Ενεργειακοί υαλοπίνακες: Όπως τα τζάμια; Όχι ακριβώς...

Ενεργειακοί υαλοπίνακες: Όπως τα τζάμια; Όχι ακριβώς...

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από τη θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες μας βοηθούν να «κρατάμε» τη θερμότητα του σπιτιού μας το χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι τη ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω.

Ενεργειακοί υαλοπίνακες: Όπως τα τζάμια; Όχι ακριβώς...
Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου;

Ο όρος «
Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλείσιμο
Σταθμό στην θερμομονωτική απόδοση των υαλοπινάκων αποτέλεσε η εφεύρεση των «διπλών» υαλοπινάκων η οποία άρχισε να διαδίδεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πρόκειται για δύο τζάμια κολλημένα μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «υαλοθάλαμο». Στην Ελλάδα η ουσιαστική ευρεία χρήση τους αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η επίδοση των «διπλών» εκείνων υαλοπινάκων σε όρους θερμομόνωσης, συγκρινόμενη με την επίδοση των μέχρι τότε τοποθετούμενων μονών υαλοπινάκων, ήταν βελτιωμένη κατά 200%.

Από την ίδια περίπου εποχή, οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων άρχισαν να διαθέτουν στην αγορά τους
υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή Low-E
), με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες παρεμπόδισης μεταφοράς της θερμότητας από την μία πλευρά τους στην άλλη. Επρόκειτο για την 1η γενιά Ενεργειακών Υαλοπινάκων ή Υαλοπινάκων Low-E. Με την χρήση Ενεργειακών Υαλοπινάκων στην κατασκευή των διπλών υαλοστασίων, επήλθε θεαματική βελτίωση των θερμομονωτικών επιδόσεών τους. Σήμερα η ΑΛΦΑ ΓΚΛΑΣΣ διαθέτει Ενεργειακούς Υαλοπίνακες 3ης γενιάς με ακόμη πιο βελτιωμένες θερμομονωτικές δυνατότητες (πέραν του 400% σε σχέση με τους απλούς μονούς υαλοπίνακες και του 200% σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες).

Με την «ικανότητά» τους να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (γι’ αυτό αποκαλούνται υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E), οι Ενεργειακοί Υαλοπίνακες μας βοηθούν να «κρατούμε» την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα).

Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» τεσσάρων εποχών

Η βασική ιδιότητα των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον δεν εκτίθενται στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν όμως εκτεθούν στην απ’ ευθείας ηλιακή ακτινοβολία, τότε η φωτεινή ηλιακή ενέργεια διαπερνά ανεμπόδιστη τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, δημιουργώντας συνθήκες δυσφορίας (θερμοκηπίου) και κατ’ επέκταση ανάγκες περισσότερου κλιματισμού.

Σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες στις οποίες η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να είναι ευχάριστη ή να μην ενοχλεί, οι νότιες χώρες υποφέρουν από αυτήν, τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να κλιματίσουμε έναν χώρο το καλοκαίρι, αν μπαίνει μέσα ο ήλιος από τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τα υαλοπετάσματα.

Την λύση δίνει μια νέα κατηγορία Ενεργειακών Τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Πρόκειται για την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control ) οι οποίοι είναι γνωστοί στην αγορά και σαν Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών υπό την έννοια ότι λειτουργούν και όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια το καλοκαίρι.

Σήμερα η ΑΛΦΑ ΓΚΛΑΣΣ διαθέτει μεγάλη ποικιλία ενεργειακών υαλοπινάκων με ιδιαίτερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, ικανά να καλύψουν ποικίλες απαιτήσεις (ασφάλειας, προστασίας, ηχομόνωσης, θωράκισης, προστασίας από ακτινοβολίες, προστασίας από μικρόβια και βακτήρια, κλπ).

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της ΑΛΦΑ ΓΚΛΑΣΣ σε όλη την Ελλάδα (επεξεργαστές/τοποθετητές υαλοπινάκων) είναι σε θέση να προτείνουν ποιός από τους διατιθέμενους υαλοπίνακες είναι καταλληλότερος για την κάθε περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του τα δεδομένα (προσανατολισμός, διάσταση του ανοίγματος, χρήση, απαιτήσεις σκίασης κλπ) αλλά και τις επιθυμίες των χρηστών.





Πως μπορώ να καταλάβω εάν στο σπίτι μου έχουν τοποθετηθεί ενεργειακοί υαλοπίνακες ή απλά κοινοί διπλοί;

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι, όμως υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι να διαπιστώσουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.

- Υπάρχουν κατ’ αρχήν συσκευές (μικρές ηλεκτρονικές) οι οποίες ανιχνεύουν την ύπαρξη ενεργειακών επιστρώσεων στην επιφάνεια ενός υαλοπίνακα. Τέτοιες συσκευές διαθέτουν οι περισσότεροι επεξεργαστές/τοποθετητές υαλοπινάκων (τζαμάδες). Η διαδικασία ανίχνευσης είναι εξαιρετικά απλή και δεν διαρκεί παρά μερικά δευτερόλεπτα.
- Ένας εμπειρικός αλλά αρκετά αξιόπιστος τρόπος είναι να ανάψουμε μια πηγή θερμότητας (προβολέα, κόκκινη λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας, σόμπα κλπ) και να την κατευθύνουμε για λίγα δευτερόλεπτα προς το γυμνό χέρι μας, από μια απόσταση 10-15 εκατοστών, ώστε να αντιληφθούμε την ποσότητα της ζέστης την οποία εκπέμπει. Μετακινούμε μετά την πηγή θερμότητας από την μια πλευρά του υαλοπίνακα και «μετράμε» με το γυμνό μας χέρι από την άλλη πλευρά του υαλοπίνακα (στην ίδια απόσταση με πριν)την ζέστη που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Ο απλός διπλός υαλοπίνακας δεν θα ελαττώσει επαρκώς την ροή θερμότητας σε αντίθεση με τον ενεργειακό ο οποίος θα περικόψει δραστικότατα την αίσθηση της ζέστης.
- Ένας ακόμη εμπειρικός τρόπος (της ίδιας αρχής) είναι να απλώσουμε το χέρι μας μια ηλιόλουστη μέρα πίσω από ένα μισάνοικτο παράθυρο έτσι ώστε το μισό να είναι εκτεθειμένο απ’ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία και άλλο μισό εκτεθειμένο στην ακτινοβολία που περνάει μέσα από τον υαλοπίνακα. Μετά από ένα-δύο λεπτά θα αισθανθούμε την διαφορά της θερμότητας ανάμεσα στο τμήμα του χεριού μας που βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος και το άλλο που είναι πίσω από το τζάμι. Αν ο υαλοπίνακας είναι ενεργειακός η διαφορά θα πρέπει να είναι μεγάλη.

Πώς προσδιορίζεται η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων;

Η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων, προσδιορίζεται με τον συντελεστή θερμοπερατότητας U-Value ή K-Value
U-Value = W/m2 0K : Εκφράζει τις απώλειες θερμότητας ανά τετραγωνικό μέτρο τοποθετημένου υαλοπίνακα, για κάθε βαθμό (Κέλβιν οK ή Κελσίου οC) θερμοκρασιακής διαφοράς εξωτερικού – εσωτερικού χώρου.

Επί παραδείγματι:
Ο U-Value ενός μονού διάφανου υαλοπίνακα πάχους 4mm, είναι της τάξεως των 5,4Watt
Άρα για ένα σπίτι με 20m² υαλοπίνακες που διατηρεί διαφορά θερμοκρασίας 15 οC, θα έχει απώλειες : 20m² χ 15 οC χ 5,4 = 1.620Watt, ή 38,8Kwh την ημέρα.

Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από δύο διάφανους μονούς υαλοπίνακες πάχους 5mm ο καθένας, με διάκενο ανάμεσά τους 16mm, είναι της τάξεως των 2,9Watt
Άρα αν σπίτι του προηγούμενου παραδείγματος αλλάξει του υαλοπίνακες με αυτούς, οι ημερήσιες απώλειες θα γίνουν : 20m² χ 15 οC χ 2,9 = 570Watt, ή 13,7Kwh την ημέρα.

Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από έναν απλό διάφανο υαλοπίνακα πάχους 5mm και έναν «Ενεργειακό Υαλοπίνακα» τρίτης γενιάς πάχους 5mm, με διάκενο 16mm, ανάμεσά τους, είναι της τάξεως του 1,1Watt
Δηλαδή αν στο ίδιο σπίτι αλλάξουμε του υαλοπίνακες με διπλούς ενεργειακούς, οι ημερήσιες απώλειες θα γίνουν : 20m² χ 15 οC χ 1,1 = 330Watt, ή 7,9Kwh την ημέρα!!!.

Αρκεί να αντικαταστήσω τα παλιά τζάμια του σπιτιού μου με σύγχρονα «Ενεργειακά», ώστε να εξασφαλίσω ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας;

Ασφαλώς ναι.
Κάθε στοιχείο ενός κτιρίου έχει την δική του συμβολή στην απώλεια θερμότητας. Θερμότητα διαφεύγει από παντού (από τους τοίχους, την οροφή, το δάπεδο, τα ανοίγματα).
Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να αρχίζει από την αντικατάσταση των υαλοπινάκων.
- Πρώτον ότι από τα ανοίγματα ενός κτιρίου «δραπετεύει» το 30% περίπου της θερμότητάς του.
- Δεύτερον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων είναι (πλην εξαιρέσεων) απλή, γρήγορη και ουσιαστικά «ανώδυνη» παρέμβαση.
- Τρίτον ότι η αντικατάσταση των υαλοπινάκων έχει μικρό κόστος (600 € περίπου για ένα σπίτι 100 τ.μ.), μικρότερο από κάθε άλλη παρέμβαση.
- Τέταρτον ότι έχει άμεσα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα.


Σε πόσο χρόνο θα αποσβέσω τα χρήματα που θα δώσω για την αντικατάσταση των υαλοπινάκων μου, από την οικονομία που θα έχω σε ενέργεια (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ);

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται από την χρήση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό, από την γεωγραφική ζώνη του ακινήτου, από την έκταση των ανοιγμάτων κλπ. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για ένα κοινό σπίτι (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) 100 τ.μ. περίπου, για το οποίο η δαπάνη αντικατάστασης των υαλοπινάκων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 – 600 Ευρώ, η απόσβεσή της υπολογίζεται σε δύο χρόνια.

Σε ποιόν πρέπει να απευθυνθώ για την αντικατάσταση των τζαμιών του σπιτιού μου;

Ο καταλληλότερος είναι ένας εξειδικευμένος επεξεργαστής/τοποθετητής υαλοπινάκων (τζαμάς), πιστοποιημένος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ).
Απευθυνθείτε σε κάποιον στην περιοχή σας ο οποίος θα σας προτείνει τον κατάλληλο υαλοπίνακα για την περίπτωσή σας. Ενημερωθείτε για τις εκπληκτικές θερμομονωτικές ιδιότητες των σύγχρονων υαλοπινάκων, για τα άμεσα αποτελέσματα σε εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων φυσικά) που θα έχετε από την εγκατάστασή των και την απλή και ανώδυνη διαδικασία αντικατάστασης των παλιών.
Η ALFA GLASS A.E. (www.alfaglass.gr – email: info@alfaglass.gr) εισάγει και διαθέτει στους επαγγελματίες του κλάδου (επεξεργαστές και τοποθετητές υαλοπινάκων), τους Ενεργειακούς Υαλοπίνακες των μεγαλυτέρων διεθνώς εταιριών και εργοστασίων παραγωγής.
Αν συναντάτε οποιαδήποτε δυσκολία, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε μας για ενημέρωση, συμβουλή ή σύσταση. Θα είναι χαρά μας να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον κατάλληλο υαλοπίνακα, τον αξιόπιστο επαγγελματία και να απολαύσετε τα οφέλη των σύγχρονων υαλοπινάκων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης