Χαιρέτισε ξανά ναζιστικά ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο

Χαιρέτισε ξανά ναζιστικά ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο

Ο μακελάρης της Νορβηγίας διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής του τις οποίε χαρακτηρίζει απάνθρωπες -Η απομόνωση, ο κρύος καφές και το κακό φαγητό

Χαιρέτισε ξανά ναζιστικά ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο
Ο κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ χαιρέτισε ναζιστικά χθες σε δικαστήριο υψίστης ασφαλείας, στη Νορβηγία διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του. 

Ο μακελάρης της Νορβηγίας όπου το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο και στο νησάκι Ουτόγια της Νορβηγίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πυκνά γένια, ξυρισμένο κεφάλι, φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα. 

Κλείσιμο
Ο δικαστής Oeystein Hermansen του είπε ότι ο χαιρετισμός του είναι προσβλητικός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ο 37χρονος Μπρέιβι είχε προβεί σε παρόμοιο χαιρετισμό και πέρσι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ο δικαστής τον είχε στείλει στην απομόνωση. 

Ο ίδιος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτητής τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας λέγοντας ότι με την απομόνωση που του έχει επιβληθεί παραβιάζονται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματά του και κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Ο Γενικός Εισαγγελέας Fredrik Sejersted που εξετάζει την προσφυγή του υπερασπίστηκε τα δρακόντεια μέτρα που του έχουν επιβληθεί και προβλέπουν πλήρη απομόνωση και καμία επαφή με άλλους κρατούμενους, λέγοντας πώς είναι πλήρως δικαιολογημένα καθώς ο Μπρέιβικ είναι αμετανόητος ναζιστής με ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις.

«Δεν υπάρχει καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κλονιστεί στο ελάχιστο από τις αποτρόπαιες πράξεις του. Αντιθέτως δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια και είναι περήφανος για ότι έχει κάνει», δήλωσε ο Sejersted και υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος πώς πιστεύει στην ακροδεξιά ιδεολογία του.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της Κυβέρνησης, στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησάκι Ουτόγια, κυνήγησε τους εφήβους και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους. Αυτή ήταν η χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν έφηβοι και συμμετείχαν σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.



Πέρυσι, η δικαστής Helen Andenaes είχε αποφανθεί ότι ο Μπρέιβικ κακώς κρατούνταν «κλειδωμένος και απομονωμένος για 22 με 23 ώρες την ημέρα, παρόλο που η κράτησή του γίνεται σε χώρο τριών δωματίων με τηλεόραση και εφημερίδες.

Η έφεσή του εκδικάζεται στο ανακαινισμένο γυμναστήριο των φυλακών Σκίεν όπου κρατείται. Οι μόνες επαφές που έχει με τον έξω κόσμο είναι με τους δικηγόρους του, τους φύλακες αλλά και γιατρούς ή νοσηλευτές όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Κατά την τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο Μπρέιβικ παραπονέθηκε επίσης ότι το φαγητό της φυλακής είναι κακό και ο καφές κρύος. Η μητέρα του ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που τον επισκεφθεί, λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο το 2013.

Ο Μπρέιβικ θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο την Πέμπτη ενώ η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο.

Κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξε κάποια μικρή χαλάρωση των συνθηκών κράτησης του Μπρέιβικ. Εχει επιτραπεί στον δικηγόρο του να του μιλάει τετ α τετ και όχι μέσα από τον γυάλινο τοίχο.

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην επικεφαλής της νεολαίας των Εργατικών, ο Έσκιλ Πέντερσεν, ο οποίος γλίτωσε από τη σφαγή στο Ουτόγια, κάλεσε τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης να μην αναπαράξουν «για πολλοστή φορά» τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Τέλος οι οικογένειες των θυμάτων έχουν επιλέξει, σχεδόν όλες, να τηρήσουν σιγή και κανένας εκπρόσωπός τους δεν βρισκόταν σήμερα στο δικαστήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης