Ιταλία: Ενδιαφέρον για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην άμυνα της Ευρώπης

Ιταλία: Ενδιαφέρον για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην άμυνα της Ευρώπης

Συνάντηση του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη με τον Ιταλό ναύαρχο Andrea Cottini

Ιταλία: Ενδιαφέρον για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην άμυνα της Ευρώπης
H Ιταλία επιδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος στο πλαίσιο της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και στην διασφάλιση των δικών της συμφερόντων λόγω της δραστηριοποίησης της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο ο Ιταλός ναύαρχος Andrea Cottini, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η επίσκεψη της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας Roberta Pinotti πριν από μερικούς μήνες. 

Κλείσιμο
Ο Ιταλός ναύαρχος επισκέφθηκε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας του που βρίσκεται στην περιοχή και ναυλοχεί στη Λάρνακα. Επίσης, επισκέφθηκε μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Λεοντάρη, τη Ναυτική Βάση Ζυγίου, την οποία έχει προσφέρει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Ενδιαφέρον για χρήση της βάσης εκτός από την Ιταλία έχει επιδείξει και η Γαλλία. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της ιταλικής φρεγάτας στην Κύπρο έχει προγραμματιστεί άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου - Ιταλίας. 

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης, μιλώντας χθες στη 2η Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε πως όσα έχει πετύχει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια μετατρέπουν τη χώρα από καταναλωτή σε παραγωγό ασφάλειας, που «μας επιτρέπει, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωπολιτική μας θέση προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης