Δημήτρης Παπανώτας: Ενας κτηνίατρος στη ζούγκλα της TV

Δημήτρης Παπανώτας: Ενας κτηνίατρος στη ζούγκλα της TV

Εύστροφος, καυστικός, με χαρακτηριστικό βροντόφωνο γέλιο, ενίοτε ακόμη και βιτριολικός. Από τη θέση του συνεργάτη της εκπομπής «Happy day» στον ALPHA, ο Δημήτρης Παπανώτας, απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής, μιλά για μια ζωή «ζωσμένη» από μύθους, που όμως δεν χάνει ποτέ τη γείωσή της με την πραγματικότητα

Δημήτρης Παπανώτας: Ενας κτηνίατρος στη ζούγκλα της TV
- Τι σας έκανε να επιστρέψετε τηλεοπτικά σε μία πολύ πρωινή εκπομπή, η θεματολογία της οποίας πόρρω απέχει από τον ανταγωνισμό; Η επιστροφή μου στην τηλεόραση έγινε πριν περάσει δεύτερη σεζόν απουσίας, οπότε δεν θα μιλούσα ακριβώς για επιστροφή. Απλώς ήταν ένα μικρό διάστημα απουσίας προκειμένου να στήσω μια δική μου ραδιοφωνική παραγωγή που σήμερα μετράει έναν χρόνο παρουσίας στα FM και στο Ιντερνετ και μεταδίδεται από περισσότερους από δέκα σταθμούς. Πρόκειται για την καθημερινή τετράωρη εκπομπή radiomythoi. Οσο για την τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετέχω, το «Happy day» του ALPHA, είναι μία πρωινή εκπομπή με στόχο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας μαζί με τους τηλεθεατές, χαρούμενα και ανάλαφρα, όπως θα κάναμε αν πίναμε έναν πρωινό καφέ με τους φίλους μας.

- Πιστεύετε πως έχουμε περισσότερη σόουμπιζ απ’ όση μπορούμε να «καταναλώσουμε»;
Η αγορά, και εν προκειμένω το κοινό, αποφασίζει πόσοι χωρούν σε κάθε χώρο. Είτε πρόκειται για τη σόουμπιζ, είτε για τη δημοσιογραφία, είτε για τα σούπερ μάρκετ, τα επιπλάδικα ή τα περίπτερα... Κάθε χρονική στιγμή έχουμε όσους χωρούν.

- Εχετε δηλώσει πως «η τηλεόραση δεν κρατάει για πάντα». Πιστεύετε πως υπάρχουν πρόσωπα στην ελληνική τηλεόραση που θα έπρεπε απλώς να πάνε σπίτι τους;
Το έχετε σκεφτεί για τον εαυτό σας; Δεν έχω κάνει ποτέ τέτοια δήλωση και επειδή παρακολουθώ πολύ και ξένα κανάλια, διαπιστώνω ότι στο εξωτερικό δεν τίθεται ποτέ τέτοιο θέμα. Αντίθετα μάλιστα. Από την άλλη, η τηλεόραση δεν είναι μόνο μπροστά από την κάμερα. Είναι και από πίσω. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης θα μπορούσαν να της προσφέρουν πολλά και ως εργαζόμενοι πίσω από τις κάμερες. Και το σημαντικότερο, σε καμία δουλειά δυστυχώς δεν βγαίνεις στη σύνταξη από τα 40. Παρόλο που στη δουλειά μας τα ωράρια είναι εξαντλητικά και συνήθως χωρίς γιορτές, αργίες και διακοπές... Και πρέπει να είναι όλοι σίγουροι πως για να επιβιώσεις στην τηλεόραση θα πρέπει να προσφέρεις και να έχεις τη στήριξη του κοινού. Οπότε, όταν με βαρεθούν, σίγουρα κι εγώ θα πάω στο σπίτι μου... Επαψες να ανησυχείς; (γέλια)

Κλείσιμο
- Τα σχόλια που κάνετε μπορούν να χαρακτηριστούν από πνευματώδη έως αιχμηρά.; Εδώ και 26 χρόνια κάνω ό,τι κάνει κάθε δημοσιογράφος, σεβόμενος πάντα τη δεοντολογία. Ρεπορτάζ και σχόλια. Αν σε κάποιους φαίνονται πνευματώδη και αιχμηρά, τους ευχαριστώ.

- Εχετε εργαστεί ως δημοσιογράφος, τηλεπαρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσιαστής ειδήσεων, πανελίστας. Ποια είναι η πιο «βρόμικη» απ’ όλες τις δουλειές;
Είμαι απλώς ένας δημοσιογράφος σκληρά εργαζόμενος. Ολες οι δουλειές που μου αναφέρεις υπάγονται σε μία: τη δημοσιογραφία. Η συνολική παρουσία μου στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, αλλά και στα έντυπα και στα γραφεία Τύπου όπου έχω εργαστεί ήταν πάντα υπό την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Και ποτέ δεν έκανα βρόμικα τη δουλειά μου. Μόνο ως φοιτητής της κτηνιατρικής έτυχε να κάνω πολύ «βρόμικες» δουλειές... Διαμόρφωση κήπων, σωληνουργία... (γέλια)



-- Πώς και γιατί ασχοληθήκατε με τη δημοσιογραφία; Είναι παλιά και μεγάλη ιστορία. Συνοπτικά να σου πω ότι ως τελειόφοιτος της Κτηνιατρικής χρειαζόμουν δουλειά και έτυχε τότε να ανοίγουν οι πρώτοι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Εργάστηκα λοιπόν ως συντάκτης δελτίων στον ANT1 97,1 και μετά ήρθε ο έρωτας για τη δημοσιογραφία, η τηλεόραση και όλα τα άλλα.

- Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας; Αυτό που με έχει σημαδέψει είναι η δημιουργία της πρώτης lifestyle τηλεοπτικής εκπομπής. Λεγόταν «Mύθοι και πραγματικότητα» και, παρά το γεγονός ότι έβγαινε σε ένα μικρό κανάλι, το NEW CHANNEL, με έκανε γνωστό, έγραψε ιστορία και άνοιξε τον δρόμο σε μια σειρά από ψυχαγωγικές εκπομπές με έναν σωρό διαφορετικές στήλες που είχε και οι οποίες αργότερα έγινα ξεχωριστές εκπομπές η καθεμία.

- Πείτε μου ποια συνέντευξη ή ποιον καλεσμένο από τη μακρόχρονη καριέρα σας δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Ξέρεις, όταν γνωρίζεις κάποιον για να του πάρεις μια συνέντευξη ή ακόμα και μια δήλωση, μπορεί να περάσεις ώρες μαζί του και να τον γνωρίσεις λίγο καλύτερα. Ευτύχησα να γνωρίσω λόγω της δουλειάς μου πολλές φωτεινές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους. Πολιτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγαλοδημοσιογράφους, εκδότες, επιχειρηματίες, εκκλησιαστικούς άρχοντες, καλλιτέχνες, αλλά και απλούς ανθρώπους. Καραμανλής, Παπανδρέου, Μητσοτάκης, Μελίνα, Μονσερά Καμπαγέ, Οικουμενικός Πατριάρχης, Μπορίς Γέλτσιν, Αλίκη, Μαλβίνα... και δεκάδες άλλοι που, αν τους αναφέρω, θα χρειαστεί ολόκληρο το περιοδικό.

- Θα θέλατε να βγείτε από τον ρόλο του «δευτεραγωνιστή» και να παρουσιάσετε κάποια στιγμή μια εκπομπή ως κεντρικός παρουσιαστής; Εχω εργαστεί και ως κεντρικός παρουσιαστής επί σειρά ετών σε πολλά κανάλια, αλλά και ως αυτό που αποκαλείς «δευτεραγωνιστής». Η τηλεόραση είναι ομαδικό άθλημα και σπάνια συναντάς ανθρώπους που στέκουν μόνοι τους. Αν υπάρχει κάποιος. Υπηρετώ κάθε φορά το πόστο που μου ανατίθεται χωρίς ματαιοδοξία και απωθημένα. Ισως γιατί έχω χορτάσει απ’ όλα όσα θα μπορούσε κάποιος να απολαύσει κάνοντας αυτή τη δουλειά. Και, ναι, σωστά σκέφτηκες, χορταίνω εύκολα.

- Για ποιο χαρακτηριστικό της εξωτερικής εμφάνισης ή της προσωπικότητάς σας είστε πολύ υπερήφανος και ποιο θα θέλατε -αν μπορούσατε- να αλλάξετε;  Μου αρέσει που γελάω πολύ, ακόμα και στα δύσκολα. Μου αρέσει που δεν «το έχω» να εκδικούμαι - που συγχωρώ σε χρόνο dt. Μου αρέσει που είμαι και νιώθω ελεύθερος από σοβαρές δεσμεύσεις. Θα ήθελα να είμαι λιγότερο σπάταλος και να μην ανοίγομαι τόσο εύκολα στους γύρω μου. Να μπορούσα να κρατάω «πισινές». Οσο για την εξωτερική μου εμφάνιση, είμαι κατά γενική παραδοχή ένας κούκλος... Δεν βρίσκεις; (γέλια)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης