Αφγανιστάν: Δάσκαλος μοιράζει με το ποδήλατό του βιβλία σε παιδιά

Αφγανιστάν: Δάσκαλος μοιράζει με το ποδήλατό του βιβλία σε παιδιά

Φτάνει σε απομακρυσμένες περιοχές και χαρίζει χαρά και γνώση - Ενθουσιασμένοι οι μικροί αναγνώστες που δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο

Αφγανιστάν: Δάσκαλος μοιράζει με το ποδήλατό του βιβλία σε παιδιά
Η πρόσβαση των παιδιών του Αφγανιστάν στη μόρφωση είναι σχεδόν ακατόρθωτη, με αποτέλεσμα ο αναλφαβητισμός να χτυπάει «κόκκινο» στη χώρα φτάνοντας μέχρι το 69% στους ενήλικες.

Ένας δάσκαλος, όμως, είναι αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση καθώς με προσωπική προσπάθεια φέρνει τη… βιβλιοθήκη στα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών.

Κλείσιμο
Ο Σαμπέρ Χοσεϊνί από το Μπαμιγιάν παίρνει το ποδήλατό του, φορτώνει στο καλάθι του βιβλία και κάθε Σαββατοκύριακο φτάνει στα μικρά χωριά για να μοιράσει τους μικρούς θησαυρούς στους διψασμένους για γνώση λιλιπούτειους αναγνώστες.

Ο δάσκαλος με το ποδήλατο αποτελεί ίσως τη μοναδική ελπίδα για τα παιδιά, καθώς οι συνθήκες ζωής τους στις απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν δεν τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες.

Όταν, λοιπόν, βλέπουν από μακριά τον δάσκαλο με τις… ρόδες δε μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους.

«Αυτά τα βιβλία έχουν πολύ ενδιαφέρον. Τα δανείζομαι από την βιβλιοθήκη», λέει η μικρή Χαμχάζ χαρούμενη που κρατάει το γεμάτο πολύχρωμες εικόνες βιβλίο της.

«Όταν τους μοιράζω τα βιβλία, βλέπω τον ενθουσιασμό και τη χαρά στα μάτια τους. Είναι η χαρά που νιώθουν επειδή μπορούν να μάθουν. Με εμπνέουν», προσθέτει από την άλλη ο Χοσεϊνί, ο οποίος έχει καταφέρει να αυξήσει τη συλλογή του από 200 βιβλία στα 3.500 χάρη στις δωρεές.

Παρά τις αντιξοότητες, τους κακοτράχαλους δρόμους, ο δάσκαλος με το ποδήλατο συνεχίζει να κάνει πετάλι και δίνει πνοή στην ιδέα που γεννήθηκε έπειτα από συνομιλίες με συναδέλφους του.

Για να αγοράσει τα πρώτα 200 βιβλία, έπρεπε να συνεισφέρουν οικονομικά οι υπόλοιποι δάσκαλοι της περιοχής, ενώ για την αγορά τους έπρεπε να φτάσουν μέχρι τα σύνορα με το Ιράν, καθώς η χώρα δεν παράγει αρκετά.

Κάθε φορά, όμως, που φέρνει την τροχήλατη βιβλιοθήκη του στα παιδιά γεμίζει υπερηφάνεια.

«Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για τις επιθέσεις τους. Εμείς θέλουμε να αντικαταστήσουμε την εικόνα της βίας με εκείνη του πολιτισμού», λέει ο δυναμικός και ευαίσθητος δάσκαλος.

Βίντεο με την παράδοση βιβλίων στα παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης