Το 89% των Αυστριακών δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς

Το 89% των Αυστριακών δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς

Το 82% των ερωτηθέντων - το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί - δεν έχουν εμπιστοσύνη γενικά στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στα κόμματα 

Το 89% των Αυστριακών δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 89% – το υψηλότερο από ποτέ – οι Αυστριακοί λένε πως δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους, καταγράφει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η έρευνα, η οποία καταγράφει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και τους εκφραστές της, πραγματοποιείται τακτικά, κάθε χρόνο από το 2011 και μετά, για λογαριασμό της Πρωτοβουλίας «Πλειοψηφικό σύστημα και μεταρρύθμιση στη δημοκρατία», στην οποία δραστηριοποιούνται αρκετοί γνωστοί Αυστριακοί πρώην πολιτικοί, προερχόμενοι κυρίως από το συγκυβερνών – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Κλείσιμο
Κατά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, επίσης υψηλό (82%) είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων στη φετινή έρευνα που δεν έχουν εμπιστοσύνη γενικά στην πολιτική, στην κυβέρνηση και στα κόμματα, ποσοστό που είναι επίσης το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί: το 2015 ανήλθε στο 78%, έναν χρόνο νωρίτερα στο 67%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά χαμηλότερο.

«Διάγνωση στασιμότητας», χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Χάινριχ Νάισερ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επί σειρά ετών κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και πρώτος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής.

Υπεύθυνο για τα αποτελέσματα της έρευνας ο ίδιος θεωρεί το «καταστροφικό» κυβερνητικό έργο του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος, τα οποία, κατά την άποψη του, διαρκώς δυσφημίζουν τη μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία.

Ο Νάισερ εκτιμά πως μία έξοδος από αυτή τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτική θα είναι πολύ δύσκολη, ενώ είναι ασαφές εάν θα ήταν τελικά καλή μια πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών (σ.σ. κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018), «πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας».

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του ινστιτούτου που πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις έρευνες, η Κάριν Γκραβτίλα, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης έχει μειωθεί τρομερά η εμπιστοσύνη προς την πολιτική, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αντιληπτά από τους πολίτες τα επακόλουθα της αλλαγής της πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η ίδια εκτιμά πως την εμπιστοσύνη των πολιτών έχει επιπλέον κλονίσει η προσφυγή κατά του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες (από τον περασμένο Ιανουάριο) σε διαρκή προεκλογικό αγώνα για την εκλογή του νέου ομοσπονδιακού προέδρου.

Το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την 1η Ιουλίου την ακύρωση του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών και την επανάληψή του, που αρχικά είχε οριστεί να διεξαχθεί την 2η Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε τελικά για την 4η Δεκεμβρίου εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν με την κολλητική ουσία των φακέλων για τις επιστολικές ψήφους, κάτι που επικρίθηκε ως «φιάσκο».

Νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ης Μαΐου είχε αναδειχθεί ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πρώην αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων επί ένδεκα χρόνια, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο – προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του – προσέβαλε το αποτέλεσμα προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης