Υπάρχει σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και κακής οδήγησης;

Υπάρχει σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και κακής οδήγησης;

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που κοιμούνται πίσω από το τιμόνι και οδηγούν άσχημα σχετίζεται άμεσα με το πόσο κοιμούνται αλλά και άλλες συνήθειες

Υπάρχει σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και κακής οδήγησης;

Μια έρευνα που διεξάχθηκε από το Κέντρο για Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ ρίχνει φως στην κακή οδήγηση και τους ανθρώπους που κοιμούνται πίσω από το τιμόνι σε σχέση με το πόσο κοιμούνται και τι συνήθειες έχουν.

Η έρευνα έγινε σε 92,012 ανθρώπους σε δέκα πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ 2011 και 2012.
Κλείσιμο

Τέσσερα τις εκατό των ατόμων δήλωσαν ότι αποκοιμήθηκαν στο τιμόνι τις τελευταίες 30 ημέρες και ανάμεσα τους, το 6.2 τις εκατό είχε κακές συνήθειες ύπνου για πάνω από δύο εβδομάδες.

Η έλλειψη ύπνου δεν ήταν η μόνη αιτία για την κακή οδήγηση και την υπνηλία πίσω από το τιμόνι.

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι έπιναν πολύ είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για υπνηλία πίσω από τον τιμόνι από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Έπισης, όσοι δεν φορούσαν ζώνες, είχαν τα διπλάσια ποσοστά υπνηλίας πίσω από το τιμόνι.

Η ηλικία αλλά και το φύλο ήταν επίσης παράγοντες για την υπνηλία στην οδήγηση. Το 5.9 τις εκατό τον ατόμων ήταν μεταξύ 18 και 24 ετών, σε σύγκριση με το 1.8 τις εκατό των ατόμων που ήταν 65 ετών ή και μεγαλύτεροι. Και 5 τις εκατό των ατόμων ήταν άνδρες, σε σχέση με 3 τις εκατό των ατόμων που ήταν γυναίκες.
Η υπνηλία όταν ήμαστε πίσω από το τιμόνι οφείλεται σε ένα τέταρτο των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την έρευνα «οι οδηγοί πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της υπνηλίας γρήγορα. Αυτά είναι τα συχνά χασμουρητά, το ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων λόγω υπνηλίας, το να μην θυμόμαστε την απόσταση που έχουν διανύσει, το να χάνουμε εξόδους και το να μην έχουμε σταθερή πορεία. Πρέπει να σταματάμε και να ξεκουραζόμαστε ακόμα και να κοιμηθούμε. Το να βάζουμε δυνατά το ραδιόφωνο, το να ανοίγουμε το παράθυρο ή το  airocondition δεν έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν να παραμείνουμε ξύπνιοι».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης