Φρίκη στη Μιανμάρ: Ο στρατός «φυτεύει» εκρηκτικά στους δρόμους που χρησιμοποιούν οι Ροχίνγκια

Φρίκη στη Μιανμάρ: Ο στρατός «φυτεύει» εκρηκτικά στους δρόμους που χρησιμοποιούν οι Ροχίνγκια

Αξιωματικός του στρατού της γειτονικής φρουράς του Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι γνώριζε τουλάχιστον τρεις Ροχίνγκια που τραυματίστηκαν σε εκρήξεις - Δημοσιογράφοι από το Associated Press  δήλωσαν ότι είδαν μια ηλικιωμένη γυναίκα με καταστροφικές πληγές στα πόδια

Φρίκη στη Μιανμάρ: Ο στρατός «φυτεύει» εκρηκτικά στους δρόμους που χρησιμοποιούν οι Ροχίνγκια
Εντείνεται η προσφυγική ροή των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ προς το Μπαγκλαντές, μετά τις διώξεις που έχει εξαπολύσει εναντίων τους η κυβέρνηση της πρώτης.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατηγορείται για τοποθέτηση ναρκών στη διαδρομή των μουσουλμάνων Ροχίνγκια που εγκαταλείπουν με τη βία το δυτικό κράτος Rakhine, ενώ η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι δύο άτομα τραυματίστηκαν την Κυριακή.

Κλείσιμο
Δημοσιογράφοι από το Associated Press στην πλευρά των συνόρων του Μπαγκλαντές δήλωσαν ότι είδαν μια ηλικιωμένη γυναίκα με καταστροφικές πληγές στα πόδια: ένα πόδι με τον μόσχο προφανώς εκτοξεύτηκε και ο άλλος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά. Οι συγγενείς ανέφεραν ότι είχε περάσει σε νάρκη.

Ο αξιωματικός του στρατού, Ariful Islam, διοικητής της γειτονικής φρουράς του Μπαγκλαντές στο Teknaf, δήλωσε την Παρασκευή ότι γνώριζε τουλάχιστον τρεις Ροχίνγκια που τραυματίστηκαν σε εκρήξεις.

Οι αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές και οι ερευνητές της Αμνηστίας πιστεύουν ότι πρόσφατα «φυτεύτηκαν» νέα εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας νάρκης, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές προκάλεσε την ανατίναξη του ποδιού, ενός αγρότη του Μπαγκλαντές και μιας άλλης που τραυμάτισε έναν άνδρα Ροχίνγκια. Και τα δύο επεισόδια συνέβησαν την Κυριακή. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, είχαν τραυματιστεί την περασμένη εβδομάδα.

"Μπορεί να μην είναι νάρκες, αλλά ξέρω ότι υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις στρατιωτών της Μιανμάρ που φύτεψαν εκρηκτικά πριν από τρεις έως τέσσερις μέρες", δήλωσε την Παρασκευή ο Ariful.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος της Μιανμάρ, Zaw Htay, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις που ζητούσαν σχόλια την Κυριακή. Ο Myat Min Oo, στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει χωρίς να μιλήσει με τους ανωτέρους του.

Η Αμνηστία δήλωσε ότι βασιζόμενη σε συνεντεύξεις με μάρτυρες και ανάλυση από τους δικούς της εμπειρογνώμονες σε όπλα, πίστευε ότι υπήρχε στοχοθετημένη χρήση ναρκών κατά μήκος μιας στενής περιοχής των βορειοδυτικών συνόρων του κράτους Rakhine που αποτελεί σημείο διέλευσης για να φύγουν οι Ροχίνγκια.

"Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Μυανμάρ σκοπεύουν να στοχεύουν σκοπίμως τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες Ροχίνγκια ως σημεία διέλευσης", ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ο Τιράνα Χασάν, αξιωματούχος της Αμνηστίας. "Αυτός είναι ένας σκληρός και απάνθρωπος τρόπος να ενταθεί η δυστυχία των ανθρώπων που διαφεύγουν από μια συστηματική εκστρατεία εξόντωσης".

Η οργάνωση Sector Coordination Group (ISCG) αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα τα εξής:
«Τουλάχιστον 477.000 πεινασμένοι και τραυματισμένοι ψυχικά πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό της Μιανμάρ Μπανγκλαντές από τον Οκτώβριο του 2016. Το κύμα μαζικής εξόδου έχει ασκήσει πίεση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στις κοινότητες, οι οποίες ήδη βοηθούσαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από προηγούμενες βίαιες συγκρούσεις στη Μιανμάρ.»

Ακολουθούν πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών που εργάζονται στη συνοικία Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές, η οποία βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με τη Μιανμάρ.

«Η εισροή προσφύγων την Κυριακή παρατηρήθηκε ότι ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν βιομετρικούς ελέγχους των προσφύγων που θα εισέρχονται στο Μπανγκλαντές από σήμερα.

Τουλάχιστον σε 3.989 νοικοκυριά προσφέρθηκε ρύζι την Κυριακή, δεύτερη ημέρα διανομής ρυζιού.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που αναζήτησαν ιατρική βοήθεια είχαν εμφανίσει λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, δερματοπάθειες και έντονη διάρροια.

Εκτιμάται ότι περίπου 883 πρόσφυγες δέχτηκαν βοήθεια από ψυχολόγο.

Μέχρι χθες Κυριακή συνολικά 925 ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο ταυτοποιήθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης