Καμία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, λέει τώρα το Κρεμλίνο

Καμία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, λέει τώρα το Κρεμλίνο

Η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει την ουκρανική προεδρία - Άνοδος στις διεθνείς αγορές μετά τη δήλωση για συμφωνία





Καμία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, λέει τώρα το Κρεμλίνο
Αφού η είδηση περί συμφωνίας Πουτιν - Ποροσένκο για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έκανε τον γύρο του κόσμου, το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει την ουκρανική προεδρία, ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες δεν είπαν το «ναι» στην εκεχειρία.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν για «διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στην ουκρανική σύρραξη.

Κλείσιμο
Ο Πεσκόφ είπε ακόμη ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και αντάλλαξαν απόψεις για το γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη ρωσική διάψευση, η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση για την επίτεξη συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Άνοδος στις διεθνείς αγορές μετά τη δήλωση για συμφωνία

Πάντως, οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά τη δήλωση Ποροσένκο ότι συμφωνήθηκε ανακωχή με τη Ρωσία, διατηρώντας τα κέρδη τους παρά τις συγκρουόμενες αναφορές από το Κρεμλίνο σχετικά με τη συμφωνία.

Οι ρωσικές μετοχές αυξήθηκαν περισσότερο από 4%, ενώ το ρούβλι ανατιμήθηκε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες για υποχώρηση της σύγκρουσης μεταξύ του Κιέβου και των Φιλορώσων ανταρτών στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 αυξήθηκε 0,9%, ενώ το ευρώ κινήθηκε ακόμη υψηλότερα στη διάρκεια της ημέρας έναντι όλων σχεδόν των νομισμάτων.

«Είναι ευνοϊκή για την αγορά. Περιορίζει κάπως την αβεβαιότητα και σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν έναν λιγότερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν», δήλωσε αναλυτής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει η ουκρανική κρίση, αλλά πρόκειται για ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση». Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) ενίσχυσε την ανοδική του κίνηση, καταγράφοντας κέρδη 1%. Ο δείκτης μετοχών Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο αυξήθηκε 0,4% σε υψηλό επίπεδο 7 μηνών. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε από το υψηλό της ημέρας 0,969%, αλλά είναι υψηλότερη κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες.

Μεγάλες ασκήσεις των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών τον Σεπτέμβριο


Κι ενώ γινόταν λόγος για θετικές εξελίξεις στις συνομιλίες Ουκρανίας -Ρωσίας, η Μόσχα προχώρησε σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος, ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση.



Μια ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι επιφορτισμένες με το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας στρατιωτικές δυνάμεις θα διεξαγάγουν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή 4.000 στρατιωτών.

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν στο Αλτάι, στην κεντρο-δυτική Ρωσία και θα περιλάβουν επίσης 400 τεχνικές μονάδες και εκτεταμένη χρήση αεροπορικής ισχύος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τον ταγματάρχη Ντμίτρι Αντρέγεφ της μονάδας των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ασκηθούν στην αντιμετώπιση στρατιωτικών μονάδων ανορθόδοξου πολέμου και όπλων υψηλής ακρίβειας και «θα διεξαγάγουν αποστολές μάχης σε συνθήκες ενεργών ραδιο-ηλεκτρονικών περεμβολών και μεγάλης έντασης εχθρικών ενεργειών σε περιοχές συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων».

Οι εχθρικές δυνάμεις στις στρατιωτικές ασκήσεις θα εκπροσωπηθούν από «spetsnaz» (μονάδες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων), ενώ υπερηχητικά μαχητικά αναχαίτισης Mig-31 και αναγνωριστικά Su-24MR θα λάβουν μέρος.

Κι όλα αυτά έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις ενός συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Κρεμλίνου σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.



Σήμερα οι κυρώσεις;

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΕ σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και διάδοχος της Κάθριν Άστον, Φεντερίκα Μογκερίν, είπε πως θα έχει οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το τέταρτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι θα ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες, καμβάς των νέων μέτρων θα είναι η απαγόρευση άντλησης κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές αγορές τόσο για το ρωσικό δημόσιο (μέσω ομολόγων) όσο και για το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικών και μη.

Παράλληλα, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των προσώπων στους οποίους θα απαγορευθεί να ταξιδεύουν στην Ε.Ε., ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να περιληφθεί σε αυτόν και το όνομα του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Στην Εσθονία ο Ομπάμα, «μήνυμα» προς τη Μόσχα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ


Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Πέμπτη, επισκέπτεται την Εσθονία, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους και των άλλων δύο βαλτικών χωρών, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Είναι η μοναδική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές.

«Μην σκεφθείτε καν να αγγίξετε την Εσθονία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, όπως κάνατε με την Ουκρανία», δήλωσε ο Τσαρλς Κάπτσαν, σύμβουλος του Λευκού Οίκου θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται βάσει του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν βοήθεια σε οποιοδήποτε εξ αυτών δεχθεί επίθεση.



Φωτογράφος ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το θάνατο του Ρώσου φωτογράφου Αντρέι Στένιν στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Η εξαφάνισή του, στις 5 Αυγούστου, είχε προκαλέσει ισχυρή κινητοποίηση της ρωσικής δημοσιογραφικής κοινότητας και το πορτρέτο του, με το σύνθημα «Απελευθερώστε τον Αντρέι» υπήρχε σε όλα τα ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης.

Η Ρωσία είχε αρχίσει στα μέσα Αυγούστου έρευνα για την εξαφάνισή του και προέκρινε ως τώρα το σενάριο της απαγωγής του δημοσιογράφου από την ουκρανική εθνική φρουρά.

Ηλικίας 33 ετών, ο φωτογράφος Αντρέι Στένιν είχε από τις 13 Μαΐου ως βάση την Ουκρανία και εργαζόταν για το προσκείμενο στην εξουσία πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το οποίο ανήκει στο πρακτορείο Ροσίγια Σεγκόντνια («Η Ρωσία Σήμερα»).

Είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμα φωτορεπορτάζ στο Κίεβο, αλλά και στα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το Ria Novosti.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης