Διακοπές στο Άμστερνταμ: Τι πρέπει να ξέρετε και όσα δεν πρέπει να χάσετε

Διακοπές στο Άμστερνταμ: Τι πρέπει να ξέρετε και όσα δεν πρέπει να χάσετε

Η καρδιά του Άμστερνταμ χτυπά στην πλατεία Νταμ, η οποία κατά τους παλαιότερους αιώνες είχε αποτελέσει το κέντρο όλης της ζωής της πόλης τόσο στον οικονομικό και πολιτικό τομέα όσο και στον εμπορικό

Διακοπές στο Άμστερνταμ: Τι πρέπει να ξέρετε και όσα δεν πρέπει να χάσετε
Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Ο πληθυσμός της ήσυχης και κομψής πόλης ανέρχεται περίπου στους 743.000 κατοίκους. Η ονομασία του προήλθε από τον ποταμό Άμστελ που διασχίζει την πόλη.
Πληροφορίες για Άμστερνταμ
Οι πρώτοι κάτοικοι του Άμστερνταμ ήταν αλιείς που εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Άμστελ γύρω στο 1130, κατασκευάζοντας τις πρώτες κατοικίες που ήταν καλύβες με αναχώματα που χρησίμευαν για την προστασία από τις πλημμύρες που προκαλούσε ο ποταμός. Ο 16ος αιώνας σηματοδοτείται από την εξέγερση των προτεσταντών κατοίκων εναντίον του Φιλίππου Β΄ και της καταπιεστικής πολιτικής του.
Κλείσιμο

Τελικά η Ολλανδία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της τόσο στη διοίκηση και την πολιτική όσο και στην οικονομία και τη θρησκεία, καθώς εδώ θα συρρεύσουν οικονομικοί και θρησκευτικοί πρόσφυγες αλλά και ευκατάστατοι πολίτες που όλοι μαζί θα καταφέρουν να αναδείξουν τη χώρα σε εμπορική και οικονομική δύναμη.



Η «Χρυσή Εποχή» του Άμστερνταμ είναι ο 17ος αιώνας, μια εποχή που καθιστά την πόλη ως την πλουσιότερη της Ευρώπης, καθώς το εμπόριο προϊόντων και τα υπερπόντια ταξίδια είναι δεδομένα, αναπτύσσοντας παράλληλα και ένα μεγάλο δίκτυο αποικιών. Την ίδια περίοδο παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη και στην καλλιτεχνική δραστηριότητα με εξαίρετους ζωγράφους όπως ο Ρέμπραντ. Η ανάπτυξη δε θα διαρκέσει πολύ καθώς θα ακολουθήσει η εξασθένηση από τους πολέμους στους οποίους θα εμπλακεί η χώρα με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκαθιδρύοντας τελικά στις αρχές του 19ου αιώνα το Βασίλειο της Ολλανδίας.

Μετά την πτώση, θα υπάρξει πάλι μια ανάπτυξη που οφείλετε κατά κύριο λόγο στη Βιομηχανική Επανάσταση δίνοντας άλλη ώθηση στην οικονομία, αυξάνοντας παράλληλα και τον πληθυσμό της. Ακολουθούν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι όπου στο μεν πρώτο παρέμεινε αμέτοχη ενώ στο δε δεύτερο οι συνέπειες ήταν οδυνηρές, κυρίως για τους Εβραίους που στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 


Αεροδρόμιο
Το Σχίπχολ (Schiphol) απέχει περίπου είκοσι λεπτά με το τρένο από το κεντρικό Άμστερνταμ. Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ολλανδία, και το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.


Μεταφορά και Μετακίνηση
Για τις μετακινήσεις σας χρησιμοποιείστε το τραμ που λειτουργεί ως τα μεσάνυχτα, το μετρό με τις γραμμές που καλύπτουν απομακρυσμένες περιοχές και τα αστικά λεωφορεία. Οι περισσότερες στάσεις των παραπάνω μέσων βρίσκονται στον Κεντρικό Σταθμό, ενώ αντίθετα τα ταξί δεν μπορείτε να τα σταματήσετε πουθενά αλλού παρά μόνο σε πιάτσες. 


Οδηγός Άμστερνταμ
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι το δίκτυο των καναλιών, μια κατασκευή που προσδιορίζει τη διάταξη και την οργάνωση του κέντρου. Διασχίζοντας τις υδάτινες οδούς και τις πολυάριθμες γέφυρες, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε την καταπληκτική θέα με τα καραβάκια να εκτελούν τα δρομολόγιά τους και τις κατοικίες ακριβώς δίπλα χτισμένες. Το όλο σχέδιο χρονολογείται το 17ο αιώνα και είναι γνωστό με την ονομασία «Γκραχτενγκόρντελ». Εδώ μπορείτε να δείτε το πιο στενό σπίτι με την πίσω πόρτα του σπιτιού σε σχήμα σφήνας, το κτίριο με τα δύο σπίτια στην πρόσοψή του ενσωματωμένα, τον Πύργο των Δακρύων και τη φυλακή που είναι χτισμένη στη βάση της γέφυρας Τορενσλάους.

Η καρδιά του Άμστερνταμ χτυπά στην πλατεία Νταμ, η οποία κατά τους παλαιότερους αιώνες είχε αποτελέσει το κέντρο όλης της ζωής της πόλης τόσο στον οικονομικό και πολιτικό τομέα όσο και στον εμπορικό. Διασχίστε την πλατεία και τα δρομάκια γύρω από αυτήν και θαυμάστε το Νιούβε Κερκ που αποτελεί μια από τις ενοριακές εκκλησίες του Άμστερνταμ, το Εθνικό Μνημείο αφιερωμένο στους Ολλανδούς που θανατώθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κλασικού ύφους Κόνικλεϊκ Παλάις που χρησιμοποιείται για κρατικές εκδηλώσεις αλλά και το Μουσείο Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα. Απολαύστε τον περίπατό σας ρίχνοντας μια ματιά στις παραστάσεις που δίνουν διάφοροι μίμοι αλλά και στους πάγκους των μικροπωλητών που βρίσκονται στην πλατεία.

Πηγή: aboutickets.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης