίνει τέτοιο κάζο με το Brexit, φανταστείτε τι θα πάθαινε η χρεοκοπημένη Ελλάδα με το Grexit του εξωγήινου Βαρουφάκη, του ψεκασμένου Μπούλη, του αχαρτογράφητου Λαφαζάνη και του γεμάτου αυταπάτες και ψέματα Αλ. Τσίπρα. Γι΄ αυτό λέω: αυτή η «Αριστερά» δεν είναι Αριστερή, αλλά παιδιά που παίζουν με τα κουβαδάκια τους στην άμμο! 

Έλληνες αεί παίδες!

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ