Καταδικάζουν τις πρακτικές παρακολουθήσεων των ΗΠΑ οι χώρες της Λατινικής Αμερικής

Καταδικάζουν τις πρακτικές παρακολουθήσεων των ΗΠΑ οι χώρες της Λατινικής Αμερικής

Οι χώρες της Mercosur επανέλαβαν στον ΓΓ του ΟΗΕ τον αποτροπιασμό τους για τις πρακτικές παρακολούθησης που αποκαλύφθηκε ότι ακολουθούσε η Ουάσιγκτον

Επενδύσεις 11 δισ. και 215.000 θέσεις εργασίας στις ΑΠΕ
Καταδικάζουν τις πρακτικές παρακολουθήσεων των ΗΠΑ οι χώρες της Λατινικής Αμερικής
Οι χώρες μέλη της ζώνης του Mercosur επαναδιατύπωσαν σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν τον «αποτροπιασμό» τους για τις πρακτικές παρακολούθησης που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ και τις οποίες απεκάλυψε ο πρώην συμβασιούχος της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, χωρίς ωστόσο να ζητούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον ΓΓ, οι ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας και της Αργεντινής του διαβίβασαν την τελική ανακοίνωση της πρόσφατης συνόδου της Mercosur, με την οποία καταδικάζονται αυτές οι πρακτικές.

«Έχουμε λάβει εντολή από τους αρχηγούς των κρατών μας να εκφράσουμε την βαθιά ανησυχία μας ενώπιον των υπονοιών για κατασκοπεία, που προέρχονται από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν», εξήγησε εν συνεχεία στους δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ Αντόνιου ντε Αγκιάρ Πατριότα.

«Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρακτικές που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σε όλον τον κόσμο για την κυριαρχία των κρατών, την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των κρατών και τα ατομικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικής ζωής και στην πληροφορία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα Μιλάνο—του οποίου η χώρα ασκεί για το τρέχον διάστημα την προεδρία της Mercosur—έκανε λόγο για «ανησυχία και αποτροπιασμό», ενώ πρόσθεσε πως η κατασκοπεία αυτή «παραβιάζει όλες τις διεθνείς αρχές και τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Κλείσιμο

Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν πως ο Μπαν «συμμερίσθηκε τις ανησυχίες τους», ενώ αναφορικά με το εάν προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα από τον ΟΗΕ, ο Βραζιλιάνος υπουργός δήλωσε πως προς το παρόν πρόκειται για «τη διατύπωση μίας προειδοποίησης» και πως οι χώρες της Mercosur πρόκειται να συντονισθούν ενόψει διαφόρων πρωτοβουλιών», χωρίς ωστόσο να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Επίσης οι δύο ΥΠΕΞ υπενθύμισαν στον Μπαν το «άνευ προηγουμένου» επεισόδιο, που αφορούσε το αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στο οποίο πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους.

Κατά τον Πατριότα, ένα από τα θέματα που εθίγησαν στη συζήτηση με τον Μπαν ήταν και το διεθνές εμπάργκο εναντίον της «αδελφού χώρας, της Κούβας» και η υποστήριξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής στη διεκδίκηση εκ μέρους της Αργεντινής της κυριαρχίας πάνω στις νήσους Φόκλαντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης