Συγκινητικό βίντεο: Τα προσφυγόπουλα από το Ιράκ αποκαλύπτουν το μεγαλύτερο όνειρό τους

Συγκινητικό βίντεο: Τα προσφυγόπουλα από το Ιράκ αποκαλύπτουν το μεγαλύτερο όνειρό τους

Αν για κάποια παιδιά του δυτικού κόσμου ένα ποδήλατο, ένα tablet ή ένα lap top είναι αυτό που θέλουν περισσότερο, τα προσφυγόπουλα από το Ιράκ, που ζουν σε καταυλισμό μεταξύ Ερμπίλ και Μοσούλης έχουν ανάγκη από κάτι πιο «πρακτικό»

Συγκινητικό βίντεο: Τα προσφυγόπουλα από το Ιράκ αποκαλύπτουν το μεγαλύτερο όνειρό τους
Ο καταυλισμός προσφύγων Khazer βρίσκεται κοντά σε ένα χωριό μεταξύ των πόλεων Ερμπίλ και Μοσούλης στο Ιράκ. Έξω από τις σκηνές παίζουν πολλά παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν ασφάλεια, όταν οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τα σπίτια τους.

Ο μεγαλύτερος από τα παιδιά είναι ο 5χρονος Χαμίντ, το σπίτι του βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης και όταν το κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές αναγκάστηκε να καταφύγει με την οικογένειά του στον καταυλισμό. Ο Χαμίντ και τα άλλα παιδιά κρατούν στα χέρια τους μικρές και μεγάλες πέτρες και παίζουν ένα παιχνίδι που αποκαλούν «σπίτι». Ο Χαμίντ έχει τον κεντρικό ρόλο, είναι ο «αρχιτέκτονας». 

Κλείσιμο
Το μεγαλύτερο όνειρο κάθε ανθρώπου στον καταυλισμό είναι να αποκτήσει ένα σπίτι και τα παιδιά κάνουν αυτό το όνειρο «πραγματικότητα» μέσα από την φαντασία και το παιχνίδι. Με τις πέτρες οριοθετούν το σαλόνι, που είναι ο μεγαλύτερος χώρος ενός σπιτιού, εκεί που ξέρουν ότι μαζεύεται όλη η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι. Για κάθε οικογένεια στο Ιράκ αυτό είναι το πιο σημαντικό δωμάτιο ενός σπιτιού.

Οι δύο αδελφές του Χαμίντ πηδούν στα μικρά δωμάτια της φαντασίας τους και δείχνουν την κουζίνα μπροστά από τα μπάνια. Τα παιδιά λένε με ενθουσιασμό ότι μόλις η κατασκευή τους ολοκληρωθεί θα εγκατασταθούν εκεί με όλα τα παιδιά του καταυλισμού...

Τα παιδιά ενώ έπαιζαν, ξαφνικά, σταμάτησαν όταν άκουσαν ένα αεροπλάνο να περνά, η ομίχλη δεν τους επέτρεπε να το δουν, αλλά σε αυτό το μέρος του Ιράκ περνούν καθημερινά αεροπλάνα καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους συμμάχους τους πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Νινευή.

Από τα μέσα του 2014, όταν οι τζιχαντιστές μπήκαν στη Νινευή, αυτά τα παιδιά έχουν σταματήσει το σχολείο και τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν λάβει ψυχολογική βοήθεια για να ξεπεράσουν την φρίκη του πολέμου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης