BBC: Με χρήματα φορολογουμένων έγιναν τα τούνελ της Χαμάς

BBC: Με χρήματα φορολογουμένων έγιναν τα τούνελ της Χαμάς

Το Τελ Αβίβ συνεχίζει απτόητο την στρατιωτική επιχείρηση "Protective Edge"  και ήδη δοκιμάζει ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης τούνελ

BBC: Με χρήματα φορολογουμένων έγιναν τα τούνελ της Χαμάς
Με χρήματα φορολογουμένων έγιναν τα "λαγούμια" της Χαμάς, το μεγάλο όπλο στη φαρέτρα των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης κατά των Ισραηλινών, όπως αποκαλύπτει το BBC, την ώρα που ασκούνται έντονες πιέσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη ματωμένη Γάζα και τον εξόριστο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να ξεπερνούν τους 700 και τους Ισραηλινούς να δηλώνουν πως οι νεκροί τους ανέρχονται σε 34, τζιχαντιστής κληρικός καλεί όλους τους Μουσουλμάνους να συστρατευθούν με τους μαχητές της Χαμάς στον πόλεμο κατά του Ισραήλ. 

Κι όλα αυτά την ώρα που το Τελ Αβίβ συνεχίζει απτόητο την στρατιωτική επιχείρηση "Protective Edge" με στόχο την καταστροφή των κέντρων ελέγχου αλλά και σπιτιών μαχητών της Χαμάς, ενώ σύμφωνα με την "Jerusalem Post", ήδη δοκιμάζει ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης τούνελ της Χαμάς.


Κλείσιμο

Σήμερα, ο αμερικανικός αερομεταφορέας ήρε την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από το Τελ Αβίβ με την αμερικανική κυβέρνηση να διαμηνύει ότι διαφαίνονται κάποια βήματα προόδου στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα.

Τα ξημερώματα, 16 παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων έξι μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.

"Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Αιγύπτιος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας υποστήριξε ότι ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ-Φιτρ, της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο", δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στη Γάζα,τις τελευταίες ώρες  αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος ζητά το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας.Ο Χαλέντ Μεσάαλ τόνισε ότι απαραίτητος όρος για τη σύναψη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία είναι η άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει εδώ και επτά χρόνια το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αποδεχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός,ξεκαθάρισε,ωστόσο, πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οριστική εκεχειρία πριν γίνει διαπραγμάτευση επί των όρων της.

"Όλοι ήθελαν να αποδεχτούμε την εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίψαμε αυτό και το απορρίπτουμε ξανά σήμερα", δήλωσε ο Χαλέντ Μεσαάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ντόχα του Κατάρ.

Ανέφερε, ωστόσο, πως η Χαμάς "δεν θα κλείσει την πόρτα σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός", εάν το Ισραήλ λύσει την πολιορκία και υπάρξει ένα πραγματικό πρόγραμμα ανακούφισης των κατοίκων.

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας είναι κεντρικό αίτημα της Χαμάς μαζί με την απελευθέρωση από το Ισραήλ των Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Πάντως, ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης τη Χαμάς ξεκαθάρισε ότι το κίνημά του "δεν είναι αντίθετο" στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν "στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού".

Tα τούνελ της Χαμάς

Ένα δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων τούνελ είναι το μεγάλο όπλο που έχει επιστρατεύσει τα τελευταία χρόνια στη φαρέτρα της η Χαμάς για να πολεμήσει το Ισραήλ. Η χρήση των τούνελ ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, όταν υπήρχαν μόνο αυτά που κάλυπταν υπογείως την περιοχή που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Τα τούνελ αυτά, με τους τσιμεντένιους τοίχους που διαθέτουν και ηλεκτροδότηση, φύτρωσαν σαν μανιτάρια όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο στη Γάζα. Σύμφωνα με το BBC, όταν η Αίγυπτος και η νέα κυβέρνηση της χώρας, υπό τον στρατάρχη Αλ Σίσι, αποκήρυξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα, έκλεισαν πολλά από αυτά τα τούνελ, μία από τις βασικές αιτίες της παρούσα οικονομικής κρίσης στη Γάζα. 

Μέσα από τα τούνελ, οι μαχητές της Χαμάς διακινούσαν αρχικά λαθραία όπλα και τα τελευταία χρόνια μεταφέρουν  τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστίνιους. Για πολλούς κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, οι υπόγειες "δουλειές" εξελίχθηκαν σε επικερδή επιχείρηση.

Το 2006, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα τούνελ, ακριβώς κάτω από την περιοχή στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ το οποίο και επέκτειναν για να εξαπολύουν πιο αποτελεσματικά τις ρουκέτες κατά των Ισραηλινών.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης