Τζάκι Κένεντι: Η δολοφονία του Τζον με έκανε να μισήσω τον Θεό

Τζάκι Κένεντι: Η δολοφονία του Τζον με έκανε να μισήσω τον Θεό

Άγνωστες πτυχές της ζωής της 20 χρόνια μετά τον θάνατό της - «Νιώθω όλο και πιο σκληρή κάθε μέρα γι' αυτό που έχασα. Πάντοτε ήθελα να είμαι εγώ εκείνη που πέθανε», έγραφε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Περισσότερους μετάναστες στις δημόσιες υπηρεσίες ζήτησε η Μέρκελ
Τζάκι Κένεντι: Η δολοφονία του Τζον με έκανε να μισήσω τον Θεό
Στο «σφυρί» βγαίνουν άγνωστες επιστολές που είχε στείλει η Τζάκι Κένεντι - Ωνάση σε Ιρλανδό ιερωμένο, που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της, όπως και το πώς αντέδρασε στις εξωσυζυγικές περιπέτειες του προέδρου, συζύγου της, αλλά και στη δολοφονία του, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Αποσπάσματα από τις επιστολές της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ προς τον 73χρονο Τζόζεφ Λέοναρντ, που συνάντησε το 1950 όταν ήταν ανύπαντρη και μόλις 21 ετών, δημοσίευσε την Τρίτη η εφημερίδα «Ιrish Times».

Κλείσιμο
Οι 30 περίπου επιστολές της Τζάκι Κένεντι θα δημοπρατηθούν στις 10 Ιουνίου και παρέχουν λεπτομέρειες από τη ζωή της στο Λευκό Οίκο, αλλά και από πιο πριν. Στις ανέκδοτες επιστολές, η Τζάκι λέει στον Λέοναρντ -με τον οποίο αλληλογραφούσε επί 14 χρόνια- πως τον Κένεντι, ο οποίος τότε ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στην αμερικανική πολιτική, τον «έφαγε» η φιλοδοξία «όπως τον Μάκβεθ». 

Σε επιστολή που απέστειλε τον Ιούλιο του 1952, λέει ότι ο χρόνος της με τον Τζον Κένεντι της έδωσε «μια καταπληκτική εικόνα για τους πολιτικούς - είναι πραγματικά μια φυλή που ξεχωρίζει», ενώ περιγράφει με μεγάλο ενθουσιασμό πως είναι ερωτευμένη με «το γιο του πρεσβευτή στην Αγγλία», εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να αποδειχθεί ίδιος με τον πατέρα της, Τζον Βερνιού Μπουβιέ.

«Είναι σαν τον πατέρα μου κατά κάποιο τρόπο - αγαπά το κυνήγι και έχει βαρεθεί με την κατάκτησή του - και αν παντρευτεί έχει ανάγκη για αποδείξεις ότι είναι ακόμα ελκυστικός, έτσι τόσο φλερτάρει με άλλες γυναίκες και δυσανασχετεί μαζί σου. Είδα πώς αυτό σκότωσε σχεδόν τη μανούλα μου», γράφει η Κένεντι.

Σε άλλη επιστολή που γράφτηκε το 1953, όταν ήταν ακόμα 23 ετών, εκμυστηρεύτηκε στον Λέοναρντ: «Ίσως είμαι απλά θαμπωμένη βλέποντας τον εαυτό μου μέσα στη λάμψη  ενός κόσμου με στέμματα, ηγέτες, άνδρες του πεπρωμένου και και όχι μόνο σαν μια θλιβερή μικρή νοικοκυρά. (...) Αυτός ο κόσμος μπορεί να φαντάζει ωραίος απ' έξω αλλά όταν είσαι μέσα και είσαι μόνη (...,) θα μπορούσε να είναι Κόλαση». Ωστόσο, ένα χρόνο μετά το γάμο της γράφει: «Μ' αρέσει που είμαι παντρεμένη, πολύ περισσότερο από πριν, ακόμα και από την αρχή». 

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της το 1963, εκμυστηρεύτηκε στον ιερωμένο Λέοναρντ πως μίσησε τον Θεό και αγωνίστηκε για να βρεί την ηρεμία στη βαθιά καθολική πίστη της.

«Πρέπει να σκεφτώ ότι υπάρχει ένας Θεός -ή δεν έχω καμία ελπίδα να βρω ξανά την Τζακ πάλι», γράφει σε άλλο σημείο, προσθέτοντας με γλυκόπικρο χιούμορ: «Ο Θεός θα πρέπει να μου δώσει εξηγήσεις αν ποτέ Τον συναντήσω».

Σε ένα από τα τελευταία γράμματά της στον Λέοναρντ - ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα - η Τζάκι εξομολογείται στον ιερέα: «Νιώθω όλο και πιο σκληρή κάθε μέρα γι' αυτό που έχασα. Πάντοτε ήθελα να είμαι εγώ εκείνη που πέθανε και όχι ο Τζον».

Παρά το γεγονός ότι η δημόσια ζωή της έχει αποτελέσει αντικείμενο ενός εξονυχιστικού ελέγχου από τα ΜΜΕ, η Τζάκι δεν δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της μέχρι και που πέθανε το 1994, σε ηλικία 64 ετών.

Ο επικήδειος λόγος της στην εφημερίδα New York Times σημείωνε ότι «η σιωπή της για το παρελθόν της, ιδιαίτερα για τα χρόνια με τον Κένεντι και το γάμο της με τον πρόεδρο, ήταν πάντα μέρος ενός μυστηρίου».

Η εταιρεία που θα κάνει τον πλειστηριασμό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι οι επιστολές «αποτελούν στην ουσία μια αδημοσίευτη αυτοβιογραφία της Ζακελίν - Μπουβιέ Κενεντι. Η συλλογή των επιστολών της αποκαλύπτει τον εσωτερικό κόσμο της πιο ονομαστής Πρώτης Κυρίας της Αμερικής».

Πιστεύεται ότι η συλλογή θα πουληθεί τουλάχιστον για 1,2 εκατ. ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης