Καιρός: Βροχές σήμερα στα βορειοανατολικά, 30άρια στα νότια - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Βροχές σήμερα στα βορειοανατολικά, 30άρια στα νότια - Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Έρχεται το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

ompreles_vroxi
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες στα βορειοανατολικά, ενώ νοτιοδυτικός άνεμος θα απομακρύνει την αφρικανική σκόνη, με αποτέλεσμα η ζέστη να περιορίζεται προς τα νότια.

Ωστόσο η αστάθεια θα παρουσιάσει έξαρση το προσεχές Σαββατοκύριακο (25-26.05.24), με την επέλαση της «ψυχρής λίμνης».




Τι είναι η ψυχρή λίμνη

Κλείσιμο
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφερόμενος στην αστάθεια του καιρού, εξηγεί το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.





Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις αναμένονται στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο, στα βόρεια ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στη Θράκη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 14 έως 29, στην Ήπειρο από 12 έως 26, στη Θεσσαλία από 16 έως 31, στη Στερεά και Πελοπόννησο από 16 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 25, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 27, στις Κυκλάδες από 16 έως 27, στα Δωδεκάνησα από 18 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1g260mtgymp)


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Στα υπόλοιπα τμήματα λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα κεντρικά τμήματα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ, εκτός από τα νοτιότερα τμήματα της Πελοπόννησου.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στην Κρήτη 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικούς όμβρους μέχρι το απόγευμα και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι - απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και νωρίς το πρωί στον Σαρωνικό τοπικά έως 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1g24hvk6gvt)


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-05-2024
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στην περιοχή των Δωδεκανήσων τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 25 με 28 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-05-2024
Αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και τα κεντρικά ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια, κυρίως ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στο Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί εως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6, στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26-05-2024
Στη Θράκη και τη βορειοανατολική νησιωτική χώρα αραιές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, την Πελοπόνησσο, την Κρήτη και μετά το μεσημέρι στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά - βορειοδυτικά με βαθμιαία βελτίωση από τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βραδυ θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα βόρεια 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27-05-2024
Αρχικά άστατος καιρός στη Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόνησσο, το Αιγαίο (πλην του βόρειου) και την Κρήτη με την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων στην ανατολική Στερεά, τη νότια Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Στις υπόλοπες περιοχές ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Κιρ Στάρμερ στη μάχη των εκλογών - Γιατί πήρε την απόφαση ο πρωθυπουργός, τι περιμένουν οι Εργατικοί

TikTok: «Από Βίκινγκ έγινε Κέιτ Μος» - Επικά σχόλια για τον άνδρα που ξύρισε το μούσι του

Κύκλωμα εφοριακών ΔΟΥ Χαλκίδας: Η «Λίνα», η διεκπεραιώτρια, ο λογιστής και οι εκβιάσεις επιχειρηματιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης