«Αυτό κάνουν οι φίλοι» λέει το Μεξικό στον Τραμπ και στέλνει βοήθεια για τα θύματα του «Χάρβεϊ»

«Αυτό κάνουν οι φίλοι» λέει το Μεξικό στον Τραμπ και στέλνει βοήθεια για τα θύματα του «Χάρβεϊ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον ευχαρίστησε την Τετάρτη τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Βιδεγαράι Κάσο, για την προσφορά ενός "γενναιόδωρου" πακέτου βοήθειας στο Τέξας, που χτυπήθηκε από πλημμύρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ

«Αυτό κάνουν οι φίλοι» λέει το Μεξικό στον Τραμπ και στέλνει βοήθεια για τα θύματα του «Χάρβεϊ»
Η υπόσχεση του Τραμπ να χτίσει τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, για να κρατήσει τους λαθρομετανάστες και να αναγκάσει το λατινοαμερικανικό έθνος να πληρώσει για αυτό, έγινε «κραυγή» της προεκλογικής του μάχης, με του υποστηρικτές να φωνάζουν «Φτιάξε το τείχος!» σε κάθε συγκέντρωση, ενώ οι αντίπαλοι κοίταζαν με δυσπιστία και αποτροπιασμό.

Αφού το Μεξικό αρνήθηκε να πληρώσει, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να υπογράψει το νομοσχέδιο και δεσμεύθηκε να τερματίσει την κυβέρνηση αν δεν το έκανε.

Κλείσιμο
Η πρόοδος προς την κατεύθυνση ανέγερσης του τείχους έγινε την Πέμπτη, όταν το αμερικανικό κέντρο Τελωνείακής και Διασυνοριακής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει τη σύμβαση σε τέσσερις εταιρείες για την κατασκευή τεσσάρων πρωτοτύπων
. Η χρηματοδότηση για τέσσερα άλλα δείγματα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτότυπα θα κοστίζουν συνολικά 3,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον ευχαρίστησε την Τετάρτη τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Βιδεγαράι Κάσο, για την προσφορά ενός "γενναιόδωρου" πακέτου βοήθειας στο Τέξας, που χτυπήθηκε από πλημμύρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ.

«Παρακαλούμε» είπε ο κ. Κάσο. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Είμαστε γείτονες. Είμαστε φίλοι και αυτό κάνουν οι φίλοι».

Ανακοινώθηκε ώρες αργότερα ότι μια πρόσθετη ομάδα από περισσότερους από 30 εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό του Μεξικού θα σταλεί στο Χιούστον. Η ενίσχυση αυτή ήταν ξεχωριστή από το επίσημο πακέτο μέτρων διάσωσης.

Η κυβέρνηση του Μεξικού δεν έχει ακόμη παράσχει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ενίσχυση που θα δώσει. Ωστόσο, πρότεινε να επαναλάβει μια παρόμοια αποστολή βοήθειας, όπως αυτή στη Νέα Ορλεάνη, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005, όταν ο μεξικανικός στρατός έστειλε 200 στρατεύματα με φαγητό, νερό και φάρμακα.

Ο Λευκός Οίκος προετοίμαζε την Παρασκευή να υποβληθεί αίτηση για αρχικό πακέτο βοήθειας ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, για να εξασφαλιστούν οι πρώτες προσπάθειες βοήθειας των πληγέντων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης