Σαουδική Αραβία: Θέση στα δημοτικά συμβούλια πήραν 17 γυναίκες

Σαουδική Αραβία: Θέση στα δημοτικά συμβούλια πήραν 17 γυναίκες

1,35 εκατ. άντρες και 130.000 γυναίκες είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, σε μια χώρα 20 εκατ. ατόμων, και από αυτούς, υπολογίζεται πως μόνο το 25% πήγε να ψηφίσει

Σαουδική Αραβία: Θέση στα δημοτικά συμβούλια πήραν 17 γυναίκες
Σε μια ιστορική μέρα για τη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία διεξάγονται οι πρώτες εκλογές που οι γυναίκες έχουν το ελεύθερο να ψηφίσουν και κατέβουν ως υποψήφιες, υπολογίζεται ότι περίπου 17 γυναίκες εξελέγησαν στα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

Το γύρο του κόσμου έκανε η εκλογή μιας γυναίκας στη Μέκκα, όμως ακόμα τέσσερις εξελέγησαν στη Τζέντα και από μία στο Ταμπούκ την Αχσάα και το Κατίφ στα ανατολικά. Σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα al-Sabq, αρκετές θα επιβεβαιωθούν αργότερα όταν τελειώσει η καταμέτρηση.

Κλείσιμο
Η Ρασά Χεφζί, επιχειρηματίας, που κέρδισε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Τζέντα, ευχαρίστησε όλους αυτούς που υποστήριξαν την καμπάνια της και την εμπιστεύτηκαν δηλώνοντας: «Ό,τι ξεκινήσαμε, αυτό θα συνεχίσουμε». Οι υποψήφιες, χρησιμοποίησαν το Twitter για να έρθουν σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους, λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν στο πιο συντηρητικό βασίλειο στον πλανήτη, όσο αφορά στις συναντήσεις γυναικών με άνδρες.

Πέραν αυτού υπήρξε σοβαρή έλλειψη και σε ψηφοφόρους αλλά και σε εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως η Σαουδική Αραβία είναι βασίλειο. 1,35 εκατομμύρια άντρες και 130.000 γυναίκες είναι εγγεγραμμένοι, σε μια χώρα 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και από αυτούς, υπολογίζεται πως μόνο το 25% πήγε να ψηφίσει, κάτι που αποδεικνύει το πόσο μη συνηθισμένοι είναι οι Σαουδάραβες στις εκλογές.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στη Σαουδική Αραβία, προωθούσαν συνεχώς την εκλογική διαδικασία, τη διεξαγωγή της οποίας είχε διατάξει ο βασιλιάς Αμπντάλα το 2011, σαν αποτέλεσμα του ξεσηκωμού, που ήταν απόρροια της Αραβικής άνοιξης στην περιοχή. Ακόμα και όσοι κριτικάρουν αρνητικά τη βασιλεία του οίκου Σαούντ, βλέπουν με θετικό μάτι το ότι η απόφαση ήρθε σε εφαρμογή από τον ακόμα πιο συντηρητικό διάδοχο του Αμπντάλα, βασιλιά Σαλμάν.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση της συμμετοχής των γυναικών στις εκλογές, μέγας μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει πως με αυτή την κίνηση: «Ανοίγεται η πόρτα στο κακό», κάτι που ασπάζονται όλοι οι άνδρες του μουσουλμανικού ιερατείου της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης