Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ως σωματοποίηση της θλίψης

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ως σωματοποίηση της θλίψης

Οι λεγόμενες ψυχοσωματικές διαταραχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόρροια της συνέργειας πολλών και διαφόρων γενεσιουργών παραγόντων

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα ως σωματοποίηση της θλίψης
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα (Ψ.Σ.) είναι σωματικά συμπτώματα που έχουν κυρίως ψυχογενή αιτιολογία και προέλευση. Οι λεγόμενες ψυχοσωματικές διαταραχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απόρροια της συνέργειας πολλών και διαφόρων γενεσιουργών παραγόντων. Πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα όταν νιώθουμε πιεσμένοι και αγχωμένοι κ.ά... σηματοδοτούν το προανάκρουσμα εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Αρκετές φορές, η ψυχοσωματική προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί για να εξηγηθούν συμπτώματα για τα οποία δεν υπάρχει εκτενής, σαφής και αναλυτική περιγραφή και αναφορά στην ισχύουσα ιατρική βιβλιογραφία. Μία τέτοιου είδους προσέγγιση επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχετικά απλοϊκή, επιφανειακή και εν πολλοίς παρακινδυνευμένη.

Κλείσιμο
Αφενός, η απουσία ιατρικών ευρημάτων δεν αποκλείει απαραίτητα την ύπαρξη μιας βιολογικής αιτιολογίας των συμπτωμάτων. Αφετέρου, χρόνιες ψυχικές καταστάσεις αφήνουν συχνά... το «αποτύπωμά» τους  που πολλές φορές δεν είναι ανιχνεύσιμο ή μετρήσιμο. Επίσης, είναι γνωστό πως μια ψυχική επιβάρυνση μπορεί να λειτουργήσει ως εκλυτικός παράγοντας μιας σωματικής νόσου.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης