Υεμένη: Καταστροφές στην πόλη Ταΐζ

Υεμένη: Καταστροφές στην πόλη Ταΐζ

Μιλώντας κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος αντιπρόεδρος Μπάχα υπογράμμισε: "Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα ανακοινωθεί χερσαία επιχείρηση μαζί με την αεροπορική"

Υεμένη: Καταστροφές στην πόλη Ταΐζ
Ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος της Υεμένης Χάλεντ Μπάχα δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να αποφευχθεί μια υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην χώρα.

Τα σχεδιαζόμενα στρατιωτικά γυμνάσια αραβικών χωρών στην Σαουδική Αραβία έχουν εγείρει εικασίες ότι το Ριάντ εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στην Υεμένη, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται εδώ και τρεις εβδομάδες, οι οποίες δεν έχουν επιτύχει να σταματήσει η προέλαση των σιιτών ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν τώρα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι διόρισε αυτήν την εβδομάδα αντιπρόεδρό του τον πρώην πρωθυπουργό και διπλωμάτη Μπάχα σε μια προσπάθεια να διευρύνει την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του, η οποία βρίσκεται τώρα εξόριστη στην Σαουδική Αραβία, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες που είναι γνωστοί ως Χούτι και την αιφνίδια προέλασή τους στο νότο.

Μιλώντας κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάχα υπογράμμισε: "Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα ανακοινωθεί χερσαία επιχείρηση μαζί με την αεροπορική".

Ο Μπάχα κάλεσε εξάλλου τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υποστηρίξουν την "νόμιμη" εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης και σημείωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

"Καλώ όλες τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιστρέψουν στους κόλπους των νόμιμων θεσμών του κράτους", σημείωσε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ.

Καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία, πρόσθεσε εξάλλου ο ίδιος, δεν θα εξεταστεί έως ότου ο πρόεδρος Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι και η κυβέρνησή του επιστρέψουν στην νότια πόλη του Άντεν.

Οι Χούτι, οι οποίοι συμμάχησαν με μονάδες του στρατού που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο και προήλασαν προς την νότια πόλη του Άντεν.

Καθώς η προέλαση των Χούτι δεν δείχνει να επιβραδύνεται, αυξάνονται οι προοπτικές η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες σύμμαχοί της να εξαπολύσουν έναν χερσαίο πόλεμο στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα στην αραβική χερσόνησο. Οι κορυφαίες σουνιτικές και σιιτικές μουσουλμανικές δυνάμεις στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, υποστηρίζουν ήδη τις αντίπαλες πλευρές στην Συρία και στο Ιράκ.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούτι Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι ζήτησε εξάλλου σήμερα τον "άμεσο και άνευ όρων" τερματισμό των υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη και απέρριψε την ιδέα ότι ο πρόεδρος Μανσούρ Χάντι, τον οποίο κατηγόρησε για "προδοσία", θα μπορούσε να επιστρέψει στην χώρα.

Την ίδια ώρα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ παραιτήθηκε χθες, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ο Μαροκινός διπλωμάτης Μπενομάρ υπέβαλε την παραίτησή του στον ΟΗΕ μετά τις μάταιες προσπάθειες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες για την εξεύρεση μιας λύσης στην σύγκρουση μεταξύ των Χούτι και της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι.

Στο πεδίο των μαχών, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα γύρω και εντός της πόλης Ταΐζ, σύμφωνα με κατοίκους, μεταξύ μιας φιλοκυβερνητικής ταξιαρχίας του στρατού και μελών φυλής κατά των Χούτι και μονάδων του στρατού που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Με την μάχη αυτή ανοίγεται ένα νέο μέτωπο για τους Χούτι.
Παράλληλα, επωφελούμενη από την κατάρρευση της ασφάλειας στην Υεμένη, η Αλ Κάιντα κατέλαβε σήμερα το αεροδρόμιο της Μουκάλα, πρωτεύουσας της επαρχίας Χαντραμούτ στη νοτιοανατολική Υεμένη, όπου την ίδια ώρα οι φυλές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν τερματικό πετρελαϊκό σταθμό.

"Η στρατιωτική μονάδα που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας του αεροδρομίου (της Μουκάλα) αποσύρθηκε χωρίς αντίσταση και οι μαχητές της Άνσαρ αλ Σαρία (Αλ Κάιντα) το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου, αναφερόμενος στην τοπική πτέρυγα του εξτρεμιστικού σουνιτικού δικτύου.

Παράλληλα μαχητές των τοπικών φυλών έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό πετρελαϊκό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων ανατολικά της Μουκάλα, μετά την απόσυρση των στρατιωτών που τον φρουρούσαν, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Ο τερματικός πετρελαϊκός σταθμός του Αλ Σεχρ "τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο μαχητών των φυλών μετά την αποχώρηση το απόγευμα χωρίς να προβάλει αντίσταση μιας στρατιωτικής μονάδας που τον φρουρούσε", δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης