Καθήκοντα αναλαμβάνει αύριο η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Κορσικής

Καθήκοντα αναλαμβάνει αύριο η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Κορσικής

Απώτερος σκοπός των εθνικιστών που αναλαμβάνουν την εξουσία είναι η απόκτηση του δικαιώματος πλήρους αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση

 Καθήκοντα αναλαμβάνει αύριο η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Κορσικής
Στις δύο εθνικιστικές παρατάξεις περνάει από αύριο η εξουσία στην Κορσική, καθώς ο Ζιλ Σιμεονί και ο Ζαν Γκι Ταλαμονί αναλαμβάνουν τη διοίκηση της υπερπεριφέρειας. 

Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι οι προγραμματικές εξαγγελίες ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις εντάσεις με την κεντρική κυβέρνηση, καθώς απώτατος στόχος τους αποτελεί η απόκτηση του δικαιώματος πλήρους αυτονομίας. 

Κλείσιμο
Οι δύο εθνικιστικές παρατάξεις ελέγχουν 41 από 63 έδρες στο νέο κοινοβούλιο της Κορσικής. Πλέον, η Κορσική θα διοικείται από μία υπερ-περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία θα αντικαθιστά την παλαιότερη Εδαφική Συλλογικότητα της Κορσικής (CTC) και τα δύο Διαμερισματικά Συμβούλια.

Τη θέση του προέδρου αναμένεται να διατηρήσει στο νέο κοινοβούλιο ο Ταλαμονί, θέση που κατείχε και στο προηγούμενο Σώμα των Αντιπροσώπων της CTC. Όσο για τον πρόεδρο της εκτελεστικής εξουσίας, της 11μελούς μίνι-κυβέρνησης, που θα αναδειχθεί στη συνέχεια, ως αδιαφιλονίκητος υποψήφιος προβάλλει ο Σιμεονί, ο οποίος κατείχε ήδη την προεδρία της προηγούμενης διοικητικής οντότητας της νήσου.

Μειοψηφική ιδέα η αυτονομίας

Οι παρατάξεις των δύο ανδρών, που κέρδισαν στις εκλογές στις 10 Δεκεμβρίου έχουν απώτερο στόχο την απόκτηση του δικαιώματος πλήρους αυτονομίας εντός τριετίας και την εφαρμογή του εντός δεκαετίας. Απέναντί τους είχαν στις εκλογές μια κατακερματισμένη Δεξιά και μία απισχνασμένη Αριστερά. 

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε κι ο Ταλαμονί, «η ιδέα μίας πλήρους ανεξαρτησίας εξακολουθεί να μειοψηφεί». 

«Η έναρξη ενός διαλόγου ήδη θα αποτελεί μία νίκη, όμως οι πρώτες ενδείξεις από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης παραμένουν αρνητικές», τονίζει ο Αντρέ Φαζί, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Κορσικής.

Δεν έχει υπάρξει καμία πρόσκληση για διάλογο, αλλά ούτε καν μία τηλεφωνική επαφή με την Ζακλίν Γκουρό, τη «νέα κυρία Κορσική», την αρμόδια επικεφαλής για την Κορσική στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σιμεονί έχει στηλιτεύσει την «κάπως αμελή» συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης.

Η ίδια η Γκουρό ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Κορσική «στις αρχές Ιανουαρίου», όμως διαβεβαίωσε πως η νέα ηγεσία της νήσου θα γίνει αρχικά δεκτή από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Προνόμια ναι, αυτονομία όχι, λέει το Παρίσι

Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν αποκλείει να δοθούν προνόμια στην περιοχή, πάντα στη βάση σεβασμού των συνταγματικών προβλέψεων. 

Ως εκ τούτου, το Παρίσι αποκλείει κάθε διάλογο για αιτήματα που αφορούν την αναγνώριση των κορσικανικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, το καθεστώς του κατοίκου της νήσου, που θα επιτρέπει την απόκτηση ακίνητης περιουσίας σε όσους αποδεδειγμένα κατοικούν για πολλά χρόνια στην Κορσική, και, κυρίως, την αμνηστία στους πολιτικούς κρατουμένους (από τα χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία). Οι τρεις κύριες επιδιώξεις των αυτονομιστών αναμένεται να επαναδιατυπωθούν στην αυριανή τελετή ανάληψης της κυβέρνησης, φυσικά αναγνωσμένα στην κορσικανική γλώσσα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης