Έχει δίκιο ο ΓΑΠ: Ο Σαμαράς τη δική του πολιτική ακολουθεί!
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Έχει δίκιο ο ΓΑΠ: Ο Σαμαράς τη δική του πολιτική ακολουθεί!

Όλα τα έχουμε δει αυτή την τετραετία της κρίσης.

Αλλά να τσακώνονται δύο πρωθυπουργοί (ένας νυν και ένας πρώην) για το ποιος εφάρμοσε καλύτερα μία καταστροφική για τον τόπο πολιτική, δεν περίμενα να το δω.

Δεν καταλαβαίνω μάλιστα γιατί παρεξηγήθηκαν στην κυβέρνηση Σαμαρά από τη δήλωση – επίδειξη κομπορρημοσύνης – που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός; Μα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά, είναι δικό κατόρθωμα και όχι της πολιτικής, που είχε υποσχεθεί ο διάδοχός του, με τα περίφημα Ζάπεια 1,2,3 κ.ο.κ.

Κλείσιμο
Κι όμως ο Γιώργος έχει δίκιο! Τόσο δίκιο, που βγάζει μάτι! Η δική του πολιτική των τυφλών επιθέσεων στα εισοδήματα, τους μισθούς και τις συντάξεις είναι αυτή που οδήγησε στο πλεόνασμα. Η δική του συνταγή της άγριας λιτότητας και ακόμη πιο πολύ της άγριας φορολογίας στους αδύναμους και τους μεσαίους, μας έφτασε εδώ. Η πολιτική της περικοπής των δημόσιων δαπανών, της περιστολής του κοινωνικού κράτους, της διάλυσης των κοινωνικών δομών, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ακριβώς αυτή την πολιτική εφάρμοσε και ο Σαμαράς, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς και δεν εφάρμοσε τίποτα από τις κείνες τις εξαγγελίες του Ζαππείου. Ο ίδιος μάλιστα ομολόγησε ενώπιον της Μέρκελ με την περίφημη δήλωσή του «ουδείς αναμάρτητος», ότι έκανε λάθος όταν πήγαινε στο Ζάππειο και έλεγε διάφορα κατά του μνημονίου και της τρόικας. Και διαβεβαίωσε τη καγκελάριο ότι αναλαμβάνει να υλοποιήσει πλήρως τη συνταγή του Βερολίνου καλύτερα και γρηγορότερα από τον Γιώργο!  

Τίποτα διαφορετικό λοιπόν δεν έκανε επί της ουσίας ο Σαμαράς από τον Γιώργο. Απλά, έχοντας νωπή λαϊκή εντολή και τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δούλεψε την κρεατομηχανή του μνημονίου πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Η μόνη διαφορά του με τον Γιώργο είναι ότι ο πρώην δεν είχε τη συναίνεση καμίας άλλης πολιτικής δύναμης – αλλιώς κι εκείνος μια… «χαρά» πλεόνασμα θα είχε καταφέρει. Από αυτό το πλεόνασμα, που βγαίνει με τη διάλυση της κοινωνίας φυσικά.

Μήπως το πλεόνασμα βγήκε από την ανάπτυξη, που υποσχόταν ο Σαμαράς, αλλά ποτέ δεν την κατάφερε; Μήπως από μία πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που την ακούσαμε, αλλά ποτέ δεν την είδαμε; Ή μήπως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και την επιστροφή των κλεμμένων, μέσα από το ξετίναγμα όσων είναι στις περίφημες λίστες, (Λαγκάρντ, Λιχτενστάνιν, Ελβετίας κλπ) που τις έχει μεν η κυβέρνηση, αλλά δεν τις αγγίζει; Φυσικά και δεν προήλθε από τέτοιες κινήσεις το πλεόνασμα.   

Από τη στιγμή λοιπόν που πανηγυρίζει η σημερινή κυβέρνηση και θεωρεί ως μεγάλο επίτευγμα το – όποιο – πρωτογενές πλεόνασμα, τα… «εύσημα» πρέπει πρώτα να πάνε στον Γιώργο. Ο Γιώργος ήταν ο… Προφήτης που άνοιξε το δρόμο και ακολούθησαν οι άλλοι, όπως ο Παπαδήμος και ο Σαμαράς, ως …μαθητές του.

Το γιατί πανηγυρίζουν βέβαια που ισοπέδωσαν μία κοινωνία και εξευτέλισαν μια ολόκληρη χώρα, είναι άλλο θέμα…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ