Το Ισραήλ συμφώνησε για 12ωρη κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συμφώνησε για 12ωρη κατάπαυση του πυρός

«Παζάρι» για τους όρους της εκεχειρίας που πρότεινε ο Κέρι - Δεν απορρίφθηκε η αρχική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τους Ισραηλινούς - Υπό ζητήση οι όροι για τη διακοπή των εχροπραξιών - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Αντιδράσεις για την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ

Το Ισραήλ συμφώνησε για 12ωρη κατάπαυση του πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 07.00 το πρωί του Σαββάτου ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία της, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε απορρίψει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αιματοχυσία δεν έχει τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την Παρασκευή, προστέθηκαν κι άλλα θύματα στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, την ίδια στιγμή που η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για κατάπαυση του πυρός δεν απορρίφθηκε, ωστόσο βρίσκεται υπό συζήτηση. Μάλιστα, ενώ στην αρχή διέρρευσε πως η πρόταση απορρίφθηκε, ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έσπευσε να διευκρινίσει πως: «Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια».

Τη δέκατη όγδοη ημέρα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 815, ενώ άμεση έρευνα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίθεση με οβίδα στο σχολείο του ΟΗΕ, όπου και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και άλλοι 200 τραυματίστηκαν.
Κλείσιμο

Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο. Ο Κέρι ανέμενε την Παρασκευή την απάντηση για το νέο σχέδιο, από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο. Ο Κέρι θα μεταβεί το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προέβλεπε μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλούσε επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.


Έκκληση για επταήμερη εκεχειρία

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκκληση για επταήμερη διακοπή των εχροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυναν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρ, από το Κάιρο, είπε ότι έχει επιτευχθεί «σοβαρή πρόοδος» στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Επιπλέον, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί, ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία. Όπως σημείωσε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά στη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος. 

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες. 

«Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε. 

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.  «Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών», είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και το γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. «Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Μπαν Κι Μουν, από την πλευρά του, έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί. 

Αντιδράσεις για την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ο θάνατος 15 ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 200, την Πέμπτη, σε σχολείο του ΟΗΕ, μετά από επίθεση με οβίδα την Πέμπτη, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται ότι η οβίδα εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. «Ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πλήρης έρευνα γι' αυτό το περιστατικό», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Είναι η τέταρτη φορά που η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δέχεται πυρά, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, η οποία «κάλεσε όλα τα μέρη να σεβασθούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA». Η ΕΕ επιμένει, επίσης, στην ανάγκη να δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για να επιτραπεί στους αμάχους που το επιθυμούν, να διαφύγουν των μαχών.



Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από πυρά που δέχτηκε από ένα κτίριο κοντά σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Εξάλλου, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα, την 8η Ιουλίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 35 Ισραηλινοί στρατιώτες. 

Οι ισραηλινές αρχές, που επικρίνονται σφοδρά για το μεγάλο αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της περιοχής ως «ανθρώπινες ασπίδες». 

«Γύρω στο μεσημέρι οι (Παλαιστίνιοι) μαχητές εκτόξευσαν έναν όλμο καθώς και αντιαρματικούς πυραύλους από ένα κτίσμα κοντά σε ένα σχολείο της UNRWA", της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι. 

Ο στρατός δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 21χρονος Γκάι Λεβί.


«Πνίγεται στο αίμα» η Γάζα

Η βία επεκτείνεται πλέον στη Δυτική Όχθη, όπου έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή. Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστινίους.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής άλλοι 14 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.



Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Νεκροί έπεσαν πέντε Παλαιστίνιοι την Παρασκευή στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Χεβρώνα και τη Νάμπλους, σύφωνα με όσα ανέφεραν πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Τα τέσσερα από τα θύματα χτυπήθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Με την ευκαιρία της τελευταίας Παρασκευής του Ραμαζανιού, τα κυριότερα παλαιστινιακά κινήματα οργάνωσαν μια «ημέρα οργής» στη Δυτική Όχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μια πηγή, μετά την εβδομαδιαία προσευχή, στη Νάμπλους, οι πιστοί διαδήλωσαν και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον Εβραίων εποίκων που περνούσαν από την περιοχή με αυτοκίνητα. Οι τελευταίοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ εναντίον των διαδηλωτών και σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο. Ισραηλινοί στρατιώτες που έφτασαν στο σημείο πυροβόλησαν επίσης τους διαδηλωτές σκοτώνοντας έναν 22χρονο και τραυματίζοντας άλλους τρεις άνδρες.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, ηλικίας 30, 39 και 46 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Μπέιτ Όμαρ, κοντά στη Χεβρώνα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκατοντάδων Παλαιστίνιων. Η κηδεία των τριών ανδρών έγινε αργά το απόγευμα μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Για λόγους ασφαλείας ο στρατός διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τη Χεβρώνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης