Το «Σπίτι των Αρωμάτων» του Christian Dior ανοίγει ξανά

Το «Σπίτι των Αρωμάτων» του Christian Dior ανοίγει ξανά

Η εντυπωσιακή έπαυλη του αείμνηστου Γάλλου μετρ της μόδας στη γαλλική εξοχή, ανακαινισμένη εκ βάθρων, άνοιξε τις πόρτες της για 250 υψηλούς καλεσμένους με τιμώμενο πρόσωπο τη Σαρλίζ Θερόν

Το «Σπίτι των Αρωμάτων» του  Christian Dior ανοίγει ξανά
O παραμυθένιος πύργος του Κριστιάν Ντιόρ, το αγαπημένο του ησυχαστήριο όπου περνούσε τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του, άνοιξε τις πόρτες του μετά από πολλά χρόνια με ένα κάλεσμα γεμάτο αναμνήσεις και λαμπερούς προσκεκλημένους. Οι επιβλητικοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι έλουσαν με το φως τους τα ευρύχωρα σαλόνια με τη βαριά Louis XV επίπλωση, ενώ στο μεγάλο τραπέζι που στήθηκε τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και οι Limoges πορσελάνες έδεναν αρμονικά με το κινηματογραφικό φόντο της πολυτελούς βίλας. Το κάλεσμα πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ομίλου LVMH, Μπερνάρ Αρνό, με τη βοήθεια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Parfums Christian Dior, Κλοντ Μαρτίνεζ, ενώ το «παρών» έδωσε σύσσωμη η ευρωπαϊκή crème de la crème.

Το top model Μπέλα Χαντίντ

Κλείσιμο


Το Château de La Colle Noire δεν υπήρξε απλώς το αριστοκρατικό απάγκιο του μετρ της διεθνούς μόδας στην Γκρας, αλλά και ο χώρος όπου εμπνεόταν και δημιουργούσε τόσο ρούχα όσο και αρώματα, αφού στην έκταση που περικλείει το κάστρο είχε δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο με σπάνια είδη αρωματικών λουλουδιών. Η ανακατασκευή του, άλλωστε, στόχευε και σε αυτό: την αναβίωση αυτού του κήπου της Εδέμ. Ετσι, δεκαετίες αργότερα οι τεράστιοι καταπράσινοι και ξανά γεμάτοι με λουλούδια όλων των αποχρώσεων κήποι κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις για μία ακόμη φορά.  Η κλασική μουσική που πλημμύριζε τον χώρο, το απαλό φως των κεριών και η διάχυτη ευωδιά των αρωμάτων Dior συμπλήρωναν το μαγευτικό σκηνικό γύρω από τη στολισμένη τραπεζαρία. Οι καλεσμένοι που κατέφταναν με μαύρες λιμουζίνες ήταν ντυμένοι αναλόγως της περίστασης. Οι κυρίες προτίμησαν να τιμήσουν τον Μπερνάρ Αρνό επιλέγοντας μερικές από τις πιο ακριβές δημιουργίες του οίκου. 

Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η Σαρλίζ Θερόν, η οποία από το 2004 είναι το πρόσωπο του αρώματος J’ Adore. Η υπέρλαμπρη ηθοποιός, φορώντας ένα κομψό cocktail dress, συνοδευόταν από τον Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος και κάθισε δίπλα της στο δείπνο. Οταν ρωτήθηκε για τη συνεργασία της με τους Γάλλους, με τα σπαστά γαλλικά της ψιθύρισε μια φράση που της είναι πολύ οικεία: «J’ adore Dior!». 

Οι επιβλητικοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι στα πολυτελή σαλόνια και η βαριά Louis XV επίπλωση χαρακτηρίζουν τον χώρο


Τους υψηλούς καλεσμένους υποδέχτηκαν σερβιτόροι ντυμένοι στα λευκά, οι οποίοι προσέφεραν σαμπάνια και Kir Royal πάνω σε ασημένιους Christofle δίσκους. Παράλληλα, εκπρόσωποι του οίκου ξεναγούσαν τον κόσμο στους κήπους και τις φυτείες με τα σπάνια λουλούδια, ενώ ο αρωματοποιός του οίκου Dior, Φρανσουά Ντεμασί, εξηγούσε πώς εμπνέεται τα αρώματα και αποκάλυπτε τις αρωματικές του εμμονές για τα μελλοντικά του αρώματα. Η λίστα με τους καλεσμένους του dinner συμπεριλάμβανε αρκετά σημαντικά ονόματα. Μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Παρισιού Ορελί Ντιπόν, η σχεδιάστρια Μελανί Ιν, το top model Μπέλα Χαντίντ, o Γάλλος ηθοποιός Πιερ Νινέ, που ενσάρκωσε τον Ιβ Σεν Λοράν στην ομώνυμη ταινία, το μοντέλο και ηθοποιός Εμελίν Βαλάντ, o χορογράφος Νικολά Ουσενίρ, ο Ζαν Μπατίστ Μοντινό, που έχει σκηνοθετήσει τραγουδιστές όπως η Madonna, ο Ντέιβιντ Μπόουι, o Sting και η Bjork, και ο νεαρός τραγουδιστής Fai Khadra. 

Τα ασημένια καντηλέρια που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Christian Dior πήραν θέση στο τραπέζι μαζί με το εξαιρετικό μενού που ετοίμασε ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ Φιλίπ Λαμπ. Το πρώτο πιάτο είχε ως βάση θαλασσινά όπως όστρακα και αστακό, δεμένα με μια ελαφριά μεσογειακή σος. Για το δεύτερο πιάτο υπήρχε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ πάπιας με πατάτες ντοφινουάζ και πιπεράτου φιλέτου με βραστά σπαράγγια. Παρά το γεγονός ότι αρκετές κυρίες πρόσεχαν τη διατροφή τους, η μαεστρία του Λαμπ έκανε πολλά πιάτα να ξαναγεμίσουν. 
Στο τέλος δε του δείπνου, ενέδωσε στις παρακλήσεις των καλεσμένων, βγήκε από την κουζίνα και δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια. «Ενας οίκος όπως ο Dior σε εμπνέει να βάλεις τα δυνατά σου», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι στη γαστρονομία όπως και στη μόδα όλες οι αισθήσεις συναντώνται. 

Ο Κριστιάν Ντιόρ στον κήπο τουησυχαστηρίου του


Μια βίλα με μεγάλη ιστορία 
Η ιστορία του Château de La Colle Noire είναι στενά συνδεδεμένη με τον Γάλλο σχεδιαστή μόδας. Βρίσκεται στην Γκρας της Νότιας Γαλλίας, που θεωρείται η «πατρίδα των αρωμάτων», αφού εκεί φτιάχνονται οι περισσότερες εσάνς. Πρόκειται για οίκημα που χτίστηκε τον 19ο αιώνα για την οικογένεια των Γάλλων ευγενών Πουλ και αγοράστηκε από τον σχεδιαστή το 1951, ο οποίος το μετέτρεψε στην αγαπημένη του εξοχική κατοικία. Σε αυτόν τον πύργο με τα 22 δωμάτια, την επιβλητική αρχιτεκτονική και την αριστοκρατική επίπλωση, με το άρωμα του γιασεμιού και του διάσημου rose de Mai μονίμως στον αέρα, ο Ντιόρ υποδεχόταν εξέχουσες προσωπικότητες και δημιουργούσε αδιάκοπα. Φύτευε και περιποιούνταν ο ίδιος τους κήπους με τα λουλούδια, που αποτελούσαν και τη βάση για τα αρώματά του τα οποία έκαναν παγκόσμια επιτυχία όπως το Eau Sauvage και το Μiss Dior. 

Ο αρωματοποιός του οίκου Dior, Φρανσουά Ντεμασί, εμπνέεται τα αρώματα από τα σπάνια λουλούδια του εκπληκτικού κήπου


Ολα τα αρώματα Dior είχαν βάσεις από την Γκρας. To 1957, μετά τον θάνατό του, το σπίτι πουλήθηκε και ξαναγοράστηκε από τον οίκο το 2013. Στη νέα σελίδα που ανοίγει, μαζί με το «Σπίτι των Αρωμάτων», πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Ντεμασί, η «μεγάλη μύτη» του Dior, καθώς είναι επιφορτισμένος με το έργο της αναβίωσης του οράματος του αείμνηστου μόδιστρου.
 «Θα γεννηθούν μυρωδιές που ούτε μπορείτε να φανταστείτε!» υπόσχεται ο ίδιος, o οποίος επιμελήθηκε τη δημιουργία των κήπων από την αρχή, γεμίζοντάς τους με σπάνια λουλούδια, ώστε να κάνει το Château de La Colle Noire και πάλι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης