Συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ στη Μιανμάρ

Συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ στη Μιανμάρ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία

Συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ στη Μιανμάρ
Mε το χαμόγελο στα χείλη, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μιανμάρ, αφού ένα 24ωρο νωρίτερα, είχε κουνήσει το... δάκτυλο στον οικοδεσπότη της συνόδου γιατί δεν εφάρμοσε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Μία ημέρα μετά την κριτική του για «υπαναχώρηση» της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας από μέρος των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στην τελική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μία νέα ημέρα ανατέλλει για τη χώρα», αλλά όπως τόνισε, «η δουλειά δεν έχει τελειώσει».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την «Wall Street Journal», o Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύοντας ότι το μέλλον κινείται προς Ανατολάς και θέλοντας να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, έδωσε το «παρών» στην ασιατική σύνοδο, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως το θέμα του Έμπολα και η προέλαση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου τα τελευταία δύο χρόνια στην ασιατική αυτή χώρα.

«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για να ανεβάσουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία, αλλά πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ενισχύσουν την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ως θεσμό και ως κοινότητας χωρών βάσει των κοινών μας συμφερόντων και αξιών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από βήμα της Συνόδου.

Ωστόσο, ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρόεδρος της Μιανμάρ, Θέιν Σέιν, δεν δέχτηκε κριτική μόνο από τον Ομπάμα αλλά κι από άλλους αξιωματούχους. Πολλοί ήταν αυτοί που του άσκησαν κριτική για το στρατοκρατούμενο καθεστώς της χώρας αλλά και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και σύμφωνα με το Reuters, o δεύτερος ζήτησε από τον Ομπάμα να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, μετά την κρίση στην ανατολική Ουκρανία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης