Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα της Ρωσίας

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα της Ρωσίας

Στην έκθεση του Οργανισμού Human Rights Watch γίνεται λόγος για αδυναμία από την πλευρά της FIFA να προστατεύσει τους εργαζόμενους στα υπό κατασκευή γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ 2018

Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα της Ρωσίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε δύσκολη θέση, καθώς υπάρχουν νέες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στα υπό κατασκευήν ποδοσφαιρικά γήπεδα στη Ρωσία.

Με το Confederations Cup, το οποίο αποτελεί ως είθισται τον προπομπό του Μουντιάλ να ξεκινά αυτή την εβδομάδα στα γήπεδα της Ρωσίας, το ενδιαφέρον λογικό είναι να στρέφεται προς τα εκεί, μόνο που αυτό συμβαίνει για τους… λάθος λόγους.



Στην έκθεση 34 σελίδων του Οργανισμού Human Rights Watch τονίζεται πως η FIFA δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από ένα χρόνο (όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα) περί αποτελεσματική παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας.
Κλείσιμο


Τον Μάιο του 2016 όταν και οι φωνές διαμαρτυρίας είχαν ενταθεί επικίνδυνα, η FIFA ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ρωσίας οργανώθηκε ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα ή σ’ αυτά που ανακαινίζονται…



Μόνο που σύμφωνα με την έκθεση οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να μιλήσουν για τις καταχρήσεις, τις προσβολές των εργοδοτών τους φοβούμενοι αντίποινα και μόνο ανώνυμα είχε γίνει η καταγγελία για 190 Βορειοκορεάτες εργάτες οι οποίοι ζούσαν υπό συνθήκες που θύμιζαν αιχμαλώτους πολέμου.



«Η υπόσχεση της FIFA ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελέσει βασική της προτεραιότητα τέθηκε σε δοκιμασία στην Ρωσία και η FIFA απέτυχε να την τηρήσει», ανέφερε σε σχετική δήλωση της η Τζέιν Μπουχάναν και συμπλήρωσε στο ίδιο επιθετικό ύφος: «Οι εργαζόμενοι στις κατασκευές που αφορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είναι θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης και η FIFA δεν έχει αποδείξει ακόμη πως είναι σε θέση να ελέγχει αποτελεσματικά και κυρίως πως μπορεί να αποτρέπει και να διορθώνει τέτοια προβλήματα».



Με το αντίστοιχο πρόβλημα των εργαζομένων στα γήπεδα του Κατάρ (ενόψει του Μουντιάλ 2022) να έχει αναδειχθεί προ πολλού, οι τραγικές συνθήκες που αφορούν το ρωσικό Μουντιάλ έγιναν γνωστές πρόσφατα και τα στοιχεία σοκάρουν.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα των εργαζομένων 17 εργάτες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια στη Ρωσία, ενώ εκατοντάδες εξ αυτών που δούλεψαν σε 6 συγκεκριμένα γήπεδα δεν έχουν πληρωθεί και πολλοί άλλοι βιώνουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, την ώρα που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν σε πολικές συνθήκες (-25 βαθμούς Κελσίου) χωρίς να τους παρέχεται ο κατάλληλος ρουχισμός.


Μάλιστα όπως καταγγέλεται στην έκθεση, ερευνητής του Human Rights Watch ο οποίος προσπάθησε να μιλήσει με εργάτες που δούλευαν στο γήπεδο του Βόλγκογκραντ, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές και κρατήθηκε για περισσότερο από τρεις ώρες, όπου δέχθηκε αρκετές απειλές πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό σε συνδυασμό με την πίεση στους εργαζόμενους να μην κάνουν την οποιαδήποτε καταγγελία για τις καταστάσεις που βιώνουν, αποδεικνύει πως όσοι εμπλέκονται με τις συγκεκριμένες κατασκευές έχουν κάτι να κρύψουν», πρόσθεσε η Μπουχάναν που συνέχισε να είναι επικριτική.



«Οι παίκτες, οι προπονητές και οι φίλαθλοι θα πρέπει να ξέρουν ποιοι έφτιαξαν τα γήπεδα που διεξάγονται οι αγώνες στους οποίους συμμετέχουν και υπό ποίες συνθήκες. Η διαφάνεια είναι το κλειδί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η FIFA και η ρωσική Ομοσπονδία έκαναν ένα αξιοσημείωτο βήμα με την οργάνωση του συστήματος παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει η FIFA να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες από τις επιθεωρήσεις της και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να το κάνει αυτό και να αποτινάξει τον μανδύα της μυστικότητας που χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες της, αποδεικνύοντας πως μπορεί να πετύχει την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης