Ποιος θα πάρει «τα κλειδιά» των τραπεζών;
papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Ποιος θα πάρει «τα κλειδιά» των τραπεζών;

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι απολύτως βέβαια για το επόμενο διάστημα.

Ένα από αυτά είναι ότι όποια και να είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, θα ξεκινήσει η διαδικασία εισόδου νέων κεφαλαίων και νέων μετόχων στις τράπεζες.

Το ζήτημα είναι κεντρικό, όχι μόνο γιατί από τις τράπεζες εξαρτάται η χρηματοδότηση της αγοράς και η υποστήριξη της ανάκαμψης. Αλλά και γιατί μέσω των τραπεζών θα διεξαχθεί όλη η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων, μέσα από την οποία θα κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις, άλλες θα αλλάξουν χέρια, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η τύχη των ακινήτων που είναι υποθηκευμένα για δάνεια των νοικοκυριών και σε ποιο βαθμό θα διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με λίγα λόγια, μέσω των τραπεζών θα ξαναμοιραστεί ένα σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής «πίτας» στην Ελλάδα.

Και βέβαια, επίκειται και η είσοδος νέων μετόχων στις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς η αξία των πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται στα τάρταρα ύστερα από την πολυετή κρίση και τα capital controls.

Αποτελούν, επομένως, οι τράπεζες το κλειδί για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή τα επόμενα χρόνια και πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να δώσει μεγάλη προσοχή στο ποιος θα πάρει τις τράπεζες, σε ποια τιμή και πώς θα τις χρησιμοποιήσει σε σχέση με τη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού χάρτη στην Ελλάδα.
Κλείσιμο

Δεν είναι μυστικό ότι σημαντικά κεφάλαια, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και hedge fund από το εξωτερικό ενδιαφέρονται σφόδρα για να αποκτήσουν τον έλεγχο τραπεζών και σημαντικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές που επικρατούν λόγω της ύφεσης.

Ούτε φαντάζεται κάποιος ότι οι δανειστές μας, οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση μέσω της τρόικας και του μνημονίου δεν θα ενδιαφερθούν πρωτίστως να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των δικών τους χωρών, διασφαλίζοντας στις δικές τους εταιρείες ένα κομμάτι της πίττας. Μπίζνες κάνουν οι άνθρωποι κατά βάση. Είναι αλήθεια ότι έγιναν αρκετά λάθη από τον τραπεζικό αλλά και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν αναιρεί την ψυχρή πραγματικότητα ότι οι τράπεζες όπως και οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε χώρας έχουν στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία.

Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας τα κέντρα αποφάσεων να παραμείνουν, κατά το δυνατόν, εντός της χώρας. Άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιχαρακώσουν και να προστατεύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που αναπέμπουν θεωρητικούς ύμνους στην ελευθερία της αγοράς και των ανοιχτών οικονομικών συνόρων.

Γι' αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, έτσι ώστε να μην χαθούν "τα κλειδιά" για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK