Πλήρωσε 8.500 ευρώ για ένα ποτήρι ουίσκι του 1878... σκέτη απάτη

Πλήρωσε 8.500 ευρώ για ένα ποτήρι ουίσκι του 1878... σκέτη απάτη

Οι υποψίες για την χρονική προέλευση του ποτού ήρθαν στην επιφάνεια, όταν ειδικοί της βιομηχανίας του ουίσκι εντόπισαν διαφορές στο φελλό του μπουκαλιού και στην ετικέτα από τα άρθρα των εφημερίδων

Πλήρωσε 8.500 ευρώ για ένα ποτήρι ουίσκι του 1878... σκέτη απάτη
Ένα ποτηράκι ενός παμπάλαιου σκωτσέζικου ουίσκι που αγόρασε ένας Κινέζος εκατομμυριούχος σε μπαρ ελβετικού ξενοδοχείου έναντι  10.050 δολαρίων (8.500 ευρώ) ήταν τελικά σκέτη απάτη, όπως αποδείχθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις. 

Αναλυτές από τη Σκωτία κλήθηκαν από το ξενοδοχείο «Waldhaus Am See» στο Σεν Μόριτζ, αφότου οι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.

Κλείσιμο
Το ουίσκι είχε προερχόταν από ένα μπουκάλι single malt Macallan του 1878 που δεν είχε ανοιχτεί ποτέ ξανά και πιστεύεται ότι το χρηματικό ποσό που δόθηκε για ένα ποτηράκι ουίσκι. 

Όμως οι αναλύσεις έδειξαν ότι δεν χρονολογείται νωρίτερα από το 1970. 

Ο Zhang Wei 36 ετών από το Πεκινο, ένας από τους πιο επιτυχημένους διαδικτυακούς συγγραφείς, πλήρωσε 10.050 δολάρια για ένα μόνο ποτήρι ουίσκι κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στο μπαρ «Devil's Place» που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο.

Οι υποψίες ωστόσο για την προέλευση του ποτού ήρθαν σύντομα στην επιφάνεια, όταν ειδικοί της βιομηχανίας του ουίσκι εντόπισαν διαφορές στο φελλό του μπουκαλιού και στην ετικέτα από άρθρα εφημερίδων.

Αυτό οδήγησε το ξενοδοχείο να στείλει δείγματα στο εξειδικευμένο εργαστήριο Rare Whisky 101 (RW101) για ανάλυση. 

Η εξέταση με τη μέθοδο του άνθρακα στη συνέχεια διεξήχθησαν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι συμπέραναν με πιθανότητα 95% ότι το ουίσκι είχε αποσταχθεί μεταξύ του 1970 και 1972.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου αποδέχθηκαν τα ευρήματα των αναλύσεων και φυσικά επέστρεψαν στο ακέραιο τα χρήματα στον πελάτη τους. 

Μάλιστα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Σάντρο Μπερνασκόνι ταξίδεψε έως το Πεκίνο με στόχο να αποζημιώσει τον Κινέζο πελάτη και να «δείξει ότι οι Ελβετοί είναι τίμιοι άνθρωποι και δεν τους αρέσει να εξαπατούν», ενώ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι ο Wei, δεν έδειξε εξαγριωμένος, παρά την απάτη.

Για την ιστορία το μπουκάλι - απάτη αγοράστηκε πριν από 25 χρόνια σε αρκετά «τσουχτερή» τιμή από τον πατέρα του Σάντρο Μπερνασκόνι, ο οποίος διηύθυνε το ξενοδοχείο πριν από εκείνον.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης