Τα ελληνόπουλα στην τερηδόνα παίρνουν... κάτω από τη βάση

Τα ελληνόπουλα στην τερηδόνα παίρνουν... κάτω από τη βάση

Το 42,8% των 5χρονων παιδιών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ στον εφηβικό πληθυσμό το ποσοστό εκτινάσσεται, με το 71% να έχει τουλάχιστον δύο σφραγισμένα δόντια

Τα ελληνόπουλα στην τερηδόνα παίρνουν... κάτω από τη βάση
Κάτω από τη βάση βρίσκονται τα ελληνόπουλα σε ό,τι αφορά στη στοματική υγιεινή.

Το 42,8% των 5χρονων παιδιών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ στον εφηβικό πληθυσμό το ποσοστό εκτινάσσεται, με το 71% να έχει τουλάχιστον δύο σφραγισμένα δόντια.

Κλείσιμο
Η… Δόνα Τερηδόνα όμως φαίνεται πως διατηρεί τις στενές σχέσεις της με τους Έλληνες και στις μετέπειτα δεκαετίες, αφού οι περισσότεροι Έλληνες ηλικίας 35-44 έχουν κατά μέσο όρο 7 σφραγισμένα και 5 εξαχθέντα δόντια.
 
Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται πλήρως και από τις γνώσεις των Ελλήνων για την τερηδόνα, τη βασική πάθηση των δοντιών που οδηγεί σε σφραγισμένα δόντια: το 83,2% δηλώνει ότι  δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.

Το 62,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρόκειται για ένα νόσημα το οποίο απαιτεί το προβληματικό δόντι να τροχιστεί και μετά να σφραγιστεί αγνοώντας ότι τα αρχικά στάδια δεν απαιτούν παρεμβατικές μεθόδους, όπως το σφράγισμα!

Περισσότεροι από τους μισούς (52,8%) θεωρούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και δεν γνωρίζουν ότι η τερηδόνα είναι μία απειλή και για τους ενηλίκους.
 
Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική διάκριση της Ελλάδας στο θέμα της στοματικής υγείας έχει το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει καμία ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως η κακή οικονομική κατάσταση και η χαμηλή εκπαίδευση.
 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου για την υιοθέτησης πρακτικών για την βελτίωση της στοματικής υγείας στη χώρα μας, με τη συνδρομή του φορέα ACFF – Alliance for a Cavity-Free Future (Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα). Όπως ανακοινώθηκε, από το ερχόμενο σχολικό έτος θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Βιωματική Μάθηση» στα νηπιαγωγεία της χώρας, από τον Σεπτέμβριο 2014, ενώ είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται δράση αυτής της έκτασης για παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.
 
Τερηδόνα, μια σιωπηλή νόσος…
 
Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την τερηδόνα ως μία «σιωπηλή νόσο» αφού η εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή. Τα αρχικά της σημεία εντοπίζονται έως και στο 80% του διεθνούς πληθυσμού, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες, αλλά και στα άτομα αγροτικών περιοχών και χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
 
…αλλά αναστρέψιμη
 
Η πάθηση, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί και να σταματήσει η εξέλιξή της στα αρχικά στάδια. Η τερηδόνα προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται και η κακή διατροφή με πολλά σάκχαρα και η ανεπαρκής στοματική υγιεινή είναι οι πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισής της.

Κάθε φορά που καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές και ροφήματα ή γενικότερα υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά), τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τη σταδιακή καταστροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τερηδόνα εξελίσσεται σταδιακά και στα προχωρημένα στάδια μπορεί να προκαλέσει κοιλότητες στο δόντι και να χρειαστεί σφράγισμα ή ακόμα και εξαγωγή του. Στα αρχικά της στάδια, η καταστροφή του δοντιού είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση, δηλαδή με καλή στοματική υγιεινή με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ισορροπημένη διατροφή.
 
Η άγνοια του πληθυσμού
 
Έντονη ανησυχία σχετικά με το  πρόβλημα της τερηδόνας προκύπτει από τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας σχετικά με τις γνώσεις και την άποψη των καταναλωτών για την τερηδόνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.500 άτομα από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία, προκύπτει σαφώς η ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τερηδόνας σε επίπεδο δημόσιας υγείας, αφού σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) συμφώνησαν ότι δεν πιστεύουν ότι κάνουν αρκετά για την πρόληψη της τερηδόνας και το ένα πέμπτο (18%) παραδέχθηκε ότι οι γνώσεις τους για την πρόληψη της τερηδόνας είναι ανεπαρκείς ή μηδαμινές.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί ότι γνωρίζει πως μπορεί να την προλάβει, ενώ το 83,2% δεν γνωρίζει καθόλου ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης