Μαρτυρίες από την επίθεση στο Παρίσι: Άνθρωποι έτρεχαν, έκλαιγαν και συγκρούονταν μεταξύ τους

Μαρτυρίες από την επίθεση στο Παρίσι: Άνθρωποι έτρεχαν, έκλαιγαν και συγκρούονταν μεταξύ τους

Συγκλονιστικές περιγραφές - Ο πανικός, ο απόλυτος τρόμος, οι πυροβολισμοί, οι κρυμμένοι άνθρωποι στα υπόγεια των καταστημάτων και ο μάρτυρας που είδε μπροστά του να εκτυλίσσεται το φονικό σκηνικό

Μαρτυρίες από την επίθεση στο Παρίσι: Άνθρωποι έτρεχαν, έκλαιγαν και συγκρούονταν μεταξύ τους
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από κοντά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον αστυνομικών στη λεωφόρο Champs-Elysees, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Παρίσι, αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια. Άνθρωποι που βρίσκονταν σε παρακείμενα εστιατόρια και καφέ, άκουσαν τους πυροβολισμούς και άρχισαν να τρέχουν έντρομοι, κλαίγοντας και ουρλιάζοντας, ενώ από τον πανικό που επικράτησε, συγκρούονταν ο ένας με τον άλλον και έπεφταν στο έδαφος.

«Ο κόσμος άρχισε να τρέχει, να κτυπά ο ένας τον άλλον και να πετάνε κάτω τραπέζια», δήλωσε μία γυναίκα που εκείνη τη στιγμή απολάμβανε το δείπνο της σε εστιατόριο που βρισκόταν λίγα μέτρα απόσταση το σημείο που έχασαν τη ζωή τους ο αστυνομικός και ο δράστης με το καλάσνικοφ.

Όπως αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, ο κόσμος εκείνη τη στιγμή καθόταν σε εστιατόρια, απολάμβανε τον καφέ του, έβλεπε σινεμά, «στον ωραιότερο δρόμο στον κόσμο», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι Παριζιάνοι.

«Άκουσα πυροβολισμούς και πήγα να δω τι είχε συμβεί. Είδα δύο σώματα πεσμένα στην άσφαλτο και ανθρώπους να ουρλιάζουν και να τρέχουν σε κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ο Μεχντί, ένας από τους υπεύθυνους επικοινωνίας καταστήματος που ενεργοποιείται στον ίδιο δρόμο.

Ο Μπαντί Φταϊτί, ένας Τυνήσιος με γαλλική υπηκοότητα που διαμένει τουλάχιστον 30 χρόνια στη Γαλλία, βρισκόταν επίσης στο σημείο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση στους αστυνομικούς. «Οι άνθρωποι έτρεχαν σε κάθε κατεύθυνση, έκλαιγαν και ούρλιαζαν. Υπήρχαν παντού έφηβοι, εκατοντάδες από αυτούς», τόνισε, σε μία προσπάθεια να αποδώσει τις δραματικές εκείνες στιγμές.
Κλείσιμο

Ο Τσουκρί Σουανινέ, ο μάνατζερ ενός εκ των εστιατορίων που βρίσκονται στην περιοχή, δήλωσε πως «προσπαθούσαμε να οδηγήσουμε τους πελάτες μας στο υπόγειο και να τους κρύψουμε εκεί, έως ότου σταματήσουν οι πυροβολισμοί». 

Ένας άλλος μάρτυρας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, περιγράφοντας όλο το σκηνικό, όπως το είδε με τα ίδια του τα μάτια: «Κατέβηκα από το αυτοκίνητό μου και περπάτησα προς το μέρος ενός γνωστού μου. Εκεί υπήρχε ένα βαν της αστυνομίας. Ο τύπος κατέβηκε από ένα Audi, ένα παλιό γκρι Audi. Πάρκαρε ακριβώς πίσω από το βαν της αστυνομίας και κατέβηκε από το αυτοκίνητο με το καλάσνικοφ στα χέρια. Άκουσα τουλάχιστον έξι πυροβολισμούς. Νόμιζα πως ήταν πυροτεχνήματα, διότι κοιτούσα στον δρόμο και δεν έβλεπα τίποτα. Δεν υπήρχε κανένας εκείνη τη στιγμή».

Ο 37χρονος αστυνομικός που έχασε τη ζωή του




«Στην πραγματικότητα, είχε κρυφτεί πίσω από το βαν και πυροβολούσε τους αστυνομικούς. Τρέξαμε αμέσως να κρυφτούμε και ανεβήκαμε στο πρώτο πάτωμα του Alain Affelou, απ' όπου βλέπαμε όλα όσα εκτυλίσσονταν λίγα μέτρα απόσταση από εμάς. Είδαμε τους αστυνομικούς να πυροβολούν τον δράστη και να πέφτει στο έδαφος. Μέσα στο μαγαζί βρισκόμασταν πάνω από 50 άτομα. Ρωτούσαν τι έγινε και τους είπα "οκ, τον σκότωσαν"», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Ήταν τρομοκράτης. Βγήκε από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε στους αστυνομικούς, πυροβολώντας. Δεν σκόπευε κανέναν άλλον. Μόνο εκείνους», τόνισε, ολοκληρώνοντας τη συγκλονιστική του μαρτυρία.

Ο αστυνομικός και ο δράστης πεσμένοι στο έδαφος


Ο 39χρονος δράστης Καρίμ Σεουρφί έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, προλαβαίνοντας να σκοτώσει τον έναν και να τραυματίσει τους άλλους δύο.

Στο παρκαρισμένο όχημά του βρέθηκαν και άλλα όπλα, καθώς και ένα αντίγραφο του Κορανιού. 

Ο αστυνομικός που σκοτώθηκε ήταν 37 ετών και ονομαζόταν Χαβιέ Ζουγκελέ. Δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, κατονομάζοντας τον δράστη ως Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος.

Ο 39χρονος δράστης



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης