Εξομαλύνονται οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας;

Εξομαλύνονται οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας;

G20: Θερμή χειραψία και συνάντηση λίγων λεπτών μεταξύ πρωθυπουργού Ιαπωνίας-προέδρου Κίνας-Πρόσκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού για βελτίωση των σχέσεων



(**** )TΡAΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ του Στάνλεϊ Ντόνεν - 1952   ( *** ) Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ  του Ζαν Λικ  Γκονταρ - 1965  ( ***) ΡΙΦΙΦΙ του Ζιλ  Ντασεν – 1955
Εξομαλύνονται οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας;
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, αντάλλαξαν θερμή χειραψία και λόγια φιλοφροσύνης την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στη Αγία Πτερούπολη, δήλωσε ένας ανώτερος ιάπωνας αξιωματούχος, μιλώντας για μια απροσδόκητη στιγμή εγκαρδιότητας.

«Η συνάντηση ήταν σύντομη αλλά είναι σημαντικό που οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας είχαν μια συνομιλία για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα.

Κλείσιμο
Οι σχέσεις μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι επί σειρά μηνών «προβληματικές», λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί για τη μικρή συστάδα ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά με την ονομασία Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα. Τις δύο χώρες χωρίζει και το πολεμικό παρελθόν τους.


Ο Άμπε εμφανίζεται πρόθυμος να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και ζήτησε την έναρξη διαλόγου με το επίσημο Πεκίνο, αν και απορρίπτει τη θέσπιση όρων για τις συνομιλίες. Η Κίνα πάντως δεν έχει δείξει καμία διάθεση να ανταποκριθεί στα ιαπωνικά ανοίγματα. Ένας ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επαφή έγινε λίγο πριν αρχίσει ο βασικός κύκλος των εργασιών της Συνόδου και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου τέσσερα έως πέντε λεπτά και συνομίλησαν μέσω διερμηνέων.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει σε υψηλό επίπεδο γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, με τα αεροσκάφη και τα πλοία των δυο δυνάμεων να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, επί σειρά μηνών. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Κιν Γκανγκ, ανέφερε πριν από τη συνάντηση των Σι και Άμπε, ότι το Πεκίνο έχει «ξεκάθαρη» θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Κίνα. «Οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά η ευθύνη δεν είναι της Κίνα» είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόσκληση για τη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αμπε στην πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο Σι

O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κάλεσε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις κατά την πρώτη τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

«Ο πρωθυπουργός Αμπε εξήγησε στον πρόεδρο Σι ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις σινο-ιαπωνικές σχέσεις επαναφέροντας τις αμοιβαία επωφελούμενες στρατηγικές σχέσεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.



Ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου μεταξύ των δύο ανδρών μετά την άνοδο και των δύο στην εξουσία των χωρών τους, τον Δεκέμβριο για τον ιάπωνα πρωθυπουργό και τον Μάρτιο για τον κινέζο πρόεδρο.


Οι συναντήσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων είναι πιο δύσκολες, μετά την επιδείνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο μιας εδαφικής διαφοράς για νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία οι Ιάπωνες ονομάζουν Σενκάκου και οι Κινέζοι Ντιαογού.

Τρία από τα πέντε νησιά του ακατοίκητου συμπλέγματος, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Τόκιο, εθνικοποιήθηκαν πέρυσι από την Ιαπωνία προκαλώντας την οργή της Κίνας η οποία έκτοτε στέλνει πολεμικά της πλοία στην περιοχή.

Εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβο για ένα στρατιωτικό επεισόδιο στην περιοχή μεταξύ των δύο γειτόνων, των οποίων οι σχέσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί από την επώδυνη μνήμη της ιαπωνικής εισβολής και κατοχής στην Κίνα από το 1931 έως το 1945.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης