Αμερικανός μεσολαβητής: Ανέτοιμοι για συμβιβασμό Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Αμερικανός μεσολαβητής: Ανέτοιμοι για συμβιβασμό Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

«Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και προχώρησαν σε ενέργειες που υπονόμευσαν την (ειρηνευτική) διαδικασία» δήλωσε ο Μάρτιν Ίντικ

Αμερικανός μεσολαβητής: Ανέτοιμοι για συμβιβασμό Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
Ο Μάρτιν Ίντικ, που μετέβη ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, επεσήμανε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, κατηγορώντας και τις δύο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στις 9μηνες προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έως τις 29 Απριλίου, ο κ. Ίντικ ξεκαθάρισε ότι κατηγορεί και τις δύο πλευρές για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ και την ένταξη των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς συμβάσεις και οργανισμούς.

«Ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε τους τελευταίους εννέα μήνες είναι ότι οι πλευρές, αν και έδειξαν κάποια ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, δεν αισθάνονται την άμεση ανάγκη να κάνουν τους δύσκολους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί η ειρήνευση», υπογράμμισε ο κ. Ίντικ.

«Είναι γεγονός ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και προχώρησαν σε ενέργειες που υπονόμευσαν την (ειρηνευτική) διαδικασία», επεσήμανε ο ίδιος.
Κλείσιμο

Στις 24 Απριλίου το Ισραήλ ανέστειλε τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αφού ο πρόεδρος των παλαιστινιακών εδαφών Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε μια συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης με την αντίπαλη παλαιστινιακή παράταξη Χαμάς.

Ο κ. Ίντικ χαρακτήρισε την απόφαση των Παλαιστινίων να ενταχθούν σε 15 διεθνείς συνθήκες ως «ιδιαίτερα αντιπαραγωγική».

Από την άλλη, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής αναφέρθηκε και στις εποικιστικές δραστηριότητες των Ισραηλινών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια των τελευταίων εννιά μηνών το Ισραήλ ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή 4.800 οικιστικών μονάδων σε περιοχές που οι παλαιστινιακοί χάρτες αναφέρουν ότι θα ανήκουν στο Ισραήλ. Παράλληλα, όμως, προχώρησε το σχεδιασμό για την ανέγερση ακόμη 8.000 μονάδες σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, όπου οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

«Η ανεξέλεγκτη εποικιστική δραστηριότητα, κυρίως εν μέσω διαπραγματεύσεων, δεν υπονομεύει απλώς την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στο σκοπό των διαπραγματεύσεων. Μπορεί επίσης να υπονομεύσει το εβραϊκό μέλλον του Ισραήλ», επεσήμανε ο κ. Ίντικ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης