Μια βραδιά γεμάτη από τελικούς Κυπέλλου

Μια βραδιά γεμάτη από τελικούς Κυπέλλου

Σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία,  Γαλλία  - Όλη η Ευρώπη κινείται σε ρυθμούς τελικών οι οποίοι θα αποτελέσουν το καλύτερο ορεκτικό για τον επερχόμενο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (28/5) 

Μια βραδιά γεμάτη από τελικούς Κυπέλλου
Όρεξη να έχει κάποιος σήμερα και θα χορτάσει από μπάλα… Μία εβδομάδα πριν από το μεγάλο ραντεβού του Μιλάνου, όπου Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης θα διεκδικήσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, σήμερα ιθα μάθουμε ποια ομάδα θα κατακτήσει το Κύπελλο στις πέντε κορυφαίες (ποδοσφαιρικά πάντα) χώρες της Ευρώπης.

Αγγλία: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κρίσταλ Πάλας (Γουέμπλεϊ, 19:30)
Κλείσιμο
Για δεύτερη φορά στην ιστορία τους θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό με την πρώτη να είναι πίσω στο 1990. Τότε που το πρώτο ματς είχε λήξει 3-3, αλλά στον επαναληπτικό η Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει με 1-0. Σε εκείνες τις αναμετρήσεις βασικός με την Κρίσταλ Πάλας ήταν ο σημερινός προπονητής της Άλαν Πάρντιου, ο οποίος και μόνο με την παρουσία της ομάδας στον τελικό (συν την εξασφάλιση της παραμονής) θεωρείται απόλυτα πετυχημένος, όχι όμως και ο Λουίς Φαν Χάαλ ο οποίος βρίσκεται με το ενάμιση πόδι εκτός πάγκου της Γιουνάιτεντ (δεν διεκδίκησε τον τίτλο, αποκλείστηκε νωρίς στην Ευρώπη και δεν εξασφάλισε ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ).

Πολλοί στο Μάντσεστερ έχουν αρχίσει να μιλούν για την κατάρα του Φέργκιουσον καθώς από την σεζόν 2012-2013 που έφυγε η ομάδα έχει πάρει μονο ένα ‘Κομιούνιτι Σιλντ’ (Σούπερ Καπ) κι αν δεν τα καταφέρουν ούτε σήμερα τότε πολλοί περισσότεροι θα αρχίσουν να την ενστερνίζονται.

Από την άλλη η Πάλας ψάχνει τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της κι αν τα καταφέρει, το 2016 θα μείνει στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου καθώς οι δύο τίτλοι θα έχουν πάει στα πιο τρελά αουτσάιντερ (μετά την Λέστερ που πήρε το πρωτάθλημα).

Η προϊστορία πάντως δείχνει ξεκάθαρα Γιουνάιτεντ καθώς σε 48 ματς κόντρα τους Λονδρέζους από το 1992 και μετά έχουν ηττηθεί μόλις σε 7 από αυτά…



Γερμανία: Μπάγερν Μονάχου – Μπορούσια Ντόρτμουντ (Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, 21:00)
Είναι οι δύο κορυφαίες ομάδες της Γερμανίας την τελευταία δεκαετία πέραν κάθε αμφισβήτησης. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η Μπάγερν έχει πάρει για τα καλά τον αέρα της Μπορούσια καθώς και το πρωτάθλημα κατακτά και στους τελικούς που την συναντά (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο Γερμανίας) την κερδίζει.

Εξαίρεση ο τελικός του 2012 (ο μοναδικός που έχει κερδίσει ο Κλοπ), ο οποίος έχει χαλάσει και το σερί των Βαυαρών που έχουν 8 κερδισμένους στις 9 τελευταίες παρουσίες τους!

Οι δύο ομάδες συγκροτούν για 4η φορά (2008, 2012, 2014 οι προηγούμενες) το ζευγάρι των φιναλίστ με την Μπάγερν να έχει 2 νίκες, αλλά στα πέντε τελευταία παιχνίδι με την Ντορτμουντ έχει τρεις νίκες, μία ισοπαλία και μια ήττα στα πέναλτι (στον περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου), με τους Βεστφαλούς να παίζουν τον τρίτο τους τελικό σε τέσσερα χρόνια.

Υπάρχουν όμως και τα πρόσωπα που ιντριγκάρουν. Ο ένας δια της απουσίας του, καθώς ο Μάριο Γκέτσε λόγω τραυματισμού δεν θα αγωνιστεί και θα γλιτώσει το κράξιμο από τους οπαδούς της Μπορούσια, οι οποίοι όμως θα έχουν άλλο… στόχο. Ο λόγος για τον Ματ Χούμελς ο οποίος αν και ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής τη Μπάγερν ανδρώθηκε στο Ντόρτμουντ ωστόσο το καλοκαίρι μετακομίζει ξανά στο Μόναχο και οι Βεστφαλοί δεν τον έχουν συγχωρέσει.

Στις μεγάλες απουσίες του αγώνα και το γεγονός ότι φέτος στην απονομή δεν θα έχει… μπυροπόλεμο! Επισήμως γιατί η Γερμανική ομοσπονδία προωθεί καμπάνια κατά του αλκοόλ, ανεπισήμως γιατί οι τρεις εμπλεκόμενοι (Ομοσπονδία, Μπάγερν, Μπορούσια) έχουν τρεις διαφορετικές ζυθοποιίες ως χορηγούς και δεν τα βρήκαν μεταξύ τους! 



Ιταλία: Γιουβέντους – Μίλαν (Ολίμπικο, 21:45)
Σύμφωνα με την ‘Gazzetta Delo Sport’ ο σημερινός τελικός του Coppa Italia «μοιάζει περισσότερο με μια μάχη Δαυίδ εναντίον Γολιάθ ή για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικά παραδείγματα, μοιάζει με τη μάχη του τελικού του Euro 2004 όταν η Πορτογαλία των σουπερ σταρ Ντέκο, Φίγκο, Ρονάλντο αντιμετώπισε την Ελλάδα».

Για όσους τυχόν δεν ξέρουν ότι το ζευγάρι του τελικού αποτελείται από τις Γιουβέντους και Μίλαν, αυτές οι αναφορές θα φανούν υπερβολικές, ωστόσο το γεγονός ότι η Γιουβέντους τερμάτισε 41 ολόκληρους βαθμούς πιο πάνω από την Μίλαν (η μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία των δύο ομάδων), παρόλο που είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα την σεζόν, δείχνει και τη διαφορά που υπάρχει φέτος (αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια).

Για την Γιουβέντους το νταμπλ θα είναι ένα ονειρικό φινάλε σε μια χρονιά αλλαγών, για την Μίλαν όμως θα είναι μια εξιλέωση για την μετριότατη εικόνα που παρουσίασε και φέτος.

Πάντως όπως συμπληρώνει η ‘Gazzetta Delo Sport’ στο άρθρο της ‘κι η ΑΕΚ τερμάτισε 31 ολόκληρους βαθμούς πιο κάτω από τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά το βράδυ της Τρίτης σόκαρε τους πρωταθλητές Ελλάδας κατακτώντας το Κύπελλο».



Γαλλία: Παρί Σεν Ζερμέν – Μαρσέιγ (Παρκ Ντε Πρενς, 22:00)
Στην Γαλλία το αποκαλούν ‘Classique’ καθώς είναι το μεγάλο ποδοσφαιρικό ντέρμπι της χώρας, ενώ η Μαρσέιγ είναι η πρώτη σε κατακτήσεις Κυπέλλων (10) κι ακολουθεί η Παρί (9), αλλά αυτός είναι ο 2ος τελικός που θα βρεθούν αντιμέτωπες.

Η πρώτη ήταν το 2006 όταν η Παρί είχε επικρατήσει με 2-1, ενώ αυτό το σκορ έχει σημειωθεί και στις δύο φετινές τους αναμετρήσεις με την Παρί να κερδίσει εντός και εκτός έδρας την Ολυμπίκ.

Οι Μαρσεγιέζοι μπορεί να είναι οι πολυνίκες του θεσμού, αλλά πανηγύρισαν για τελευταία φορά το 1989 (4-3 την Μονακό), ενώ έχουν τρεις σερί ήττες και έχουν χάσει περισσότερους τελικούς από κάθε άλλη ομάδα (8). Κι αν σκεφτούμε ότι η φετινή ήταν μια από τις χειρότερες σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της (σώθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές με τον Μίτσελ να απομακρύνεται από την τεχνική της ηγεσία), ο τελικός του Κυπέλλου μοιάζει με ιδανική ευκαιρία εξιλέωσης, αλλά…

Αν δεν ήταν αντίπαλος η Παρί οι πιθανότητες θα ήταν περισσότερες, αλλά το σημερινό είναι το κύκνειο άσμα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στους Παριζιάνους και δύσκολα θα χαλάσει το αποχαιρετιστήριο πάρτι του.

Η Παρί έχει 11 τίτλους τα τρία τελευταία χρόνια στη Γαλλία, όπου είναι η απόλυτη κυρίαρχος, αλλά μόλις πέρσι κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο από την εποχή που την ανέλαβαν οι Άραβες. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης