Γαλλία: 25 νομπελίστες οικονομολόγοι καταγέλλουν το πρόγραμμα της Λεπέν

Γαλλία: 25 νομπελίστες οικονομολόγοι καταγέλλουν το πρόγραμμα της Λεπέν

Άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde - «Η επιλογή της Κυριακής είναι απλή: πρόκειται για μία επιλογή μεταξύ της Γαλλίας που επανακάμπτει και της Γαλλίας που βυθίζεται», διατυμπανίζει η Λεπέν

Γαλλία: 25 νομπελίστες οικονομολόγοι καταγέλλουν το πρόγραμμα της Λεπέν
Είκοσι έξι νομπελίστες της Οικονομίας, ανάμεσά τους και ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, αποκηρύσσουν το αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα της Μαριν Λεπέν την ώρα που η «σταρ» της Ακροδεξιάς απευθύνει έκκληση για συσπείρωση ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών της Κυριακής.
     
Σε επιστολή τους στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, η «αφρόκρεμα» της οικονομικής έρευνας  επικρίνει δριμύτατα την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Μαρίν Λεπέν επισημαίνοντας ότι, η Ε.Ε είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης στη γηραιά ήπειρο, αλλά και για την οικονομική πρόοδο των κρατών μελών και την πολιτική τους δύναμη στην διεθνή κοινότητα.
 
Κλείσιμο
Οι αλλαγές που προτείνονται από τα αντι-ευρωπαϊκά προγράμματα θα αποσταθεροποιήσουν τη Γαλλία θέτοντας σε κίνδυνο τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες σήμερα διέπονται από οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη.
   
Κι ενώ οι 26 νομπελίστες προειδοποιούν τους Γάλλους ψηφοφόρους για την αντιευρωπαϊκή στρατηγική της Λεπέν, εκείνη γυρνά την πλάτη όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην παγκοσμιοποίηση. Και δεν είναι η μόνη.Τέσσερις από τους συνολικά 11 προεδρικούς υποψηφίους στη Γαλλία κάνουν αντιευρωπαϊκή εκστρατεία και τρεις εύχονται να ανακτήσει το Παρίσι την εθνική του κυριαρχία έναντι των Βρυξελλών.Ο μόνος ένθερμος υποστηρικτής των Βρυξελλών είναι ο Μακρόν.  
    
 
«Η επιλογή της Κυριακής είναι απλή: πρόκειται για μία επιλογή μεταξύ της Γαλλίας που επανακάμπτει και της Γαλλίας που βυθίζεται», διατυμπανίζει η Λεπέν την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, στον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος με την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς να κονταροχτυπιέται με τον ανεξάρτητο υποψήφιο και αρχηγό του κινήματος: "En Marche" ("Eμπρός").

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop- Fιducial για λογαριασμό των "Pαris Match" και "Sud Radio", το 23% των Γάλλων εμπιστεύεται τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ το 22% τη Λεπέν. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν αποσπά την τρίτη θέση με 19,5% ενώ στην τέταρτη θέση έρχεται ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν με 19%. Ακολουθεί ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν με μόλις 8% .  
   
Κι ενώ κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας, ο παππούς Λεπέν και πατριάρχης της γαλλικής Ακροδεξιάς , Ζαν Μαρί Λεπέν, δηλώνει ότι θα στηρίξει την κόρη του παρά την ενδοοικογενειακή κόντρα.Το αίμα νερό δεν γίνεται...  

Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενδιαφέρον έχει το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας "Liberation", υπό τον τίτλο: "Tι κάνετε";  με τα ονόματα των προεδρικών υποψηφίων να φιγουράρουν και να ενώνονται με αυτά που πιθανότατα θα συνάψουν στρατηγική συμμαχία ενόψει των εκλογών.  
   

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι, η κάλπη της Κυριακής εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο καθώς λίγα 24ωρα προτού οι Γάλλοι πολίτες προσέλθουν στην κάλπη, το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Μακρόν και Λεπέν αγωνίζονται για την πρώτη θέση... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης