Αποκάλυψη τώρα για το άβατο του Cambridge

Αποκάλυψη τώρα για το άβατο του Cambridge

Πώς επιλέγονται τα θέματα για τα πτυχία γνώσης αγγλικών - Ο Πολωνός που έμαθε μετά από 72 χρόνια ότι πήρε το δίπλωμά του - Γερμανοί οι πρώτοι τρεις που εξετάστηκαν πριν από έναν αιώνα

Αποκάλυψη τώρα για το άβατο του Cambridge
«Πρωταθλητές» στα πτυχία της αγγλικής γλώσσας είναι οι Ελληνες μαθητές και μάλιστα με τη σφραγίδα του Cambridge, καθώς 8 στους 10 καταφέρνουν με την πρώτη φορά να πάρουν το πρώτο πτυχίο στην αγγλική γλώσσα.   

Το Πρώτο Θέμα ξεναγήθηκε και έμαθε όλα τα «μυστικά» από πρώτο «χέρι» στο «Εργοστάσιο Γνώσης» DC 10 στο οποίο καταλήγουν τελικά 40 εκατομμύρια γραπτά (5 εκατομμύρια από αυτά είναι για τις εξετάσεις  Cambridge English) κάθε χρόνο από 170 χώρες για περισσότερο από έναν αιώνα. Μία από τις πλέον αξιόπιστες διαδιακασίες με τίτλους που δίνονται από το Cambridge που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. 

Κλείσιμο
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια υποψήφιοι σε 130 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο στις εξετάσεις. Οι πρώτες εξετάσεις με την αρχική ονομασία UCLES Cambridge English διενεργήθηκαν το 1913 και η διάρκεια τους ήταν 12 ώρες! Πήραν μέρος τρεις Γερμανοί και απέτυχαν και οι τρεις.  

Κοντά  στο ιστορικό κέντρο της περίφημης ομώνυμης Πανεπιστημιούπολης όπου ακούγονται από από παντού συζητήσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών ορθώνεται το DC 10 το «κάστρο» στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα γραπτά. 

Οι περίπου 400 υπάλληλοι εργάζονται με «χειρουργική» ακρίβεια σε ένα χώρο που θυμίζει εργοστάσιο. Σπάνια δίνεται άδεια για επίσκεψη στους καλά φυλασσόμενους χώρους αφού ακόμα και για την είσοδο μας, μας κράτησαν το κινητό τηλέφωνο. Λέγεται μάλιστα οτι υπάλληλος που βρέθηκε με κινητό τηλέφωνο απομακρύνθηκε από την εργασία του. Επιπλέον φορέσαμε ειδικά γιλέκα και  κάρτες επισκέπτη και δεν ήταν δυνατόν να αγγίξουμε τα γραπτά. Οι ειδικές μηχανές συσκευασίας των γραπτών από την Ιταλία δουλεύουν ασταμάτητα και βέβαια για το αδιάβλητο της υπόθεσης όλη η διαδικασία είναι μηχανοποιημένη. Μετά το τέλος του πακεταρίσματος μπαίνουν ετικέτες για κάθε χώρα και κανένας δεν μπορεί να φυλλομετρήσει τα γραπτά.  


  
Στο κτίριο-«φρούριο» των 20.000 τ.μ. συγκεντρώνονται και διορθώνονται τα γραπτά για όλα τα επίπεδα εξετάσεων. «Αν βάλουμε σε σειρά τα γραπτά που συγκεντρώνονται εδώ κάθε χρόνο, φτιάχνουμε τη διαδρομή Cambridge-Βρυξέλλες» λέει στο ΘΕΜΑ ο Post Exams Operation Manager Γκρέιαμ Γιάνγκ. Η ξενάγηση ξεκινά από τους τεράστιους χώρους εκτύοωσης των ερωτήσεων που προκαλούν αγωνία στους υποψηφίους. Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει διαρροή η  απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Ποτέ δεν  έχει γίνει κάτι» δήλωσε ο κ. Γιάνγκ.
 
Αντίθετα όλα αρχειοθετούνται σχολαστικά με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα που χρησιμοποίησε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ο επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας Στιβ ΜακΚένα για έναν Πολωνό που πήγε στον πόλεμο αμέσως μετά τις εξετάσεις και τελικά έμαθε ύστερα απο 72 χρόνια ότι πήρε το δίπλωμά του. 

Στην Ελλάδα, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, μέσα από ένα δίκτυο εξουσιοδοτημένων εξεταστικών κέντρων.

Συνολικά, περίπου 8 στους 10 Έλληνες επιτυγχάνουν στην εξέταση First for Schools κάθε χρόνο. Οι Έλληνες υποψήφιοι αποτελούν εξαίρεση καθώς δίνουν εξετάσεις για το Proficiency στην ηλικία των 16-18 ετών. Σε άλλες χώρες, ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται μεταξύ 21-25 έτη.
  
Το Cambridge Αssessment group απασχολεί 2060 άτομα προσωπικό σε όλο τον κόσμο, 640 από τους οποίους εργάζονται για Cambridge English.

Οπως επισημαίνει η Διονυσία Ιωάννου, Head of Marketing South Europe, το  Proficiency, γνωστό και ως Certificate of Proficiency in English (CPE), είναι το ανώτατο πιστοποιητικό που παρέχεται. Αποδεικνύει ότι κάποιος γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπουδές σε ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα ή εργασία σε ανώτερες θέσεις. 

Το Cambridge English: First, γνωστό και ως First Certificate in English (FCE) - οι παλαιότεροι θα το θυμούνται ως Lower - είναι ένα πιστοποιητικό ανώτερου μέσου επιπέδου (Β2). Αποδεικνύει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον καθημερινό αγγλικό γραπτό και προφορικό λόγο για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Την ίδια ακριβώς ισχύ έχει και το Cambridge English: First for Schools, ειδικά προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των σπουδαστών, ώστε να ενισχύει το ενδιαφέρον τους να μάθουν αγγλικά.

Το Cambridge English: Advanced (CAE), σε ανώτερο επίπεδο, δείχνει ότι μπορείτε να επιτύχετε υψηλούς στόχους και αναγνωρίζεται παγκοσμίως από 6.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς σε όλο τον κόσμο.  

 
Πως επιλέγονται τα θέματα 

Ολα τα θέματα επιλέγονται από ειδικούς και πριν δοθούν προς εξέταση διαγωνίζονται σε αυτά μαθητές από συνεργαζόμενα σχολεία επισημαίνει ο Assistant Director Assessment Ρον Ζενόρις. «Σαφώς και λαμβάνονται υπόψιν κάποιες ιδιαιτερότητες ανά χώρα. Στόχος είναι οι δίκαιες εξετάσεις για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα ή το εθνικό υπόβαθρο. Στέλνουμε για Pretesting σε συνεργαζόμενα σχολεία σε όλο τον κόσμο για να ελέγξουμε τα αντανακλαστικά των μαθητών» λέει ο ειδικός. 

Με βάση στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε  το Cambridge English τα κορίτσια τα πάνε λίγο καλύτερα στις εξετάσεις, ωστόσο το ποσοστό διαφοράς εντοπίζεται στα όρια του στατιστικού λάθους.    

Χαρακτηριστικό είναι οτι σε Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Ουζμπεκιστάν, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Βιετνάμ, Βόρεια Κορέα, Μαλαισία, Ινδονησία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν τα κορίτσια προηγούνται σε επιδόσεις σε ποσοστό μόλις 0.5%
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης