Συνοριακό επεισόδιο Γαλλίας-Ιταλίας για έναν... φράχτη σε υψόμετρο 3.500 μέτρων στις Άλπεις

Συνοριακό επεισόδιο Γαλλίας-Ιταλίας για έναν... φράχτη σε υψόμετρο 3.500 μέτρων στις Άλπεις

Την ίδια στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα -έστω και με τις δυσκολίες λόγω μεταναστών- ένας μικρός φράχτης σε ύψος πάνω από τα 3.500 μέτρα στις Άλπεις δημιουργεί σοβαρό συνοριακό θέμα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας

Συνοριακό επεισόδιο Γαλλίας-Ιταλίας για έναν... φράχτη σε υψόμετρο 3.500 μέτρων στις Άλπεις
Η ιδέα της ενοποιημένης Ευρώπης και συνθηκών της ελεύθερης διακίνησης, φαίνεται ότι δεν έχουν καμία αξία εκεί στα ψηλά βουνά των Άλπεων. Όπου μια απόφαση του δημάρχου της Γαλλικής πόλης Σαμονί, να κλείσει με έναν φράχτη την δίοδο προς έναν παγετώνα, έχει προκαλέσει ένα μεγάλο επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Γάλλος δήμαρχος  υποστηρίζει ότι έβαλε τον βράχτη για να εμποδίσει τους τουρίστες να πηγαίνουν προς τον παγετώνα ο οποίος κρίθηκε επικίνδυνος. Από την πλευρά τους οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι ο φράχτης έχει τοποθετηθεί στην δική τους πλευρά των συνόρων, και ότι κλείνει τον δρόμο σε όσους θέλουν να περάσουν μέσα από τα χιόνια και τους παγετώνες για να φθάσουν στην πίσω πλευρά του Μοντ Μπλαν, στην πόλη Γκουρμαγιέρ της Ιταλίας.

Κλείσιμο
Η συνοριακή μάχη των 3.500 μέτρων πάνω από την θάλασσα, πήρε διαστάσεις από την στιγμή που ο κυβερνήτης της περιοχής Αόστα, στην οποία ανήκει η ιταλική πόλη, έστειλε επίσημη επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ιταλικό έδαφος, στο οποίο οι Γάλλοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση.

Και δεν αφήνουν τους αναρριχητές να φθάσουν στο καταφύγιο Τορίνο, το οποίο είναι ιταλικό. Ενώ ζητά από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να απευθυνθεί στην Γαλλία για να λυθεί το πρόβλημα στο υψηλότερο επίπεδο.

Πάντως τα συνοριακά θέματα στο Μοντ Μπλαν δεν είναι κάτι καινούργιο, με αρκετές «διενέξεις» στην παραμικρή ευκαιρία. Από την δημιουργία της Ιταλικής Δημοκρατίας πριν 150 χρόνια, η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι τρεις μεγαλύτερες κορυφές του όρους Μοντ Μπλαν ανήκουν σε αυτή. Όμως οι Ιταλοί αναρριχητές αλλά και εθνικιστές του Βορρά αμφισβητούν αυτή την θέση, και βρίσκονται μονίμως σε ένταση.

Μια ένταση που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο τον Ιούνιο, όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντζι βρέθηκε στην περιοχή και εγκαινίασε ένα νέο τελεφερίκ, συνολικής αξίας πάνω από 138 εκατομμύρια ευρώ. Στο γεγονός δεν βρέθηκε κανένας Γάλλος επίσημος, που σνόμπαραν επιδεικτικά την όλη εκδήλωση. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης