Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψυχολογικά προβλήματα της κλιμακτηρίου

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψυχολογικά προβλήματα της κλιμακτηρίου

Μύθοι και αλήθειες για τις ριζικές αλλαγές σε οργανικό και ψυχολογικό επίπεδο

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ψυχολογικά προβλήματα της κλιμακτηρίου

Πληθώρα ριζικών αλλαγών τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο πυροδοτεί η έναρξη της κλιμακτήριου στη ζωή της γυναικάς.  Κατά την κλιμακτήριο η λειτουργία των ωοθηκών εξασθενεί, η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη και η γονιμότητα  είναι περιορισμένη.

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως εξάψεις, ταχυκαρδίες, εφίδρωση, μυϊκούς πόνους, ξηρότητα στον κόλπο, προβλήματα στον ύπνο, μείωση σεξουαλικής διάθεσης,  προβλήματα μνήμης κ.α. Οι σωματικές αυτές αλλαγές  συχνά  προκαλούν  και  ψυχολογικές μεταπτώσεις στη διάθεση της γυναίκας, μας εξηγεί η κλινική ψυχολόγος  Αποστολία Ντέκοβα.
Κλείσιμο

Για τις περισσότερες γυναίκες η έναρξη της κλιμακτήριου γίνεται περίπου στη μέση ηλικία και αυτό έχει ως συνέπεια συχνά να μεταβάλλεται η εικόνα του εαυτού, η οποία γίνεται πιο εύθραυστη.  Η γυναίκα έχει την αίσθηση ότι η θηλυκότητα και η γοητεία της συνθλίβεται, λόγω του αλλαγών που παρατηρεί στο σώμα της. Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σε γυναίκες που κατά την νεαρή περίοδο της ζωής τους είχαν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική τους εμφάνιση. Παρατηρώντας αυτές τις αλλαγές του σώματος τους αισθάνονται θυμό, θλίψη και απογοήτευση για τον εαυτό τους.

Η γυναικά κατά την κλιμακτήριο συχνά μπορεί να  αισθανθεί μη επιθυμητή από τον ερωτικό της σύντροφο. Ο φόβος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης  μπορεί να ωθήσει τη γυναίκα να απέχει από τη σεξουαλική της δραστηριότητα χωρίς ουσιαστικά να έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα όπως ξηρότητα του κόλπου, δυσπαρευνία κ.α. Η φυσική και η  σεξουαλική απομάκρυνση μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα δυσαρέσκειας και θυμού στο σύζυγο, ο οποίος μπορεί να συνεχίζει να θεωρεί τη γυναίκα του γοητευτική και ελκυστική. Η αποχή αυτή μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων και διενέξεων  ανάμεσα στο ζευγάρι. Υπάρχουν όμως και γυναίκες οι οποίες λόγω της μείωσης οιστρογόνων ο κόλπος τους ατροφεί, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να πονούν. Όμως αυτή την ενόχληση δεν την εκφράζουν στον ερωτικό τους σύντροφο από φόβο μήπως τις απορρίψει ή για να μην τον απογοητεύσουν ή τον στεναχωρήσουν. Συνήθως αυτή η κατηγορία γυναικών θεωρεί τη σεξουαλική δραστηριότητα ως μια καταναγκαστική πράξη και όχι πηγή ευχαρίστησης και απόλαυσης.

Παράλληλα, είναι σύνηθες φαινόμενο η γυναίκα κατά την κλιμακτήριο να βιώνει συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, διότι εκείνη την περίοδο θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με πραγματικές και συμβολικές απώλειες. Τέτοιου είδους απώλειες μπορεί να είναι η απομάκρυνση των παιδιών από την οικογενειακή εστία, η συνταξιοδότηση, η εγκατάλειψη της συζυγικής εστίας από την πλευρά του συζύγου, αρρώστια ή θάνατος συγγενικών προσώπων κ..α.
Αν η γυναίκα δεν επεξεργαστεί αυτές τις απώλειες που ορθώνονται μπροστά της και προπαντός δε λάβει συναισθηματική υποστήριξη από το σύζυγο της είναι βέβαιο ότι θα παγιδευτεί σ’ έναν φαύλο κύκλο αυτουποτίμησης και ενόχων, υπογραμμίζει η κ. Ντέκοβα.

Είναι σημαντικό  να τονιστεί ότι υπάρχει  και  ένα ποσοστό γυναικών που βιώνει την κλιμακτήριο ως μια νέα αίσθηση ελευθερίας και προπαντός ψυχικής ωρίμανσης σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Έρευνες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν επαγγελματική ύφεση, μετά την κλιμακτήριο μεταφέρουν μαχητικά τη ζωτικότητά τους στο πεδίο της κοινωνικής και επαγγελματικής δράσης. Επίσης, γυναίκες που βιώνουν μ’ αυτό τον τρόπο την κλιμακτήριο έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται ποθητές και ελκυστικές από τον ερωτικό τους σύντροφο με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν στο ζενίθ τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Συμπερασματικά, η κλιμακτήριος αποτελεί μια δύσκολη αλλά μια φυσιολογική και εξελικτική  φάση στην πορεία της γυναίκας. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η γυναικά αισθάνεται ότι  αποχαιρετά τη νεότητα, τη θηλυκότητα, τη μητρότητα, τη γοητεία και τη σεξουαλικότητά της.  Αυτός είναι ένας μύθος, ο οποίος θα χρειαστεί να καταρριφθεί με μεγάλο σθένος από την πλευρά της γυναίκας. Τέλος, καταλυτικό ρόλο για την καλύτερη προσαρμογή της γυναίκας σ’ αυτό το νέο στάδιο ζωής που εισέρχεται  διαδραματίζει  η συναισθηματική υποστήριξη του συζύγου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης